Μπαίνοντας στην τρίτη εβδομάδα μετά από τον καταστροφικό σεισμό στο Αρκαλοχώρι, η ανάγκη για άμεση οικονομική ανασύνταξη της περιοχής, αλλά και για συνολικότερη ανασύνταξη, γίνεται περισσότερο επιτακτική από ποτέ.
Τα συναρμόδια κλιμάκια των Υπουργείων, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, η Περιφέρεια, οι Δήμοι, αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, έχουν δείξει την ταχύτητα με την οποία μπορούν να δρομολογηθούν βασικές διαδικασίες αποκατάστασης των προβλημάτων. Αυτό ωστόσο είναι ένα και μόνο σκέλος σε μια γενικότερη προσπάθεια που είναι αναγκαστικό να υλοποιηθεί, για να μπορέσουν, όχι μόνο το Αρκαλοχώρι, αλλά και η ευρύτερη περιοχή να μείνουν «ζωντανές» και να επανέλθουν σε μια τροχιά δημιουργίας, ανάπτυξης και προόδου.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι προσπάθειες που οφείλουν να υλοποιηθούν πρέπει να είναι στοχευμένες, για να μην χαθεί ένα στοίχημα που τα τελευταία χρόνια έδειχνε να κερδίζει η ευρύτερη περιοχή. Εφόσον δεν γίνουν κινήσεις στήριξης για όλους τους πληγέντες, αλλά και για οικισμούς που έχουν τεράστια προβλήματα, η επόμενη ημέρα θα είναι αρκετά δύσκολη.
Για να εκκινήσουν τα πρώτα μικρά βήματα στον τομέα της οικονομικής ανασύνταξης, βασικό μέλημα οφείλει να είναι η στήριξη των τοπικών επιχειρήσεων. Μετά από τον καταστροφικό σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου, οι επιχειρήσεις επισιτισμού κι εστίασης παραμένουν κλειστές. Οι ανάγκες όμως σε γεύματα, είναι πολλές και καθημερινές, ενώ είναι γνωστό πως σε ημερήσια βάση χρειάζεται να παρασκευαστούν περισσότερες από 4.000 μερίδες.
Πολύ εύκολα, θα μπορούσε η Πολιτεία να συντονιστεί με τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις και να συνεργαστεί μαζί τους, ώστε αξιοποιώντας εξοπλισμό και τεχνογνωσία, να διατηρήσει σε μια παραγωγική διαδικασία επιχειρήσεις που αν δεν στηριχθούν με κάποιο ουσιαστικό τρόπο, ενδεχομένως και να μην μπορέσουν να επιβιώσουν την επόμενη ημέρα.
Αντίστοιχες ενέργειες και δράσεις μπορούν και πρέπει να υλοποιηθούν και για όλες τις επιχειρήσεις της ευρύτερης περιοχής, οι οποίες και μπορούν να συνεισφέρουν στην γενικότερη προσπάθεια ανασύνταξης της κοινωνικής ζωής.
Τόσο το Αρκαλοχώρι, όσο και τα γύρω χωριά, έχουν διαχρονικά αποδείξει πως μπορούν να συνεργάζονται αρμονικά και να λειτουργούν ομαδικά για το κοινό συμφέρον. Αυτή η καταστροφή, όσο επιζήμια κι αν είναι, μπορεί να αποτελέσει το εφαλτήριο για μια ουσιαστική επανεκκίνηση με πρότυπο ένα αντίστροφο μοντέλο «Σεισάχθειας». Σε αυτό το μοντέλο, το Κράτος θα πριμοδοτεί την τοπική επιχειρηματικότητα για να διατηρήσει υγιείς τις τοπικές επιχειρήσεις και να διασφαλίζει παράλληλα τα αναγκαία στους σεισμοπαθείς.
Σε ένα δεύτερο σκέλος, είναι αναγκαίο να τεθεί επί τάπητος ένα νέο Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο, που θα βάζει τις βάσεις για νέες σύγχρονες πόλεις και σύγχρονους οικισμούς.
Όπως είναι γνωστό, οι περισσότεροι οικισμοί στο Δήμο Μινώα Πεδιάδος, έχουν χτιστεί με πρότυπα προπολεμικά και σε αρκετές περιπτώσεις με γνώμονα την εξυπηρέτηση της καθημερινότητας της τότε εποχής. Σήμερα όμως, χωριά όπως για παράδειγμα το Χουμέρι, οι Πουλιές, η Λιγόρτυνος, αλλά και πολλά ακόμη, θα πρέπει να χτιστούν στην ουσία από την αρχή. Με βάση αυτό το δεδομένο, η ανάγκη για αναθεώρηση των δεδομένων γίνεται επιτακτική.
Με βάση επίσης, την αλματώδη πρόοδο που υλοποιείται εμπορικά τα τελευταία χρόνια στο Αρκαλοχώρι, αλλά και σε επίπεδο υποδομών στην ευρύτερη περιοχή με αφορμή την ίδρυση του νέου διεθνούς αεροδρομίου, ένα Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο θα μπορούσε να συμβάλει στο να μετατραπεί ο Δήμος Μινώα Πεδιάδος σε ένα δήμο – πρότυπο για την Κρήτη, που θα αποτελεί εμπορικό και τουριστικό κέντρο.
Οι συνθήκες τη δεδομένη στιγμή μπορεί να είναι αρκετά δύσκολες, ωστόσο αν πάνω σε αυτή τη δυσκολία «χτιστεί» το όραμα του μέλλοντος και εγκύψουν οι συναρμόδιοι φορείς, η ευρύτερη περιοχή του Δήμου Μινώα Πεδιάδος, μπορεί και πρέπει να μείνει στη σύγχρονη ιστορία, ως η περιοχή που μετά την καταστροφή έγινε πρότυπο για ολόκληρη τη χώρα.