Οι γιατροί του ΕΣΥ στην Κρήτη φεύγουν ο ένας μετά τον άλλον
Οι γιατροί του ΕΣΥ στην Κρήτη φεύγουν ο ένας μετά τον άλλον

Από το κακό στο χειρότερο πηγαίνει η δημόσια υγεία  στην Κρήτη, ενώ οι παραιτήσεις γιατρών του ΕΣΥ, που έως τώρα ξεπερνούν τις 40, συνεχίζονται.

Οι μετακινήσεις υγειονομικών με “εντέλλεσθε” από το ένα νοσοκομείο στο άλλο είναι καθημερινή πρακτική, η Παθολογική Κλινική του Ρεθύμνου συνεχίζει να υπολειτουργεί, ενώ, όπως είπε στην «Π» η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ρεθύμνου Αναστασία Καπελέρη, άλλη μια γιατρός, αυτή τη φορά από το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του νοσοκομείου Ρεθύμνου, υπέβαλε παραίτηση.

Υπό διάλυση βρίσκεται η Αιματολογική Κλινική του Βενιζελείου, μια κλινική που νοσηλεύει σοβαρά και βαριά περιστατικά, όπως είναι οι λευχαιμίες.

Η κλινική καταρρέει, γιατί έχει αποδεκατιστεί από ιατρικό προσωπικό.

Η «βροχή» των παραιτήσεων

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Αυγούστου στο νοσοκομείο Χανίων  υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους 4  ειδικευμένοι Χειρουργοί.

Στο Βενιζέλειο έχουν προειδοποιήσει πως προτίθενται άμεσα να υποβάλουν τις παραιτήσεις τους 2  ειδικευμένοι γιατροί, ένας παθολόγος και  ένας αιματολόγος.

Η γραμματέας της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ ν. Ηρακλείου Γρηγορία Μπέτση
οι άνθρωποι που το στήριξαν

Είναι, άλλωστε, γνωστές οι παραιτήσεις στην Παιδιατρική του ΠΑΓΝΗ, όπως και οι παραιτήσεις της διευθύντριας της Παθολογικής Κλινικής Ρεθύμνου, των διευθυντών ΤΕΠ του νοσοκομείου Χανίων και του νοσοκομείου Αγίου Νικολάου.

Ακόμη, της διευθύντριας του Ιατροπαιδαγωγικού Κέντρου Ηρακλείου και ενός ειδικευμένου παιδοψυχιάτρου του ΠΑΓΝΗ, της διευθύντριας του κέντρου αίματος του Βενιζελείου, δύο (εκ των τριών) ακτινολόγων του νοσοκομείου Ιεράπετρας, του μοναδικού παιδονευρολόγου του Βενιζελείου και άλλων.

Παραιτήσεις που οδηγούν στα πρόθυρα κλεισίματος τμήματα βασικά ή και μοναδικά σε ολόκληρη την Κρήτη.

«Το βέβαιο είναι ότι οι παραιτήσεις θα συνεχιστούν, αν δεν δοθούν σοβαρά μισθολογικά και επιστημονικά κίνητρα που σήμερα δεν υπάρχουν και διώχνουν τους γιατρούς, τον ένα μετά τον άλλο  από τα νοσοκομεία του νησιού», επεσήμανε μιλώντας στην «Π» η γραμματέας της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών ν. Ηρακλείου Γρηγορία Μπέτση και σημείωσε ότι μέχρι τώρα έχουν φύγει από τα νοσοκομεία του νησιού περισσότεροι απο 40 γιατροί.

Το νοσοκομείο Ιεράπετρας βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού

Σε μια ακόμη δραματική ανακοίνωση ο Σύλλογος Φίλων του Νοσοκομείου Ιεράπετρας, επισημαίνει ότι «η κυβέρνηση αδιαφορώντας ξεκάθαρα για το μέλλον του τόπου μας, έχει αφήσει να ρημάξει η τελευταία και πιο σημαντική δημόσια δομή που μας απέμεινε, μετά την αποψίλωση των υπηρεσιών της προηγούμενης δεκαετίας».

Ο Σύλλογος υπογραμμίζει ότι:

«Δεν μπορεί να παραμείνει κλειστή η παθολογική κλινική για παραπάνω από τον μισό μήνα, λειτουργώντας με έναν μόνο παθολόγο.

Δεν μπορεί να μένει κλειστή για περίπου μισό μήνα η καρδιολογική μας κλινική λειτουργώντας με δυο καρδιολόγους.

Δεν μπορεί να λειτουργεί η χειρουργική  κλινική με έναν μόνο αναισθησιολόγο.

Με έναν μόνο αναισθησιολόγο κινδυνεύουν ζωές στα επείγοντα, μένουν ανυπεράσπιστες όλες οι κλινικές και οι διακομιδές βαρέων περιστατικών γίνονται επικίνδυνες.

Δεν μπορεί να λειτουργήσει Γυναικολογική -Μαιευτική Κλινική με έναν γυναικολόγο.

Δεν μπορεί να λειτουργήσει το νοσοκομείο με έναν ακτινολόγο και μισό πνευμονολόγο.

Δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται τα επείγοντα, με τέσσερις εναπομείναντες γιατρούς.

Ο κουτσουρεμένος από το 2013 οργανισμός του νοσοκομείου έχει μειωθεί στο μισό σε ιατρικό προσωπικό και η παρούσα προοπτική μαρτυράει ότι έπονται και χειρότερα».

Κανένα αποτέλεσμα

Όπως γράψαμε χθες, η ευρεία σύσκεψη για την υγεία και τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν σε τμήματα και κλινικές λόγω έλλειψης προσωπικού οργανώνεται στις 31 Αυγούστου στο  Ηράκλειο από τα Σωματεία Εργαζομένων, Ενώσεις Γιατρών και φορείς απο όλη την Κρήτη.

Η συνάντηση οργανώνεται μετά την  άκαρπη σύσκεψη που έγινε στην ΔΥΠΕ Κρήτης με  τους διοικητές των νοσοκομείων και των προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων, χωρίς να προσκληθούν οι εργαζόμενοι οι οποίοι αντέδρασαν γιατί αποκλείστηκαν από μια συζήτηση που αφορούσε τους ίδιους και τις  δύσκολες συνθήκες  της δουλειάς τους. Ουσιαστικά  μετά από αυτή την σύσκεψη δεν υπήρξε μέχρι στιγμής, τουλάχιστον, κανένα αποτέλεσμα.