Με ένα νέας τεχνολογίας μηχάνημα με προέλευση από τη Γερμανία, το οποίο έφτασε μόλις χθες στο Ηράκλειο, έγινε έλεγχος σε περισσότερα από δεκαπέντε δέντρα της πόλης, προκειμένου να διαπιστωθεί αν είναι υγιή ή αν εμφανίζουν πρόβλημα ή αν πρέπει να κοπούν. Πρόκειται για ένα ρεζιστογράφο, που με μια βελόνα τρυπάει τον κορμό του δέντρου καταγράφοντας τα εσωτερικά στοιχεία του ξύλου και ελέγχει την πυκνότητα του διαπιστώνοντας αν είναι συμπαγές ή αν είναι μαλακό και από το γράφημα που εμφανίζει η οθόνη του μηχανήματος, προκύπτουν συμπεράσματα σε σχέση με την κατάσταση του.
Το μηχάνημα έφτασε στο Ηράκλειο, μέσα από ένα ντόμινο θετικών συγκυριών που ευνόησαν την συντονισμένη προσπάθεια της Γενικής Γραμματέας του Δήμου Ηρακλείου Ευγενίας Στυλιανού για την αναζήτηση μηχανημάτων που θα μπορούν να ενισχύσουν σε επίπεδο πληροφοριών την προσπάθεια της Λότζια και της Διεπιστημονικής Επιτροπής, για την αξιολόγηση της κατάστασης των δέντρων, που βρίσκεται σε εξέλιξη.Έτσι χθες το πρωί, το μηχάνημα μαζί με το Γερμανό χειριστή του και τον εκπρόσωπο της εταιρείας, πραγματοποίησαν αλλεπάλληλους ελέγχους σε δέντρα της πόλης αρχής γενομένης από την ΟΑΣΗ μέχρι και το Μασταμπά. Την τεχνική επίδειξη του μηχανήματος παρακολούθησαν εκτός από την κ. Στυλιανού η πρόεδρος της Διεπιστημονικής Επιτροπής κ. Μ. Κοζυράκη, ο αντιδήμαρχος Γ. Αναστασάκης και στελέχη της υπηρεσίας πρασίνου που είχαν τη δυνατότητα να διαπιστώσουν από πρώτο χέρι τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί.
Όπως προκύπτει, με την εφαρμογή του μηχανήματος, εάν ο κορμός του δέντρου είναι σκληρός με βάση και την ανάλυση του γραφήματος που δίνει το μηχάνημα επιβεβαιώνεται ότι δεν εμφανίζει πρόβλημα, όπως αντίστοιχα εάν διαπιστωθεί ότι το ξύλο είναι μαλακό με βάση πάντα και το γράφημα που προκύπτει, διαπιστώνεται ότι υπάρχει πρόβλημα σήψης.
Στη διάρκεια της χρήσης του, προέκυψαν ενδιαφέροντα συμπεράσματα, καθώς διαπιστώθηκε ότι δέντρα που είχαν μπει στη λίστα της υλοτόμησης, μπορούν να σωθούν αρκεί να συντηρηθούν σωστά, όπως επίσης και δέντρα στα οποία ο μακροσκοπικός έλεγχος δεν είχε δείξει προβλήματα, αποδείχτηκε ότι εμφανίζουν προβλήματα. Το μηχάνημα δοκιμάστηκε και σε υγιή και σε δέντρα με σήψη για να ελεγχθούν τα αποτελέσματα που δίνει. Σύμφωνα με την κ. Ευγενία Στυλιανού, μετά την παρουσίαση του μηχανήματος και τον έλεγχο που έγινε, θα ακολουθήσει μια τεχνική έκθεση από την εταιρεία, σε σχέση με τα δέντρα που ελέγχθηκαν και ένα κοστολόγιο για να αποφασίσουμε αν θα αγοραστεί ή όχι.
Ωστόσο αυτό το οποίο θα πρέπει να καταστεί σαφές είναι ότι το συγκεκριμένο μηχάνημα είναι ασφαλώς βοηθητικό αλλά δεν είναι πανάκεια. Το βέβαιο είναι – όπως η ίδια περιγράφει ότι γίνεται μια προσπάθεια στη διαδικασία αξιολόγησης του πρασίνου στην πόλη, να ενταχθούν και ειδικά μηχανήματα τα οποία θα κάνουν μετρήσεις και θα μας δίνουν συγκεκριμένα στοιχεία για την κατάσταση των δέντρων, ώστε αυτή να μη στηρίζεται σε ένα μακροσκοπικό έλεγχο.Να θυμίσουμε ότι και μέσα από τη Διεπιστημονική Επιτροπή γίνεται στην κατεύθυνση αυτή μια συντονισμένη προσπάθεια από το ΕΛΜΕΠΑ, ώστε να γίνει προμήθεια σύγχρονου τεχνολογικού εξοπλισμού και μηχανημάτων που θα μπορούν να επιστρατευθούν στην προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη για την αξιολόγηση του πρασίνου στην πόλη.