Η φετινή τουριστική σεζόν τελείωσε και μάλιστα με θετικά οικονομικά αποτελέσματα, όμως τώρα οι ξενοδόχοι και οι διευθυντές τους κάνουν αγώνα δρόμου για να καταφέρουν να προσλάβουν προσωπικό για το 2024 και για μια ακόμη χρονιά βρίσκονται σε αδιέξοδο.
Το ενδιαφέρον των Ελλήνων υποψήφιων είναι εξαιρετικά περιορισμένο, την ώρα που οι κενές θέσεις στην Κρήτη ξεπερνούν τις 8.000.
Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη νέα προσπάθεια να έρθει κόσμος από τρίτες χώρες η οποία πέρυσι δεν ευοδώθηκε, γιατί ενώ η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης έκανε ό,τι μπορούσε, οι Ελληνικές πρεσβείες στις χώρες αυτές, δεν ανταποκρίθηκαν έγκαιρα στο γραφειοκρατικό κομμάτι για την έκδοση βίζας.
Τι λέει η πρόεδρος του Ελληνοπακιστανικού Επιμελητηρίου
«Πάρα πολλοί άνθρωποι από τρίτες χώρες,Πακιστάν, Ιράκ, Ινδία, Μπαγλαντές, Ινδονησία, Αφρική και μάλιστα καταρτισμένοι στον τουρισμό θέλουν και μάλιστα «παρακαλάνε» να έρθουν να δουλέψουν στην Κρήτη» είπε στην «Π» η πρόεδρος του Ελληνοπακιστανικού Επιμελητηρίου Ρουμπίνα Μαρκοπούλου.
Η ίδια επεσήμανε πως πολλές εταιρείες δραστηριοποιούνται πάνω σε αυτό το αντικείμενο και ευελπιστεί ότι φέτος, τα προβλήματα με την γραφειοκρατία και τις βίζες θα αντιμετωπιστούν.
Λύση μονόδρομος
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διευθυντών Ξενοδοχείων Γιώργο Πελεκανάκη, αυτή η λύση είναι μονόδρομος, καθώς πρόβλημα με τις ελλείψεις σε προσωπικό υπάρχει σε όλη την Ευρώπη.
Υπογράμμισε ωστόσο ότι πέρυσι δεν προχώρησε η προσπάθεια και φέτος είναι επιτακτική ανάγκη να ξεπεραστούν τα γραφειοκρατικά εμπόδια.
Είναι χαρακτηριστικό το σχόλιο του γραμματέα της Ομοσπονδίας Δημήτρη Κουμπαράκη ότι στις Ημέρες Καριέρας που διοργανώνονται μπορεί να δεις στην διάρκεια μιας ημέρας, εκπροσώπους από 50 ξενοδοχεία που αναζητούν εκατοντάδες υπαλλήλους και λιγότερους απο 50 ενδιαφερόμενους, στην πλειοψηφία τους χωρίς τα απαραίτητα προσόντα.
Να βοηθήσει η κυβέρνηση
«Η κυβέρνηση δεν βοηθάει ώστε να μείνει ο κόσμος στον τουρισμό, αφού δεν φρόντισε ούτε για την επέκταση του επιδόματος ανεργίας στους 5 μήνες.
Είναι φυσικό οι εργαζόμενοι να φεύγουν από τον κλάδο, ακόμη και αν έχουν καλές οικονομικές απολαβές γιατί το επάγγελμα είναι εποχιακό και δεν αρκούν 6-7 μισθοί για να ζήσουν 12 μήνες το χρόνο» τόνισε ο πρόεδρος του Παγκρήτιου Συνδέσμου Ξενοδόχων Μανόλης Τσακαλάκης.
Να υπενθυμίσουμε ότι οι ελλείψεις προσωπικού στον ξενοδοχειακό κλάδο αφορούν όλη την γκάμα των θέσεων, απο διευθυντές, μάγειρες και ρεσεψιονίστ, μέχρι καμαριέρες, βοηθούς μπάρμαν και σερβιτόρους.