Τα βήματα που θα πρέπει να γίνουν προκειμένου να καθαριστεί και να αναβαθμιστεί το φυσικό περιβάλλον μιας περιοχής, που χωρίς υπερβολή λεηλατήθηκε τις προηγούμενες δεκαετίες, συναποφασίζουν Δήμος Ηρακλείου και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, που ενώνουν τις δυνάμεις τους με στόχο τη δημιουργία ενός υδροβιότοπου, στην έκταση μεταξύ Παγκρητίου Σταδίου και του Ξεροπόταμου.
Με πρώτο βήμα την υπογραφή μιας προγραμματικής σύμβασης, οι δύο πλευρές θα συνεργαστούν, με σκοπό να αλλάξει όψη μια περιοχή που, παρά το γεγονός ότι είχε όλα τα προνομιακά χαρακτηριστικά για να λειτουργήσει ως πόλος έλξης των πολιτών, λεηλατήθηκε κυριολεκτικά μέσα από παράνομα μπαζώματα και μετατράπηκε σε χωματερή.
Το όλο θέμα συζητήθηκε στο πλαίσιο σύσκεψης ανάμεσα στις δύο πλευρές και τονίσθηκε ότι η δημιουργία ενός υδροβιότοπου αναμένεται να πολλαπλασιάσει το φυσικό πλούτο της περιοχής, η οποία μπορεί να αξιοποιηθεί ως χώρος περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, ενώ θα λειτουργήσει συνδυαστικά και με τη λειτουργία του Παγκρητίου Σταδίου ως χώρος ήπιας άθλησης και περιπάτου.
Τον δρόμο για να προχωρήσει το σημαντικό αυτό εγχείρημα είχε ανοίξει ο αντιδήμαρχος Χάρης Μαμουλάκης ως πολιτικός προϊστάμενος Πρασίνου, τον οποίο διαδέχτηκε ο Νίκος Φακουρέλης σε συνεργασία και με τον αντιδήμαρχο Προγραμματισμού, Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Περιβάλλοντος-Αγροτικής Ανάπτυξης Πέτρο Ινιωτάκη.
Σύμφωνα με τον κ. Φακουρέλη, η παρέμβαση αυτή έρχεται να αποκαταστήσει τις παρενέργειες της βίαιης αστικοποίησης του πολεοδομικού συγκροτήματος του Ηρακλείου τη δεκαετία του ‘50 και του ‘60 που είχε ως αποτέλεσμα να αλωθεί το φυσικό περιβάλλον μιας ευρύτερης έκτασης που αποτελούσε την απόληξη τεσσάτων ποταμών και συγκεκριμένα του Γαζανού, του Ξηροποτάμου, του Αλμυρού και του Γιόφυρου.
Παράλληλα σημειώνει ότι η παρέμβαση αυτή ουσιαστικά αποτελεί συνέχεια της προσπάθειας ανάπλασης του παραλιακού μετώπου του Ηρακλείου, την οποία δρομολογεί η δημοτική αρχή. Επίσης, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η συμμετοχή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας που είναι ένας διεθνώς καταξιωμένος επιστημονικός φορέας εξασφαλίζει την επιτυχία του όλου εγχειρήματος.
Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Π. Ινιωτάκης με δηλώσεις του στην «Π» τονίζει μεταξύ άλλων ότι «ο Δήμος Ηρακλείου με δεδομένη τη βούλησή του να προστατέψει και να αναδείξει χώρους με ιδιαίτερη περιβαλλοντική αξία, πρόκειται να προχωρήσει το επόμενο χρονικό διάστημα στην υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με το Μ.Φ.Ι.Κ. με σκοπό την προστασία της εκβολής του «Ξεροπόταμου».
Ο υγρότοπος του Ξεροπόταμου προστατεύεται από το Προεδρικό Διάταγμα (ΦΕΚ ΑΑΠ 229/19.06.2012): «Έγκριση καταλόγου μικρών νησιωτικών υγρότοπων και καθορισμός όρων και περιορισμών για την προστασία και ανάδειξη των μικρών παράκτιων υγρότοπων που περιλαμβάνονται σε αυτόν».
«Στόχος της συνεργασίας αυτής, στην οποία συμμετέχουν τα τμήματα Περιβάλλοντος και Πρασίνου του Δήμου Ηρακλείου με το Μ.Φ.Ι.Κ. και το Παν/μιο Κρήτης, είναι ανάδειξη της έκτασης δυτικά του Παγκρήτιου Σταδίου που οριοθετείτε από τον ποταμό «Ξεροπόταμο», με τη δημιουργία ενός μικρού υγροβιότοπου.
Η περιοχή αυτή είναι η μοναδική στο παράκτιο μέτωπο που έχει διατηρήσει σε σχετικά καλό βαθμό φυσικούς σχηματισμούς παραλίας με αμμοθίνες, πρωτογενή βλάστηση παραλίας αλλά και δευτερεύουσες αναπτύξεις, με υγρές κοιλότητες μεταξύ των θινών και υγροτοπική βλάστηση.
Αποτελεί χώρο που φωλιάζουν ή κάθονται να ξεκουραστούν κατά τη μετανάστευση πολλά είδη πουλιών, κάποια από τα οποία είναι σπάνια και προστατευόμενα.
Με ήπιες διαμορφώσεις προβλέπεται να δημιουργηθεί ένας επισκέψιμος χώρος που θα αποτελεί μια όαση φυσικού παράκτιου οικοσυστήματος, που θα αναδεικνύει και θα προστατεύει φυτά και ζώα που ενδημούν εκεί, ενώ παράλληλα θα φιλοξενεί δραστηριότητες όπως η περιβαλλοντική εκπαίδευση, η παρατήρηση πουλιών και ήπια δραστηριότητα με περίπατο και αθλητισμό».