το ΑΤΜ μπιτκόιν ήρθε και στο Ηράκλειο

Η τεχνολογία “χτυπάει” τις τράπεζες. Πρόκειται για το νέο ψηφιακό νόμισμα, το λεγόμενο Bitcoin (μπιτκόιν), που έχει προκαλέσει πολλές συζητήσεις τον τελευταίο χρόνο και στην Ελλάδα.

Το Ηράκλειο έχει λάβει μέρος σε αυτή την εξελικτική πορεία του νέου συστήματος, καθώς από τις 4 Αυγούστου 2017  έχει εγκατασταθεί ΑΤΜ μπιτκόιν, στην λεωφόρο Καλοκαιρινού 64.

Τα μπιτκόιν έχουν μπει ήδη στην ελληνική αγορά. Η λίστα με τις επιχειρήσεις που δέχονται το ψηφιακό νόμισμα, όλο και μεγαλώνει. Πολλές είναι αυτές που πραγματοποιούν συναλλαγές με μπιτκόιν και αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλες. Μέχρι στιγμής στην πόλη του Ηρακλείου υπάρχουν δύο επιχειρήσεις και μια στη Χερσόνησο, που επιτρέπουν πληρωμές με μπιτκόιν.

Για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι πολύ ελκυστικό ότι δεν χρειάζεται να πληρώνουν δικαιώματα χρήσης ή προμήθειες σε εταιρείες που εκδίδουν πιστωτικές κάρτες. Επίσης, είναι εξίσου σημαντικό, ότι οι έμποροι δεν μπορούν να χρεώσουν επιπλέον τέλη.

Ο βασικός λόγος που δημιουργήθηκε και αυτό που το ξεχωρίζει είναι ότι δεν ελέγχεται από καμία τράπεζα και κυβέρνηση. Επίσης, δεν εκτυπώνεται σε κανονικά νομίσματα, όπως τα ευρώ που έχουμε στα πορτοφόλια μας, υπάρχει μόνο ηλεκτρονικά, σε ψηφιακά πορτοφόλια. Έχει τη μορφή τραπεζικού λογαριασμού, στον οποίο γίνονται αναλήψεις και καταθέσεις χρημάτων ή οποιαδήποτε συναλλαγή, αποκλειστικά ψηφιακά.

Στόχος του νέου ηλεκτρονικού νομίσματος είναι να αλλάξει το υπάρχον χρηματοπιστωτικό σύστημα και να αποτελέσει τη μέθοδο πληρωμών του μέλλοντος, όπου τον πλήρη έλεγχο των χρημάτων θα τον έχουν οι ίδιοι οι χρήστες. Με αυτό τον τρόπο, καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να “κατασχέσει” ή “κουρέψει” χρηματικά ποσά, αντίστοιχα καμία τράπεζα δεν μπορεί να επιβάλει “όκους, καθώς ο δημιουργός του είναι ανώνυμος και τη διαχείριση την έχει ο κάτοχος των χρημάτων, οποίος δεν λογοδοτεί σε κανέναν φορέα.

Η ανωνυμία και οι μη ελεγχόμενες συναλλαγές καταρρίπτουν τους περιορισμούς των τραπεζών που θέτουν στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές των πολιτών. Κατά συνέπεια, η ανεξαρτησία και η αποδέσμευση από τον έλεγχο των κυβερνήσεων και κρατικών τραπεζών μέσω αυτού του συστήματος πλήττουν τη νομισματική πολιτική.

Αυτή την εφαρμογή εύκολης πληρωμής, όπου μπορείς να πληρώσεις, να αγοράσεις, να μεταφέρεις χρήματα σε οποιονδήποτε στον κόσμο και σε οποιαδήποτε στιγμή χωρίς μεσάζοντα, και κυρίως χωρίς κόστος, έχει μονοπωλήσει το ενδιαφέρον μεγάλης μερίδας ανθρώπων αλλά και επιχειρήσεων.

Όσον αφορά την εγκυρότητα των χρημάτων και των συναλλαγών των χρηστών, χρησιμοποιείται μια διαδικασία κρυπτογράφησης για την ασφάλεια του συστήματος, προς αποφυγήν κλοπών. Παρόλα αυτά, είναι σημαντικό οι άνθρωποι να εκπαιδεύονται για τα μπιτκόιν, προκειμένου να τα χρησιμοποιήσουν και να γνωρίζουν ότι αυτή η υλοποιημένη ιδέα βρίσκεται σε πρωταρχικό στάδιο με χαρακτηριστικά που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Ο Κωνσταντίνος Βολακάκης
Οι γνώμες των κατοίκων του Ηρακλείου είναι διφορούμενες. Κάποιοι θεωρούν ότι μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να αποφέρει το νέο νόμισμα, ενώ άλλοι το θεωρούν επικίνδυνο.

Με μεγάλο δισταγμό και επιφυλακτικότητα αντιμετωπίζει το φαινόμενο αυτό η πλειονότητα των καταναλωτών, καθώς δεν έχει ενημερωθεί επαρκώς.

Ο Κωνσταντίνος Βολακάκης αναφέρει: “Εχω ακούσει γαι το μπιτκόιν, μέσω ενός φίλου μου που ασχολείται ενεργά, εγώ δεν γνωρίζω ιδιαίτερα περί τίνος πρόκειται. Το θεωρώ λίγο επικίνδυνο, οτιδήποτε ηλεκτρονικό δεν νομίζω ότι είναι ασφαλές, ειδικά για διακίνηση χρημάτων”.

Ο Δημήτρης Κωνσταντινίδης
Παρόμοια άποψη έχει και ο Δημήτρης Κωνσταντινίδης, ο οποίος εκφράζει τις ανησυχίες του επί του θέματος: “Θεωρώ ότι έχει γίνει λίγο μόδα, δεν έχω πολλές γνώσεις επί του θέματος, αλλά από αυτά που διαβάζω σύντομα θα ξεφουσκώσει όλο αυτό το θέμα.

Σαν επένδυση δεν ξέρω κάτα πόσο είναι ασφαλής, επίσης πολλοί δεν έχουν και την κατάλληλη ενημέρωση.

Ακούγονται γενικά θετικά σχόλια, παρόλα αυτά, επειδή ο κόσμος είναι δύσκολα οικονομικά, δεν ξέρω κατά πόσο θα εμπιστευτεί τα χρηματά του σε αυτό”.

Η Μαρία Σφακιανάκη
Αντίθετα, η Μαρία Σφακιανάκη δίνει μια ευκαιρία να γνωρίσει καλύτερα την καινούργια μέθοδο χρημάτων.

Η ίδια δηλώνει: “Είναι κάτι πρωτόγνωρο που πολλοί δεν το γνωρίζουν, μέχρι να το μάθει ο κόσμος θα είναι επιφυλακτικός.

Στην αρχή θα φοβόμουν να επενδύσω εκεί χρήματα, αν έβλεπα ότι ήταν ασφαλές στην πορεία, γιατί όχι;”.

 

Η Γεωργία Τσιπλακάκη
Τέλος, η Γεωργία Τσιπλακάκη στέκεται στην ωφελιμότητά του: “Είναι κάτι καλό, γιατί κάποιος μπορεί να διαχειριστεί τα λεφτά του μόνο του, χωρίς να έχει τόκους και επιβαρύνσεις, δεν θα του τραβήξει η τράπεζα τα λεφτά του.

Είναι πολύ σημαντικό να έχει κάποιος τον έλεγχο πάνω στα δικά του λεφτά”.