Ένα νέο υπερσύγχρονο σκάφος διάσωσης πρόκειται να διατεθεί τις επόμενες ημέρες στο παράρτημα Ηρακλείου της Μ.Κ.Ο. «Ελληνική Ομάδα Διάσωση», το εθελοντικό έργο της οποίας αποτιμάται ως ανεκτίμητο. Συγκεκριμένα, εξασφαλίστηκε δωρεά διασωστικών σκαφών, τα οποία κατασκευάστη- καν με χρηματοδότηση της νορβηγικής Πολιτείας, στο πλαίσιο του προγράμματος υποστήριξης της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, τα οποία διατίθενται σε στρατηγικά σημεία της ελληνικής επικράτειας. Το παράρτημα Ηρακλείου αποτελεί σημείο αναφοράς και η ιδιαιτερότητα της ευρύτερης θαλάσσιας περιοχής είναι γνωστή.
Η απόκτηση του νέου διασωστικού σκάφους, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομάδας Διάσωσης Ηρακλείου, Β. Ζαχαριουδακη, είναι εξαιρετικής σημασίας για το παράρτημα Ηρακλείου, καθώς θα δώσει άλλη πνοή στο Τμήμα Υγρού Στοιχείου, με δεδομένες τις αυξημένες απαιτήσεις της θαλάσσιας περιοχής του Κρητικού Πελάγους.
Όπως τονίζει ο ίδιος το όνομα του σκάφους που θα επιχειρήσει στην Κρήτη είναι “Ευρώπη”.
«Πρόκειται για ένα σύγχρονο διασωστικό σκάφος, μήκους 10 μέτρων, το οποίο προσφέρθηκε στην ΕΟΔ από το Υπουργείο Εξωτερικών της Νορβηγίας και τη νορβηγική διασωστική εθελοντική οργάνωση RS. Το φουσκωτό Ευρώπη τύπου Zodiac, μήκους 10 μέτρων, διαθέτει δύο μηχανές των 200 ίππων νέου τύπου, αναπτύσσει ταχύτητα 50 περίπου κόμβων και είναι εξοπλισμένο με όλο τον απαραίτητο σύγχρονο διασωστικό εξοπλισμό όπως ασύρματος marine, ένα UHF, ραντάρ επιφανείας, ραντάρ βυθού, θερμική κάμερα, κάμερα νυκτός που έχει τη δυνατότητα να καταγράφει όλες τις κινήσεις. Επίσης διαθέτει GPS που μπορεί να δώσει χαρτογράφηση επιφανείας τρισδιάστατη είτε χαρτογράφηση βυθού, και ουσιαστικά με εφόδιο όλα τα συστήματα που διαθέτουν, οι διασώστες μπορούν να πλεύσουν στο απόλυτο σκοτάδι, με οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες, καθώς θεωρείται παντός καιρού. Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός ότι το συγκεκριμένο διασωστικό σκάφος είναι εφοδιασμένο με πλήρη εξοπλισμό πρώτων βοηθειών, απινιδωτή, ακόμη και πλήρες φαρμακείο, φορείο και ό,τι άλλο απαιτείται για να ενισχύσει κάθε αποστολή διάσωσης».
Η χορηγία
Η συμμετοχή της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης στην Παγκόσμια Ομοσπονδία Θαλάσσιας Διάσωσης IMRF καθώς και στο πρόγραμμα για τις προσφυγικές ροές της εξασφάλισαν μια δωρεά 4 διασωστικών σκαφών τα οποία κατασκευάστηκαν με χρηματοδότηση από το Υπουργείο Εξωτερικών της Νορβηγίας και τη Νορβηγική Οργάνωση για τη Θαλάσσια Διάσωση (RS-Rednigselskapet), RS(+), στο πλαίσιο του προγράμματος υποστήριξης της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, τα οποία διατέθηκαν σε στρατηγικά σημεία της ελληνικής επικράτειας.
