Υψηλή εξειδίκευση, σύγχρονη τεχνολογία 3D, ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές, συγκροτημένος σχεδιασμός για το αύριο. Το υγειονομικό προσωπικό της Χειρουργικής Κλινικής του Βενιζελείου δεν στηρίζεται στην παραδοσιακή προσέγγιση του γιατρού-αυθεντία αλλά στην τεκμηριωμένη γνώση. Με βάση αυτή, συνεχίζει να προσφέρει τις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες της εδώ και μισό αιώνα στους ασθενείς του νησιού πραγματοποιώντας επεμβάσεις κλασικής χειρουργικής και χειρουργικής ογκολογίας.
Για τη σημαντική δουλειά που γίνεται στην κλινική, η οποία ωστόσο αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα από τον περιορισμένο χειρουργικό χρόνο, μιλά στην “Π” ο διευθυντής της κ. Μανούσος Χριστοδουλάκης.
Ο ίδιος υπογραμμίζει:
“Πρωτοστατούμε στην εφαρμογή των τελευταίων τεχνολογιών στον τομέα της χειρουργικής, υιοθετώντας τις αρχές της τεκμηρίωσης και της τήρησης των διεθνών ιατρικών οδηγιών, όπως αυτές διαμορφώνονται από κλινικές μελέτες με μεγάλο αριθμό ασθενών. Το όφελος για τον ασθενή είναι σημαντικό, καθώς η διάγνωση κι η θεραπεία, πλέον, δεν βασίζονται στην παραδοσιακή προσέγγιση του ιατρού-αυθεντία ή στη συσσωρευμένη κλινική εμπειρία του εκάστοτε θεράποντα, αλλά στην τεκμηριωμένη γνώση”.
Το προσωπικό της κλινικής
Οι άνθρωποι που στελεχώνουν την κλινική είναι:
Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής: Χριστοδουλάκης Μανούσος
Διευθυντές Ε.Σ.Υ: Δελημπαλταδάκης Γεώργιος, Καραγιάννης Γεώργιος, Κοκκινάκης Θεοφάνης, Κωστάκης Γεώργιος, Σπυριδάκης Κωνσταντίνος.
Επιμελητής Α: Παπαδάκης Θεόδωρος
Επιμελητές Β: Λαλιώτης Άγγελος, Φλαμουράκης Ματθαίος
Ειδικευόμενοι: Αρβελάκη Ρωξάνη, Βασιλογιαννάκης Εμμανουήλ, Γιακουμάκης Μιχαήλ, Γκιώνης Ιωάννης, Καλοειδή Ελένη, Μαννάρης Μάριος, Ματζακάνης Γεώργιος, Μιάρης Ορέστης, Μούσιου Αναστασία, Μπαχλιτζανάκης Εμμανουήλ, Στρέλε Ανδρέας, Τσαγκατάκη Ελένη
Νοσηλευτικό προσωπικό
Προϊσταμένη: Μανιδάκη Μαρία
Υπεύθυνη: Βελονάκη Μαρία
Νοσηλευτές Τ.Ε.: Ανδρουλάκη Σοφία, Λαγουδάκη Ελένη, Λενακάκης Κωνσταντίνος, Παπουτσάκη Παναγιώτα, Σφακιωτάκη Κωνσταντίνα, Τιτάκη Μαρία, Φουκαράκη Αμαλία, Φραντζεσκάκη Χαρίκλεια, Μπελιτσίου Αγγελική
Βοηθοί Νοσηλευτών Δ.Ε.: Καπελλάκη Μαρίνα, Συντηχάκη Στυλιανή.
Νοσοκόμος-Τραυματιοφορέας: Πηρουνάκης Ιωάννης
Γραμματέας Κλινικής: Μπελιμπασάκης Ιωάννης.
Πρωτοπορία σε ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές
Ο κ. Χριστοδουλάκης σημειώνει:
“Στην Κλινική μας πραγματοποιούνται επεμβάσεις κλασικής χειρουργικής και χειρουργικής ογκολογίας με ιδιαίτερη έμφαση στη χρήση λαπαροσκοπικών και ελάχιστα επεμβατικών τεχνικών, καθώς κι επεμβάσεις τραύματος.
