Οι κατηγορούμενοι στην υπόθεση απαγωγής Λεμπιδάκη

Μπορεί το σκεπτικό της απόφασης  του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης περί της ενοχής και των 12 κατηγορουμένων στην πολύκροτη υπόθεση της απαγωγής του Μιχάλη Λεμπιδάκη να μην είναι ακόμα γνωστό (θα χρειαστούν μήνες για να καθαρογραφεί), αναμφίβολα όμως είναι κάτι που αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον (και ποινικό και δημοσιογραφικό), ώστε να επεξηγηθεί το πλαίσιο βάσει του οποίου αποδόθηκαν σε συγκεκριμένους κατηγορούμενους ρόλοι που μέχρι πρότινος ήταν «θολοί» και απροσδιόριστοι ως προς τα πρόσωπα που τους εκτέλεσαν.

Το δικαστήριο με την ετυμηγορία του φέρεται να συνδέει  για πρώτη φορά συγκεκριμένους κατηγορούμενους με την  ημέρα της αρπαγής ή σύλληψης, όπως είναι νομικά η ορολογία, του 54χρονου επιχειρηματία.

Τόσο προανακριτικά όσο και στο στάδιο της κύριας ανάκρισης δεν κατέστη δυνατόν να ταυτοποιηθούν με βεβαιότητα οι τέσσερις, σύμφωνα με τις μαρτυρίες, που το μεσημέρι της 30ής Μαρτίου του 2017 εμβόλισαν το όχημα του Μιχάλη Λεμπιδάκη, έσπασαν με βαριοπούλα το τζάμι, τον έσυραν έξω, τον επιβίβασαν στο περιβόητο μαύρο τζιπ (το οποίο είναι σαν να το κατάπιε η γη) και στη συνέχεια έκαψαν κοντά στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου τα δύο οχήματα που χρησιμοποίησαν.

Το πλημμέλημα που «καίει»

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης έκρινε δύο εκ των κατηγορουμένων ένοχους για το πλημμέλημα της διακεκριμένης περίπτωσης φθοράς ξένης ιδιοκτησίας διά πυρός από κοινού και κατ’ εξακολούθηση. Την κατηγορία αυτή αντιμετώπιζαν γενικά άπαντες οι κατηγορούμενοι αλλά τώρα η έδρα αποφάνθηκε ειδικώς, θεωρώντας ότι δύο εξ αυτών εμπλέκονται στη συγκεκριμένη πράξη.

Πρόκειται για τον 45χρονο Ρεθυμνιώτη επιχειρηματία και τον 46χρονο Ρεθυμνιώτη που διέμενε στην Αθήνα και του αποδίδεται ηγετικός ρόλος. Η ενοχή αυτή αναπόφευκτα τοποθετεί τους δύο πλέον καταδικασθέντες  στον τόπο της αρπαγής του επιχειρηματία, στην περιοχή των Καλεσσών, και τους αποδίδει ότι είναι εκείνοι που έκαψαν τα οχήματα.

Κατά συνέπεια οι δύο αυτοί τοποθετούνται και στην αρχική ομάδα. Να σημειωθεί ότι ο 46χρονος προέκυψε ότι στο παρελθόν κατείχε ένα μαύρο τζιπ Jerokee, με ξένες πινακίδες (παρόμοιο με αυτό που χρησιμοποιήθηκε δηλαδή στην απαγωγή), υποστήριξε όμως ότι το πούλησε για σκραπ χρόνια πριν.

Εξίσου ενδιαφέρον είναι ότι το δικαστήριο έκρινε ένοχους πέντε εκ των κατηγορουμένων για την κακουργηματική κατηγορία της παράνομης οπλοφορίας – οπλοχρησίας πολεμικού τυφεκίου (καλάσνικοφ). Μία κατηγορία που επίσης αντιμετώπιζαν άπαντες οι κατηγορούμενοι. Πρόκειται για τους δύο που κρίθηκαν ένοχοι για τη διακεκριμένη περίπτωση φθοράς, όπως προαναφέρθηκε, καθώς επίσης για  τον 23χρονο Σφακιανό, τον 46χρονο «Ευγένιο» και τον 48χρονο «παππού».

