Σε πλήρες αδιέξοδο έχει οδηγηθεί το κρίσιμο ζήτημα της αντιπλημμυρικής προστασίας της πόλης, καθώς η ευθύνη έχει γίνει μπαλάκι ανάμεσα στους αρμόδιους φορείς, με αποτέλεσμα να έχουν μπλοκάρει τα πάντα. Όπως είναι γνωστό, η Περιφέρεια Κρήτης σύμφωνα με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση έχει την ευθύνη της αντιπλημμυρικής προστασίας.
Όμως η Περιφέρεια δεν αποδέχεται την αρμοδιότητα αυτή την οποία έχει προσβάλει και νομικά στο Συμβούλιο της Επικρατείας και παράλληλα ξεκαθαρίζει ότι δεν έχει ούτε τη στοιχειώδη χρηματοδότηση ούτε το δυναμικό για να ανταποκριθεί σε αυτή την ευθύνη. Η πλευρά του Δήμου παρεμβαίνει υπό την πίεση των αντιδράσεων του κόσμου -χωρίς να έχει την αρμοδιότητα- σε επιμέρους καθαρισμούς, που όπως είναι προφανές δεν επαρκούν για να θωρακίσουν την αντιπλημμυρική προστασία της πόλης.
Την ίδια ώρα κλιμακώνεται η αγωνία πολιτών από διάφορες περιοχές του Ηρακλείου, οι οποίοι μετά τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στη Μάνδρα εκφράζουν την αγωνία τους για το τι θα συμβεί εάν βρεθούμε αντιμέτωποι με μια ισχυρή βροχόπτωση. Σε κάθε περίπτωση το ζήτημα που τίθεται επιτακτικά είναι η απόλυτη ανάγκη του συντονισμού δράσης όλων των εμπλεκόμενων φορέων προκειμένου να χαράξουν μια πολιτική στρατηγική διαχείριση και δρομολογηθούν διεξοδικές λύσεις για την αντιπλημμυρική προστασία της πόλης.
Χθες ο επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας στο Δήμο Ηρακλείου κ. Μαρίνος Παττακός προχώρησε σε νέα αυτοψία στον Γιόφυρο και στον Καρτερό σε μια προσπάθεια να διαπιστώσει ποια είναι η κατάσταση που εμφανίζουν σε περίπτωση εκδήλωσης ακραίων καιρικών φαινομένων. Σύμφωνα με τον κ. Παττακό, σε πολλά σημεία ειδικά του Γιόφυρου ποταμού και του Καρτερού απαιτείται να γίνουν καθαρισμοί στη βλάστηση, ωστόσο η γενικότερη εκτίμηση που διαμόρφωσε είναι ότι η εικόνα δεν είναι απογοητευτική.
Ο κ. Παττακός ξεκαθαρίζει ότι παρά το γεγονός ότι ο Δήμος Ηρακλείου δεν έχει καμία ευθύνη στον καθαρισμό των ποταμών, υπάρχει η διάθεση να γίνουν μια σειρά από παρεμβάσεις για τον καθαρισμό των ρεμάτων και των ποταμών.
Β.Λαμπρινός: Μόνο από καθαρή τύχη δεν είχαμε θύματα τον Ιανουάριο του ‘15 στην πλημμύρα του Γιόφυρου
Μάλιστα, το θέμα τέθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στη διάρκεια της οποίας οι σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» τόνισαν ότι οι δυτικές συνοικίες του Ηρακλείου έχουν ξεσηκωθεί για την κατάσταση που επικρατεί στον Γιόφυρο και στα ρέματα, τα οποία εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για καταστροφές από πιθανά αντιπλημμυρικά φαινόμενα μέσα στον χειμώνα αλλά και για την υγεία και ασφάλεια των παιδιών τους. Όπως είπε ο κ. Κασαπάκης και η Κ. Κοκοσάλη, έχουν γίνει σοβαρές καταγγελίες για τη βρωμιά και τη δυσωδία που επικρατεί, για τα δάση από καλάμια που αποτελούν εστίες των τρωκτικών, και άλλων βλαβερών ζωυφίων για χαβούζες μέσα στα ρέματα με απόθεση λυμάτων, μπαζών και άλλων δομικών υλικών και σκουπιδιών που μολύνουν την περιοχή και εμποδίζουν τη ροή του νερού. Και όλα αυτά δίπλα σε σχολεία, σε σπίτια και παιδικούς σταθμούς.