Τα τελευταία χρόνια η βελτιστοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας, των εργαλείων, αλλά κι η εκπαίδευση των χειρουργών έχουν επιτρέψει να πραγματοποιηθούν λαπαροσκοπικά οι περισσότερες από τις επεμβάσεις.
Ειδικά, όσον αφορά τις νεοπλασίες, όπως οι καρκίνοι του παχέος εντέρου, τα ογκολογικά αποτελέσματα είναι εφάμιλλα με αυτά της κλασικής ανοικτής χειρουργικής, και για αυτόν τον λόγο η λαπαροσκοπική χειρουργική έχει καθιερωθεί ως μέθοδος επιλογής”.
Τρισδιάστατη (3D) τεχνολογία
Η Χειρουργική Κλινική του Γ.Ν.Η. «Βενιζέλειο-Πανάνειο» αποτελεί την πρώτη κλινική στην Κρήτη και μία από τις ελάχιστες κλινικές δημόσιου νοσοκομείου στη χώρα μας που διαθέτει τρισδιάστατη (3D) τεχνολογία. Διαθέτουμε ένα από τα πιο σύγχρονα λαπαροσκοπικά συστήματα με τεχνολογία NIR/ICG αυξάνοντας την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια της επέμβασης.
Εξειδίκευση στη χειρουργική του παχέος εντέρου και ορθού
“Διαχειριζόμαστε” -λέει ο διευθυντής- “όλο το φάσμα των παθήσεων παχέος εντέρου και ορθού, από την αρχική διερεύνηση, τη διάγνωση και θεραπευτική προσέγγιση, έως και την παρακολούθηση. Συνεργαζόμαστε άψογα με το γαστρεντερολογικό τμήμα του νοσοκομείου μας, που αποτελεί ένα από τα καλύτερα και με μεγαλύτερο αριθμό περιστατικών τμήματα σε εθνικό επίπεδο, καθώς επίσης με το ογκολογικό, ακτινολογικό και παθολογοανατομικό τμήμα”.
Στην κλινική γίνεται τοπική αφαίρεση όγκων του ορθού διά του πρωκτού. Όπως εξηγεί, “Ευμεγέθεις πολύποδες του ορθού ή καρκινώματα σε αρχικό στάδιο μπορούν να αφαιρεθούν χωρίς τομές, με τις συσκευές ΤΕΜ (Διαπρωκτική Ενδοσκοπική Μικροχειρουργική – Τransanal Εndoscopic Μicrosurgery) ή TAMIS (Διαπρωκτική Ελάχιστα Επεμβατική Χειρουργική – Transanal Minimally Invasive Surgery).
Οι παραπάνω μέθοδοι διασφαλίζουν χαμηλό ποσοστό επιπλοκών, περιορίζοντας τη διενέργεια ακρωτηριαστικών επεμβάσεων με τομή στην κοιλιά με δημιουργία κολοστομίας (παρά φύση έδρα). Οι συσκευές είναι διαθέσιμες στην κλινική”.
Πραγματοποιείται επίσης εξωανελκτηριακή Κοιλιοπερινεϊκή Εκτομή (Extralevator abdominoperineal excision – ELAPE). Τοπικά εκτεταμένοι καρκίνοι στο κατώτερο τμήμα του ορθού αντιμετωπίζονται με τη μέθοδο της Εξωανελκτηριακής Κοιλιοπερινεϊκής Εκτομής. Με την παραπάνω τεχνική, η οποία περιλαμβάνει αφαίρεση του όγκου και δημιουργία μόνιμης κολοστομίας, έχουν αντιμετωπισθεί στην Κλινική μας 42 ασθενείς με εξαιρετικά αποτελέσματα.
Αυτή αποτελεί και τη μεγαλύτερη σειρά περιστατικών στον ελλαδικό χώρο” αναφέρει.
Στόχος της κλινικής που από το 2015 έως το 2020 έχει πραγματοποιήσει 750 επεμβάσεις παχέος εντέρου και ορθού (οι 250 από αυτές έγιναν λαπαρασκοπικά), καθιστώντας την ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα στην Ελλάδα, είναι να καθιερωθεί ως κέντρο αναφοράς στις παθήσεις αυτές.