Ο τελευταίος ενδεχομένως κρίθηκε ένοχος για την κατηγορία αυτή επειδή αναφέρθηκε ότι σε ένα από τα κρησφύγετα που βρέθηκε ως φύλακας  υπήρχε καλάσνικοφ. Άλλωστε ο σωματότυπός του δεν ταιριάζει με τους ψηλούς και σωματώδεις άνδρες που περιέγραψαν  ο Μιχάλης Λεμπιδάκης και οι αυτόπτες μάρτυρες αλλά ούτε και φέρεται να διαθέτει τα «αντανακλαστικά» των εμπλεκομένων στην ακινητοποίηση του επιχειρηματία.

Με βάση την κρίση του δικαστηρίου (θα φανεί στο σκεπτικό) εκτιμάται ότι κάποιοι εξ αυτών (πιθανότατα από τους πρώτους τέσσερις) συμμετείχαν  στην ομάδα που άρπαξε τον Μιχάλη Λεμπιδάκη. Οι δύο, κατά την κρίση του δικαστηρίου,  προκύπτουν με βάση και την ενοχή τους για τη διακεκριμένη περίπτωση φθοράς.

Είναι οι «5» που… χτύπησαν και  την υψηλότερη βαθμολογία-ποινή, γεγονός που καταδεικνύει ότι το δικαστήριο τους ξεχωρίζει για την αναβαθμισμένη δράση τους στην υπόθεση. Οι ποινές τους κυμαίνονται από 25 έως 26 έτη κάθειρξης.

Η απόφαση της έδρας κινήθηκε στην γραμμή του κατηγορητηρίου (με κάποιες διαφοροποιήσεις) και σαφέστατα ήταν αυστηρότερη από την εισαγγελική πρόταση που απάλλασσε έξι κατηγορούμενους από τη βασική κατηγορία της αρπαγής ελλείψει στοιχείων, όπως είχε ειπωθεί.

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων πρότεινε αρπαγή για όλους ανεξαιρέτως τους κατηγορούμενους, ωστόσο για δύο έκρινε ότι έπρεπε να κηρυχθούν ένοχοι για απλή συνέργεια στην πράξη.

Μάλιστα για κάποιους που είχε προτείνει απαλλαγή η εισαγγελέας, έπεσε «τσεκούρι» τελικά στην ποινή επί της κατηγορίας της αρπαγής. Για παράδειγμα, στον 45χρονο Ρεθυμνιώτη επιχειρηματία, στον 23χρονο Σφακιανό και στον 46χρονο με τον ηγετικό ρόλο, που δεν είχαν συμπεριληφθεί στην κατηγορία της αρπαγής κατά την εισαγγελική πρόταση,  επιβλήθηκε η μεγαλύτερη ποινή, δηλαδή 17 έτη κάθειρξης. Ανάλογη ποινή πήρε και ο 46χρονος ακτιβιστής από το Ρέθυμνο.

Να σημειωθεί ότι το δικαστήριο (αυτή ήταν και η θέση της εισαγγελέως έδρας) δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό σε κανέναν κατηγορούμενο παρά τη μάχη που έδωσαν οι περισσότεροι συνήγοροι υπεράσπισης. Υπήρξε και συνήγορος που δεν ζήτησε κανένα ελαφρυντικό μετά το άκουσμα της απόφασης επί της ενοχής.

Σπόντες και «καρφιά»

Η αλήθεια είναι ότι η ετυμηγορία του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης έπεσε «βαριά» στους συνηγόρους που εξάντλησαν-μάταια-κάθε περιθώριο ως προς τη χορήγηση των ελαφρυντικών και του ανασταλτικού. Όλα τα είπαν για τους εντολείς τους και για τον χαρακτήρα τους και για την προσφορά τους, για τους κοινωνικούς τους αγώνες και για την οικογενειακή τους κατάσταση και για τον πρότερο έντιμο βίο τους και για την ειλικρινή μεταμέλειά τους…

