Της Άννας Κωνσταντουλάκη
Σε ποιους παράγοντες οφείλεται το καλό υγειονομικό προφίλ της Κρήτης, αναφορικά με την Covid-19;
Η συνεχής μείωση των νοσηλειών και τα ελάχιστα κρούσματα που καταγράφονται εδώ και αρκετό καιρό μας επιτρέπουν να αισιοδοξούμε ότι τα περιοριστικά μέτρα μπορούν να αρθούν, χωρίς να δούμε τα περιστατικά να αυξάνονται και πάλι και τις ΜΕΘ να γεμίζουν;
Οι επιστημονικές απόψεις διίστανται
Γκίκας: Η Κρήτη θα μπορούσε να «ανοίξει» ..
Ο καθηγητής Αχιλλέας Γκίκας είπε στην “Π” ότι η Κρήτη τα έχει πάει εξαιρετικά καλά λόγω πολύ καλής οργάνωσης στη διαχείριση της πανδημίας και το νησί θα μπορούσε να επανέλθει σε ρυθμούς ζωής, με λιγότερα περιοριστικά μέτρα.
Ο ίδιος σημείωσε: “Το σύστημά μας όχι μόνο άντεξε αλλά υπεράντεξε. Από την αρχή η διαχείριση έγινε σωστά και μόνο τυχαίο δεν είναι που στην Κρήτη έχουμε ένα πολύ μικρό αριθμό θανάτων την στιγμή που στη Μάλτα για παράδειγμα ή την Κύπρο ξεπερνούν τους 120 και τους 130”. Η Κρήτη θα μπορούσε να “ανοίξει” με προσοχή. Θα είχαμε σε αυτή την περίπτωση 15-30 κρούσματα ημερησίως που μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε και αν ζοριστούμε να “κλείσουμε” ξανά” σημείωσε.
Γεωργόπουλος: “Λάθος το άνοιγμα”
Ωστόσο, διαφορετική είναι η άποψη του καθηγητή Δημήτρη Γεωργόπουλου, υπεύθυνου των ΜΕΘ της Κρήτης για την διαχείριση περιστατικών Covid.
“Τα περιοριστικά μέτρα στην Κρήτη πρέπει να συνεχιστούν” είπε. Είναι πολύ εύκολο τα 30 κρούσματα να γίνουν εκατό και να ασκηθεί μεγάλη πίεση στα νοσοκομεία και τις ΜΕΘ”.
Κοχιαδάκης: ”Γιατί τα πάει τόσο καλά η Κρήτη”
Η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης οργάνωσε μια ενδιαφέρουσα διαδικτυακή συζήτηση με θέμα το εμβόλιο και τον εμβολιασμό για τον κοροναϊό με ομιλητές τους κ.κ. Γραβάνη, Τζανάκη, Χαμηλό, Κοφτερίδη και τον συντονισμό του κοσμήτορα Γιώργου Κοχιαδάκη και του κ. Τζανάκη.
Ένα από τα θέματα που εξετάστηκαν και συζητήθηκαν ήταν τα πολύ καλά αποτελέσματα που εμφανίζει η Κρήτη.
Ο κ. Κοχιαδάκης μας είπε:
“Αυτή η εικόνα οφείλεται σε μια σειρά παραγόντων. Την καλή οργάνωση του συστήματος υγείας, μεταξύ αυτών και της πρωτοβάθμιας, το υψηλό επίπεδο των γιατρών και του λοιπού προσωπικού, το ηπιότερο κλίμα της Κρήτης που είχε ως αποτέλεσμα μικρότερο συγχρωτισμό σε κλειστούς χώρους, τη μικρότερη χρήση μέσων μαζικής μεταφοράς, κάποιοι πιθανώς “προστατευτικοί” γενετικοί παράγοντες. Ο κοσμήτορας του Πανεπιστημίου Κρήτης αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο ρόλο που έχει παίξει η Διοίκηση της ΔΥΠΕ Κρήτης στην διαχείριση της πανδημίας.
“Έχει παίξει πολύ σημαντικό ρόλο” είπε. Έχει γρήγορα αντανακλαστικά, λειτουργεί καλά στα οργανωτικά θέματα, προχώρησε σε προσλήψεις στο πλαίσιο των δυνατοτήτων που υπάρχουν. Όλα αυτά οδηγούν στην καλή εικόνα της Κρήτης σήμερα που οφείλουμε να την διατηρήσουμε”.