Ένα εμβληματικό κτίριο της πόλης του Ηρακλείου, το πρώην Γαλλικό Ινστιτούτο επί της οδού Αβέρωφ και Ζωγράφου, πωλείται. Το διατηρητέο κτίσμα, που είχε ως σήμερα πολλές χρήσεις, ανήκει στη Φανή Χατζιδάκη και τα παιδιά της, Μανόλη και Μερόπη Ματζαπετάκη.
Η ιστορία του και η απόφαση να πωληθεί
Για την απόφαση να προχωρήσουν στην πώλησή του ο ασφαλιστικός σύμβουλος και ένας εκ των ιδιοκτητών Μανόλης Ματζαπετάκης είπε στην “Π”: “Το οίκημα αυτό έχει τη δική του ιστορία και μεγάλη συναισθηματική αξία για την οικογένειά μας.Ο προπάππος μου είχε λειτουργήσει εκεί μαιευτική κλινική και το μισό αστικό Ηράκλειο είχε γεννηθεί εκείνη την εποχή σε αυτό το κτίριο.
Για αρκετά χρόνια στεγαζόταν εκεί το Γαλλικό Ινστιτούτο, ενώ στη συνέχεια ενοικιάστηκε για διάφορες χρήσεις: κατάστημα με ρούχα, πιτσαρία, μπυραρία, εστιατόρια.
Παρά το δέσιμο που έχουμε με τον χώρο αυτό, ήταν απόφαση της οικογένειας να το πουλήσουμε, γιατί έχει σημασία να μην μένεις στάσιμος, να προχωράς και να δημιουργείς νέα πράγματα”.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ήδη έχουν γίνει συζητήσεις με ενδιαφερόμενους να το αγοράσουν, οι οποίες είναι σε εξέλιξη.
Οπως ανέφερε, πρόκειται για δίπατο οίκημα 315τ.μ. με υπόγειο 90τ.μ. το οποίο διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση.
Είναι ένα κτίριο του ύστερου νεοκλασικισμού, ιδιοκτησίας Χατζιδάκη, πρώην οικία Λογιάδη, πρώην Γαλλικό Ινστιτούτο, επί της οδού Αβέρωφ και Ζωγράφου στο Ηράκλειο, ένα από τα 82 κτίρια τα οποία έχουν χαρακτηριστεί ως διατηρητέα νεότερα μνημεία της πόλης του Ηρακλείου από την Υπηρεσία Νεοτέρων Μνημείων.
Η διάρθρωση της πρόσοψης έχει γίνει με αυστηρούς άξονες συμμετρίας.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η διαμόρφωση του μεσαίου τμήματος της κύριας όψης, όπου στο ισόγειο και στον όροφο σχηματίζεται επιστήλιο με δωρικές και ιωνικές κολώνες αντίστοιχα, ενώ η απόληξη στέφεται με αέτωμα.
Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζει η σιδεριά της πόρτας εισόδου σε ρυθμό art nouveau και η οδοντωτή ταινία του θριγκού που διατρέχει την όψη.
Τα πλαίσια των ανοιγμάτων έχουν γείσα και γεισίποδες και οι ποδιές των παραθύρων είναι διακοσμημένες με ρόδακες.
Το σχεδίασε ο αρχιτέκτονας Δημήτρης Κυριακός το 1907 και έχει ομοιότητα με τη βίλα του Μανούσου Κούνδουρου στα Χανιά.
Η τελευταία του χρήση ήταν ως εστιατορίου.