«Χαβιάρι» η κρητική γραβιέρα: Η μειωμένη ζήτηση και οι τόνοι που μένουν αδιάθετοι

Το ράλι τιμών – τουλάχιστον – τα τελευταία 2 χρόνια έχουν διαμορφώσει την κρητική γραβιέρα σε… είδος πολυτελείας. Απλησίαστες για πολλούς καταναλωτές η τιμή πώλησης / κιλό στα σούπερ μάρκετ, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των κτηνοτρόφων του νησιού, που προειδοποιούσαν μήνες τώρα, ότι οι αλυσιδωτές επιπτώσεις της αύξησης του κόστους παραγωγής θα προκαλούσαν σοβαρά προβλήματα στην κτηνοτροφία και εκτόξευση τιμών.

Μάλιστα, ο πρόεδρος των τυροκόμων Χανίων, Σπύρος Μπαλαντίνος , μιλώντας στην κρατική τηλεόραση τόνισε ότι η τιμή του προϊόντος μπορεί να χαρακτηριστεί και… χαμηλή, με βάση το τεράστιο κόστος, ενώ όπως κατέληξε μεγάλη ποσότητα γραβιέρας θα μείνει στο τέλος της χρονιάς», όπως είπε μεταξύ άλλων.

Όπως είπε χαρακτηριστικά:

«Για μένα, το έχω ξαναπεί και ακούγομαι λίγο περίεργος, αλλά η τιμή του προϊόντος είναι λίγο χαμηλή με την έννοια ότι πρέπει να αναλογιστούμε όλοι ότι οι τυροκομικές επιχειρήσεις της Κρήτης έχουν να επωμιστούν ένα τεράστιο κόστος, όχι μόνο από την αύξηση της πρώτης ύλης, αλλά και από τις αυξήσεις που έχουν όλες οι επιχειρήσεις με τα λειτουργικά, μισθοδοσίες.

Είχαμε μια αύξηση έως και 60% στο γάλα και η αύξηση που έφτασε στο ράφι είναι στο 35%. Τα τυροκομεία επιλέξαμε να απορροφήσουμε μεγάλο μέρος των αυξήσεων που είχαμε, ούτως ώστε τα προϊόντα μας να μην εξοστρακιστούν από την αγορά.

Πρέπει να διατηρηθεί μια ισορροπία ανάμεσα στις δύο πλευρές, γιατί και ο καταναλωτής έχει δίκιο, αλλά και ο κτηνοτρόφος, πρέπει να σταθεροποιήσουμε την αγορά», και πρόσθεσε: «ότι η φετινή παραγωγή της γραβιέρας φαίνεται ότι θα είναι στα ίδια επίπεδα με πέρσι, το πρόβλημα είναι ότι τα περισσότερα τυροκομεία ξεκίνησαν με ένα στοκ στις αποθήκες τους και η πρόβλεψη που κάνουμε τώρα σε συνάρτηση με τη μειωμένη ζήτηση, είναι ότι θα μείνει αδιάθετη μεγάλη ποσότητα γραβιέρας στο τέλος της χρονιάς», όπως είπε μεταξύ άλλων.