ΛΕΙΨΥΔΡΙΑ

Ένα σοβαρό επιχειρησιακό σχέδιο δράσης και διαχείρισης των υδάτινων πόρων χρειάζεται η Κρήτη για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις δραματικές επιπτώσεις από την ανομβρία. Αυτό τονίστηκε μεταξύ άλλων χθες σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στα Χανιά και είχε ως κύριο αντικείμενό της την αντιμετώπιση προβλημάτων κατά τη θερινή περίοδο.

Στη διάρκεια της σύσκεψης, το 2018 χαρακτηρίστηκε έτος ανομβρίας για την Κρήτη, ενώ αναφέρθηκε από τον προϊστάμενο Διεύθυνσης Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Μαρίνο Κριτσωτάκη ότι είναι αναγκαίο να εφαρμοστούν προληπτικά αλλά και κατασταλτικά μέτρα, με βάση έγγραφο που έχει αποσταλεί από τα τέλη Φεβρουαρίου προς όλους τους φορείς του νησιού που σχετίζονται με τη διαχείρισή του.

Ενδεικτικό είναι ότι με βάση τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, από τον Σεπτέμβριο του 2017 μέχρι και σήμερα, η Κρήτη δέχθηκε 3,8 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού. Με βάση ενδεικτικά στοιχεία που έχουν καταγράψει οι 95 σταθμοί μέτρησης την περίοδο 1989-1990, που θεωρήθηκε ξηρά περίοδος, στο νησί «έπεσαν» 4,1 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού και το 2003 12 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού.

Η μέση ετήσια τιμή των βροχοπτώσεων στο νησί τα τελευταία 40 χρόνια ήταν 7,6 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού.

Τι προτείνεται

Μια σειρά προληπτικών και κατασταλτικών μέτρων προτείνονται για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Ειδικότερα από τη Διεύθυνση προτείνονται:

Η επιτάχυνση των υδραυλικών έργων, η παρακολούθηση των δικτύων, ο εντοπισμός διαρροών, η αναζήτηση εναλλακτικών πηγών υδροδότησης, η μείωση της σπατάλης, η ενημέρωση των χρηστών νερού, ο έλεγχος της στάθμης υπόγειων και επιφανειακών νερών και ο περιορισμός των εποχικών υδροβόρων καλλιεργειών.

Στα κατασταλτικά μέτρα προτείνονται η απαγόρευση ποτισμάτων εκτός πρωινών και βραδινών ωρών, η απαγόρευση του ποτίσματος όταν υπάρχει ένταση των ανέμων, οι περιοδικές διακοπές ανά τομείς, η υπό όρους ανόρυξη μικρών γεωτρήσεων, η παροχή κινήτρων για μείωση της κατανάλωσης, η επιβολή προστίμων καθώς και η καθιέρωση κλιμακωτού τιμολογίου.

Αναφέρεται ότι κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ο αντιπεριφερειάρχης Απόστολος Βουλγαράκης παρατήρησε ότι με βάση τα στοιχεία, σε ποσοστό περίπου 80% η κατανάλωση νερού αφορά τις αρδεύσεις.

Στην Κρήτη έχουν καταγραφεί 4.395 γεωτρήσεις, 5.548 πηγάδια, 667 πηγές, 12 φράγματα, μία λίμνη και 52 υδρομαστευτικά έργα.