Απαντώντας ο δήμαρχος Ηρακλείου κ. Βασίλης Λαμπρινός, συμφώνησε με τα όσα κατήγγειλαν οι σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» τονίζοντας: “Ανεξάρτητα από το γεγονός ότι ο Δήμος δεν έχει αρμοδιότητα για τα κρίσιμα ζητήματα αυτά παρεμβαίνει όπου και όπως μπορεί. Σε τέτοιες περιπτώσεις, όπου υπάρχει ανάγκη δεν ρωτάς ποιου είναι η αρμοδιότητα, αλλά τρέχεις. Αυτό κάνουμε και εμείς”. Επίσης πρόσθεσε: “Από καθαρό θαύμα δεν θρηνήσαμε θύματα στη μεγάλη πλημμύρα που σημειώθηκε στο Ηράκλειο τον Ιανουάριο του 2015. Και σε εκείνη τη φάση ο Δήμος με όλες του τις δυνάμεις κατέβαλλε κάθε δυνατή προσπάθεια για να καθαρίσει τον Δρακουλιάρη, την Φοινικιά τον Γιόφυρο, από όπου απομακρύναμε κορμούς. Όπου υπάρχει ανάγκη παρεμβαίνουμε…”.
Παρόλα αυτά ο Δήμος σε συνεργασία με την Περιφέρεια θα προχωρήσουν σε εργασίες καθαρισμού καθώς όπως παραδέχτηκε υπάρχει καθυστέρηση όχι εξαιτίας του Δήμου Ηρακλείου που θα συμβάλει με όλες του τι δυνάμεις ώστε το έργο να προχωρήσει. Είμαστε σε συνεννόηση με την Περιφέρεια είπε ο κ.Παττακός αλλά φαίνεται ότι δεν υπάρχουν τα χρήματα για να προχωρήσουν οι εργασίες από πλευράς περιφέρειας αρμοδιότητα της οποίας είναι ο καθαρισμός των ρεμάτων και των ποταμών. Εντούτοις συνέχισε εμείς όπως και το 2015 είμαστε διατεθειμένοι να βοηθήσουμε σε συνεργασία με τις υπηρεσίες της περιφέρειας και μάλιστα θα ξεκινήσουμε από τον Καρτερό.
Μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη και ο πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Αγίου Ιωάννη Χωστού τόνισε ότι πολλά σημεία της περιοχής χρήζουν άμεσα παρεμβάσεων καθώς πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος πλημμύρας όπως και η χωροθέτηση των ρεμάτων που γύρω τους έχουν κτισθεί αυθαίρετες κατασκευές ή και νόμιμες. Τα στενά σημεία του ποταμού είναι το πρόβλημα, είπε, ενώ ακροατές από την περιοχή του Δρακουλιάρη κατήγγειλαν μπαζώματα και άλλες παράνομες ενέργειες. Ειδικά στην περιοχή της Γέφυρας της Φοινικιάς, επεσήμανε ο κ. Καρακωνσταντάκης όπου είχαμε τη μεγάλη πλημμύρα και τις ζημιές στη ΔΕΥΑΗ πρόπερσι, δεν έχει γίνει τίποτα για να μην επαναληφθούν τα ίδια φαινόμενα.
Παρέμβασης χρήζει και ο Καρτερός από τη γέφυρα της Εθνικής μέχρι την παραλία σύμφωνα με τον κ. Νίκο Σεκέρη αλλά και άλλους κατοίκους της περιοχής που μίλησαν στο Ράδιο Κρήτη. Ένα επίσης σημαντικό «όπλο» για την αντιμετώπιση των φαινομένων είναι η οδηγία που δόθηκε για την απλούστευση διαδικασιών για την ανάθεση έργου, καθώς δίνεται η δυνατότητα στους δημάρχους να λαμβάνουν απόφαση για την απευθείας ανάθεση έργου πολιτικής προστασίας σε ιδιωτικά συνεργεία όταν υπάρχει άμεσος κίνδυνος όπως για παράδειγμα, κατολισθήσεις.