Επικαλέστηκαν ουκ ολίγες τρανταχτές αποφάσεις με πανελλήνιο αντίκτυπο κατά τις οποίες τα αρμόδια δικαστήρια έδωσαν ανασταλτικό σε καταδικασθέντες με πολυετείς καθείρξεις. Πέταξαν και τα «καρφιά» τους μετά την πρόταση της εισαγγελέως να απορριφθούν όλα τα ελαφρυντικά προς όλους τους κατηγορούμενους. Συνήγορος καταπιάστηκε από το επιχείρημα της εισαγγελέως για κατηγορούμενους που πρωτοστατούσαν στον ΣΑΟΡ και έκαναν κινητοποιήσεις κατά των πλειστηριασμών. Η εισαγγελική λειτουργός υποστήριξε ότι οι κινητοποιήσεις αυτές πολλές φορές γίνονταν με έκνομο τρόπο. «Με παρόμοιες κινητοποιήσεις και ενέργειες κάποιοι έχουν γίνει σήμερα υπουργοί και πρωθυπουργοί. Γιατί δηλαδή αυτοί εδώ δεν το δικαιούνται;».

Ανάλογο ήταν το σχόλιο του συνηγόρου υπεράσπισης και στην απόρριψη χορήγησης του ελαφρυντικού του προτέρου εντίμου βίου σε κατηγορούμενους που έχουν απασχολήσει για όπλα και πυρομαχικά. «Επειδή μάζευε στα 15 του φυσίγγια (είπε για συγκεκριμένο κατηγορούμενο) πρέπει να απορριφθεί το ελαφρυντικό; Ε, τότε καμία τρακοσαριά χιλιάδες Κρητικοί δεν έχουν πρότερο έντιμο βίο».

Η έδρα όμως παρέμεινε «μπετόν αρμέ» στις θέσεις της. Συνήγοροι χαρακτήρισαν άδικη την απόφαση, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι σε δεύτερο βαθμό οι εντολείς τους θα έχουν καλύτερη ποινική μεταχείριση.

«Τρομάξαμε για να έρθουμε σήμερα στο δικαστήριο» είπε συνήγορος κατηγορουμένου από την Αθήνα, ο οποίος ταξίδεψε αεροπορικώς και τα χρειάστηκε λόγω των θυελλωδών ανέμων. «Η απόφαση ήταν χειρότερη» ήταν η σπόντα συναδέλφου του.

Το δικαστήριο μετά και από την εισαγγελική πρόταση χορήγησε ανασταλτικό μόνο σε δύο κατηγορούμενους στους οποίους επιβλήθηκε και η μικρότερη ποινή, αυτή των 11 ετών.

Θα μπορούσε να υποστηρίξει κάποιος ότι οι ίδιοι οι κατηγορούμενοι ήταν πιο ψύχραιμοι και συνειδητοποιημένοι. Κατά τις διακοπές των συνεδριάσεων κάποιοι δεν έχασαν τον χαμόγελό τους. Υπήρξε κατηγορούμενος (μη προφυλακισμένος) που πριν ακόμα ανακοινωθούν οι ποινές, ρωτούσε αστυνομικό του Τμήματος Μεταγωγών πότε έχει μεταγωγή για τις φυλακές των Χανίων. Μόνο ένας κατηγορούμενος έδειχνε να «τρέμει» σύγκορμος από το σφίξιμο: ο αποκαλούμενος «φιλόσοφος».

Το κεντρικό πρόσωπο αυτής της υπόθεσης, ο Μιχάλης Λεμπιδάκης, επέλεξε να μην βρίσκεται στο δικαστήριο. Κάτι μάλλον αναμενόμενο. Βρέθηκαν ωστόσο εκεί άνθρωποι του περιβάλλοντός του προκειμένου να ενημερωθούν άμεσα για την απόφαση.

Το δικαστήριο, όπως είχε αναγγείλει και η εισαγγελέας έδρας, κ. Γεωργία Δούρου, γνωστοποίησε ότι τα πρακτικά της δίκης θα διαβιβαστούν στον αρμόδιο εισαγγελέα προκειμένου να διερευνηθεί η εμπλοκή στην υπόθεση τεσσάρων Κρητικών, τα ονόματα των οποίων αναφέρονται στη δικογραφία και ακούστηκαν κατά κόρον μέσα στη δικαστική αίθουσα. Αυτό σημαίνει ότι θα ξεκινήσει νέος κύκλος ερευνών από τις δικαστικές Αρχές.

 

Διαβάστε επίσης :