Η RS που προσφέρει υπηρεσίες έρευνας και διάσωσης στις θάλασσες της Νορβηγίας υποστηρίζει σταθερά τα τελευταία δύο χρόνια την ΕΟΔ, μέσω και προγραμμάτων που υποστηρίζονται από το Υπουργείο Εξωτερικών της Νορβηγίας. Στο πλαίσιο του τελευταίου προγράμματος, ύψους 1 εκ. ευρώ, χορηγήθηκαν, μεταξύ άλλων, στην ΕΟΔ τέσσερα διασωστικά σκάφη, ένα από τα οποία θα έχει σε λίγο έδρα του το Ηράκλειο. Το σκάφος, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για διασώσεις, για αποστολές έρευνας και διάσωσης, θα παρέχει την υποστήριξή του όπου χρειαστεί υπό το συντονισμό του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηρακλείου.
«Ευχαριστούμε την Κεντρική Διοίκηση της ΕΟΔ για την εμπιστοσύνη που μας δείχνει στηρίζοντας το δύσκολο έργο του παραρτήματος με την έλευση του νέου διασωστικού σκάφους» σχολιάζει ο κ. Ζαχαριουδακης
Ιστορία της ΕΟΔ
Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης (Ε.Ο.Δ.) είναι Μη Κυβερνητική Οργάνωση έρευνας και διάσωσης, τα μέλη της οποίας συμμετείχαν σε επιχειρήσεις από το 1978 σε εθελοντική βάση, ενώ από το 1994 λειτουργεί με τη μορφή σωματείου.
Έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη και διαθέτει 34 παραρτήματα σε όλη την Ελλάδα. Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης είναι πιστοποιημένη από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη με Αρ. Μητρώου 6 καθώς επίσης και από το INSARAG των Ηνωμένων Εθνών από τις 23 Ιουνίου 2005, καθιστώντας τη ως τη μόνη διεθνή διασωστική οργάνωση στην Ελλάδα.
Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης βρίσκεται σε συνεχή συνεργασία με την OCHA (Office for the Coordination of Humanitarian Affairs), την Υπηρεσία Διεθνούς Ανάπτυξης Συνεργασίας (Υ.Δ.Α.Σ. με Αρ. Μητρώου 14) του Υπουργείου Εξωτερικών όσο και με την ECHO (European Community Humanitarian Office) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Επίσης, η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης είναι η μόνη ελληνική οργάνωση που είναι μέλος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ορεινής Διάσωσης (IKAR-CISA), της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διασωστικών Σκύλων (IRO) και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Θαλάσσιας Διάσωσης (I.M.R.F.). Για την επιχειρησιακή της δράση στη θάλασσα κατά τη διάρκεια της μεγάλης προσφυγικής κρίσης στην Ελλάδα, η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης τιμήθηκε από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες με το βραβείο προσφύγων NANSEN που αποτελεί την ύψιστη διάκριση της Ύπατης Αρμοστείας.
Μόνο το 2014 και το 2015 κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων διάσωσης για τους πρόσφυγες στη Λέσβο, τη Σάμο και την Κω, τα μέλη της ΕΟΔ πραγματοποίησαν περισσότερες από 1.100 επιχειρήσεις διάσωσης, σώζοντας 2.500 ανθρώπους και βοηθώντας να φτάσουν με ασφάλεια στην ακτή πάνω από 7.000 άτομα. Με ένα ανθρώπινο δυναμικό άνω των 3.000 εθελοντών σε όλη την Ελλάδα, η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης συμμετέχει σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης και μαζικών καταστροφών, οπουδήποτε κι αν λαμβάνουν χώρα, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Στελεχώνεται από εθελοντές με επαγγελματική συνείδηση και άριστη επιστημονική και τεχνική κατάρτιση. Το παράρτημα της ΕΟΔ Ηρακλείου ιδρύθηκε το 2011 και λειτουργεί μέχρι σήμερα με μεγάλη επιτυχία.