Ανάγκη για αύξηση χειρουργικού χρόνου
Σύμφωνα με τα στοιχεία, από το 2012 έως το 2020 στην κλινική έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 9.467 χειρουργεία και μεγάλος αριθμός μικροεπεμβάσεων. Χαρακτηριστικά το 2018 έγιναν 1.179 χειρουργεία, το 2019 1.096 και το 2020 931. Στο τμήμα, η ανάγκη αύξησης του χειρουργικού χρόνου είναι επιτακτική.
Ο κ. Χριστοδουλάκης επισημαίνει:
“Οι χειρουργικές επεμβάσεις που προγραμματίζονται ετησίως είναι διπλάσιες ή και περισσότερες από αυτές που μπορούν να πραγματοποιηθούν με αποτέλεσμα να μη χειρουργείται ένας μεγάλος αριθμός ασθενών που απευθύνονται στη Χειρουργική Κλινική του Νοσοκομείου μας. Ως κύριο αίτιο αυτού του προβλήματος θεωρείται ο περιορισμένος χειρουργικός χρόνος, οπότε τίθεται επιτακτικά η ανάγκη να αυξηθεί”.
Εκπαιδευτικό – ερευνητικό έργο
Αναφορικά με το εκπαιδευτικό έργο που γίνεται, λέει:
“Προτεραιότητα είναι η άρτια εκπαίδευση και επιστημονική κατάρτιση των μελών μας. Πραγματοποιείται ανελλιπώς τα τελευταία 7 χρόνια ετήσιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα μαθημάτων με συμμετοχή διακεκριμένων ομιλητών από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Τα μέλη της Κλινικής μετέχουν συστηματικά σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια, ενώ πρόσφατα στο 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Κολοπρωκτολογίας η κλινική απέσπασε 2 από τα τρία βραβεία που χορηγήθηκαν.
Παράλληλα υποστηρίζεται η μετεκπαίδευσή του προσωπικού σε αναγνωρισμένα κέντρα της Ελλάδας και εξωτερικού.
Υπάρχει στενή συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης και με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Κρήτης, δημιουργήθηκε ηλεκτρονική βάση καταγραφής ασθενών με Παθήσεις Παχέος Εντέρου και Ορθού. Έτσι επιτυγχάνεται ο ελέγχος ποιότητας (quality control) των παρεχόμενων υπηρεσιών, προσφέροντας ασφάλεια στον ασθενή και τεκμηριωμένη συλλογή δεδομένων από το ιατρικό προσωπικό για περαιτέρω μελέτη. Έχουν γίνει ήδη δημοσιεύσεις σε έγκριτα διεθνή περιοδικά με αποτελέσματα τουλάχιστον εφάμιλλα των εξειδικευμένων κέντρων του εξωτερικού”.
Σχεδιάζουμε το αύριο
Στόχος του τμήματος είναι η συνεχής βελτίωση του ιατρικού εξοπλισμού και των υπηρεσιών του και στον σχεδιασμό του συμπεριλαμβάνεται και μία ψηφιακή-λαπαροσκοπική αίθουσα.
Ο διευθυντής της Χειρουργικής Κλινικής σημειώνει:
“Η κλινική μας αποτελεί μία από τις ελάχιστες κλινικές δημόσιου νοσοκομείου που διαθέτει και προσφέρει τεχνολογία αιχμής. Διαθέτουμε δύο (2) λαπαροσκοπικούς πύργους κι έναν πύργο τρισδιάστατης απεικόνισης 4K-3D-ICG. Βρισκόμαστε, επιπλέον, στη διαδικασία εγκατάστασης ψηφιακής – λαπαροσκοπικής αίθουσας, κατόπιν έγκρισης προγράμματος ΕΣΠΑ μέσω της Περιφέρειας Κρήτης. Η υλοποίηση του εγχειρήματος αυτού, μετά από αίτημα της κλινικής μας για το ποσό των 800.000 ευρώ, όταν υλοποιηθεί θα συμβάλλει στην αναβάθμιση όχι μόνο της Χειρουργικής κλινικής, αλλά και του ίδιου του νοσοκομείου”.