Οι αυτοδιοικητικοί της Κρήτης παρακολουθώντας το γ.γ. του Υπουργείου Περιβάλλοντος να παρουσιάζει τον Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης των Απορριμμάτων
Αυτή τη φορά η αυτοδιοίκηση δεν είχε τους ενδοιασμούς της προηγούμενης δεκαετίας

Μόνο αιφνιδιασμένοι δεν εμφανίστηκαν οι αυτοδιοικητικοί της Κρήτης παρακολουθώντας το γ.γ. του Υπουργείου Περιβάλλοντος να παρουσιάζει τον Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης των Απορριμμάτων και την πρόβλεψή του για τη δημιουργία μονάδας καύσης στην Κρήτη, που τα προηγούμενα χρόνια είχε πυροδοτήσει σφοδρές αντιδράσεις στο νησί, με αποτέλεσμα να ματαιωθεί ο σχεδιασμός.

Η πλειοψηφία των παρεμβάσεων των αυτοδιοικητικών αναλώθηκε στην αδυναμία των δήμων αλλά και των φορέων διαχείρισης να επιβάλουν πρόστιμα, να ελέγξουν και να μπορέσουν να εφαρμόσουν τα όσα προβλέπει ο νέος Εθνικός Σχεδιασμός Διαχείρισης Απορριμμάτων, στον οποίο θα πρέπει να προσαρμοστεί και ο Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Σκουπιδιών.

Αντιδράσεις πυροδότησε  η επιβολή τέλους 15 ευρώ ανά τόνο για την ταφή των σκουπιδιών που αρχίζει να ενεργοποιείται από το 2021. Ο δήμαρχος Αρχανών Αστερουσίων τόνισε ότι δεν μπορεί να διαχειριστεί ένα τέτοιο χρηματικό ποσό το οποίο μοιραία θα καταλήξει να μετακυλίεται στους δημότες, γεγονός που όπως είπε ανοίγει μεγάλο θέμα.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο δήμαρχος Πλατανιά κ. Μαλανδράκης ο οποίος ζήτησε να μην ενεργοποιηθεί η χρέωση του προστίμου πριν να αρχίσει η λειτουργία των νέων μονάδων. Ο κ. Γραφάκος τόνισε ότι το αίτημα αυτό είναι ρεαλιστικό και στο πλαίσιο αυτό μπορεί να μετακινηθεί η ισχύς της χρέωσης του  προστίμου το 2023.

Γ. Κουράκης: «Αποτρέψαμε την επιβολή των “προστίμων της ντροπής” στη χώρα μας, από την Ευρωπαϊκή Ένωση»

«Η δημοσιοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων ενεργοποιεί και επισπεύδει τη διαδικασία αναθεώρησης του ΠΕΣΔΑ Κρήτης» τόνισε ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης κ. Γ. Κουράκης ο οποίος σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «έχουμε διανύσει μεγάλη απόσταση από το σημείο εκκίνησης της δεκαετία 2000-2010 όταν στην Κρήτη η διαχείριση των αποβλήτων βρισκόταν στο σημείο μηδέν, με ανεξέλεγκτες χωματερές και γενικευμένη υποβάθμιση του περιβάλλοντος.

Αντιμετωπίσαμε με συνέπεια την πρόκληση, δεχθήκαμε ανοίκειες επιθέσεις και κακόπιστες κριτικές αλλά με σχεδιασμό, πρόγραμμα και υπεύθυνη στάση κερδίσαμε την εμπιστοσύνη των πολιτών. Τα αποτελέσματα είναι ορατά σε όλους και είναι ενδεικτικό ότι με την πολιτική μας αυτή αποτρέψαμε την επιβολή στη χώρα μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση των “προστίμων της ντροπής” για την έλλειψη περιβαλλοντικών πολιτικών.

Σήμερα βρισκόμαστε σε μια πλεονεκτική θέση, καθώς οι βασικές περιβαλλοντικές υποδομές ολοκληρώνονται στο νησί μας την τρέχουσα προγραμματική περίοδο.  Ήδη λειτουργεί Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων από τη ΔΕ.ΔΙ.ΣΑ στο νομό Χανίων, κατασκευάζεται η μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων και ΧΥΤΥ στο Αμάρι, ενώ σε εξέλιξη είναι η διαγωνιστική διαδικασία για τη μονάδα της Χερσονήσου.

Έχει ενταχθεί σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα η μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων στη Σητεία, καθώς και η μονάδα προδιαλεγμένου οργανικού σε Ιεράπετρα ενώ στο Δήμο Αρχανών – Αστερουσίων κατασκευάζεται ήδη η αντίστοιχη μονάδα».

Στ. Αρναουτάκης: «Με διαβούλευση να ενσωματώσουμε τον επιτυχημένο σχεδιασμό μας στον εθνικό»

Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης τόνισε μεταξύ άλλων: «Με τον προηγούμενο περιφερειακό σχεδιασμό που ομόφωνα είχε περάσει από το Περιφερειακό μας Συμβούλιο, έχουμε όλα τα έργα τα οποία είχαμε προγραμματίσει. Στα Χανιά, στη Σητεία, στο Ρέθυμνο, στην Ιεράπετρα, στις Αρχάνες και μένει ακόμα η μονάδα του Ηρακλείου.

Ο σχεδιασμός αυτός πέτυχε και πήραμε περίπου 150 εκατομμύρια δημόσιας χρηματοδότησης όλοι οι φορείς της Κρήτης. Τώρα, με την αλλαγή του εθνικού σχεδιασμού πρέπει να δούμε πώς ενσωματώνουμε τον περιφερειακό μας σχεδιασμό σύμφωνα με αυτά που ορίζει και η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο νέος Εθνικός Σχεδιασμός» δήλωσε ο κ. Αρναουτάκης.

Ο περιφερειάρχης Κρήτης κατά την τοποθέτησή του τόνισε πως «μέσα από τη διαβούλευση με όλους τους φορείς θεωρώ πως μπορούμε να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα.

Με ένα θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα που θα μας οδηγεί στην κυκλική οικονομία». Υπογράμμισε, δε, ότι όλη η δουλειά που έγινε στο παρελθόν είναι πάρα πολύ σημαντική και φέρει την υπογραφή της αείμνηστης Βιργινίας Μανασάκη και την πολιτική στήριξη όλου του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Β. Λαμπρινός: «Ως Δήμος Ηρακλείου είμαστε έτοιμοι να   συνεισφέρουμε στο μέτρο που μας αναλογεί στους στόχους του Εθνικού Σχεδιασμού  Διαχείρισης Αποβλήτων»

Ο Δήμαρχος από την πλευρά του, αφού καλωσόρισε τον κ. Γραφάκο στο Ηράκλειο, στάθηκε επίσης στο Πάρκο Κυκλικής Οικονομίας, ζητώντας να επισπευστούν οι απαραίτητες διαδικασίες όπου αυτό είναι εφικτό. Σε σχετικές δηλώσεις, ο Δήμαρχος τόνισε:

«Ως Δήμος Ηρακλείου είμαστε έτοιμοι να συνεισφέρουμε στο μέτρο που μας αναλογεί στους στόχους του Εθνικού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων. Το Πάρκο Κυκλικής Οικονομίας αποτελεί ένα εμβληματικό έργο προς την συγκεκριμένη κατεύθυνση και είμαστε αισιόδοξοι ότι με την συνεργασία όλων  των αρμόδιων φορέων θα υλοποιηθεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα».