οι εφιαλτικές καταστροφές που τσάκισαν περιοχές όπως τα Μάλια, τις Γούβες και την Ανάληψη

Η επόμενη μέρα για το Δήμο Χερσονήσου ανέδειξε όλο το εύρος των εφιαλτικών καταστροφών που τσάκισαν περιοχές όπως τα Μάλια, τις Γούβες και την Ανάληψη, όπου έχει δημιουργηθεί μια νέα πραγματικότητα για την τοπική κοινωνία που προσπαθεί να σταθεί όρθια μέσα σε ένα καταιγισμό προβλημάτων και ανοικτών πληγών.

Ένα κλιμάκιο 69 μηχανικών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης πραγματοποίησε χθες σαρωτικούς ελέγχους και αλλεπάλληλες αυτοψίες, προκειμένου να καταγραφεί όλο το εύρος των ζημιών σε κτήρια, ιδιωτικά και δημόσια, σε κατοικίες, όπως επίσης και στο οδικό δίκτυο και στα λιμάνια της Κρήτης που επλήγησαν από τις καταστροφικές πλημμύρες που προκάλεσαν αλλαγές στο φυσικό ανάγλυφο και τον αστικό ιστό της περιοχής.

Καταγραφές – αποζημιώσεις

Ειδικότερα, 18 μηχανικοί της Γενικής Διεύθυνσης Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών πραγματοποίησαν αυτοψίες στα πληγέντα κτήρια, δημόσια και ιδιωτικά, 4 μηχανικοί της Γενικής Διεύθυνσης Συγκοινωνιακών Υποδομών προχώρησαν στην αποτίμηση ζημιών στο οδικό δίκτυο. Αντίστοιχα, 12 μηχανικοί της Γενικής Διεύθυνσης Υδραυλικών, Λιμενικών και Κτηριακών Υποδομών θα επιθεωρήσουν τα λιμάνια του νησιού. Παράλληλα, ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης ενεργοποίησε,  και τους 35 μηχανικούς του στη διάθεση της Περιφέρειας Κρήτης, με στόχο να κινηθούν αμέσως όλες οι διαδικασίες για την υποστήριξη των περιοχών που έχουν υποστεί ζημιές από τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

«Θέμα ζωής και θανάτου» να «τρέξουν» οι υδραυλικές μελέτες, που αθροιστικά έχουν κόστος 12 εκ ευρώ και αφορούν σε έργα που θα γίνουν στον κόμβο των Γουρνών,  τα Αγριανά, την Ανάληψη και τον Ανισαρά.

Ο δήμαρχος Χερσονήσου Γιάννης Σέγκος
Ο δήμαρχος Χερσονήσου Γιάννης Σέγκος

Με δηλώσεις του στην «Π» ο Δήμαρχος Χερσονήσου Γιάννης Σέγκος εκφράζει την ικανοποίηση του για την ανταπόκριση των υπουργείων και όλων των υπηρεσιών που με εντατικοποιημένο τρόπο τρέχουν τη διαδικασία της καταγραφής και αντιμετώπισης της οδυνηρής πραγματικότητας που άφησαν πίσω τους οι καταστροφικές πλημμύρες των προηγούμενων ημερών

. Ο ίδιος σημειώνει, ότι εκτός από την καταγραφή και την αποκατάσταση των πληγέντων που υπέστησαν ζημιές, είτε στα σπίτια τους είτε στις επιχειρήσεις τους, κρίσιμη παράμετρος είναι η δρομολόγηση μιας σειράς παρεμβάσεων για την αποκατάσταση των δημόσιων υποδομών.

Ο δήμαρχος σημειώνει ότι κορυφαίο μέλημα είναι να «τρέξουν» οι υδραυλικές μελέτες που αθροιστικά έχουν κόστος 12 εκ ευρώ και αφορούν σε έργα που θα γίνουν στον κόμβο των Γουρνών, τα Αγριανά, την Ανάληψη και τον Ανισαρά, οι  οποίες βρίσκονται  στο τελικό στάδιο των εγκρίσεων, έχουν μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και βρίσκονται στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

Ο ίδιος σημειώνει ότι είναι θέμα ζωής και θανάτου να προχωρήσει η απορροή των ομβρίων του νέου εθνικού δρόμου προς τη θάλασσα, σημειώνοντας δεικτικά ότι εάν είχαν γίνει τα προβλεπόμενα έργα δεν θα είχαμε αυτό το μέγεθος των καταστροφών.

Οι συγκεκριμένες μελέτες αφορούν τις διευθετήσεις και οριοθετήσεις των ρεμάτων που οδηγούν τα νερά στη θάλασσα, και έχουν να κάνουν με πλημμυρικά φαινόμενα κατάντη, σε μια έκταση από τις Γούρνες μέχρι τον Ανισαρά τακτοποιείται οριστικά από πλευράς διαχείρισης ομβρίων.

από τη σύσκεψη που έγινε στην Περιφέρεια για τη διευθέτηση μιας σειράς ρεμάτων αλλά και ποταμών μετά τις καταστροφές
Στιγμιότυπο από τη σύσκεψη που έγινε στην Περιφέρεια

Διευθετήσεις ρεμάτων

Ο εφιάλτης των καταστροφών που σημειώθηκαν, ανέδειξε με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο όλο το μέγεθος των αυθαιρεσιών που αφορούν στην καταπάτηση ρεμάτων για τις οποίες δεν ευθύνονται μόνο οι ίδιοι οι καταπατητές, αλλά και η ίδια η πολιτεία που με τη στάση της νομιμοποίησε όλη αυτή την εξέλιξη των πραγμάτων.

Η διευθέτηση μιας σειράς ρεμάτων αλλά και ποταμών είναι κρίσιμο ζητούμενο, όπως εξηγεί στην «Π» ο δήμαρχος Χερσονήσου Γιάννης Σέγκος.

Όπως μάλιστα αποκαλύπτει, την ερχόμενη Δευτέρα πρόκειται να γίνει για το σκοπό αυτό ειδική σύσκεψη στην Περιφέρεια Κρήτης, όπου θα εξεταστεί η δυνατότητα που υπάρχει να τρέξει με ταχύτατες διαδικασίες η ανάθεση μιας σειράς μελετών, όπως για παράδειγμα η οριοθέτηση του ρέματος της Ανάληψης.

Όπως είναι γνωστό, το ρέμα το οποίο περνά μέσα από τον οικισμό της Ανάληψης δεν έχει διευθετηθεί, έχει γίνει δρόμος στον οποίο υπάρχουν ένα νηπιαγωγείο, μια εκκλησία, σπίτια και επιχειρήσεις που πνίγηκαν στη λάσπη.

Πρόκειται για ένα μείζον θέμα το οποίο δείχνει πόσο επιζήμια αποδεικνύεται η χρονοτριβή στην εφαρμογή των σχεδίων πόλης και τι οδυνηρές παρενέργειες  μπορεί να σηματοδοτήσει.

Παράλληλα, όπως εξηγεί ο Δήμαρχος, θα επιχειρηθεί να «τρέξει» η διαδικασία ανάθεσης της μελέτης διευθέτησης του Γουβιανού ποταμού, του Γουρνιώτη ποταμού, και επίσης διευθέτηση ανάντη του ρέματος των Μαλίων. Ο ίδιος εκτιμά ότι οι μελέτες μπορούν, λόγω της κήρυξης του Δήμου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, να έχουν ολοκληρωθεί σε ένα 3μηνο ώστε να δημοπρατηθούν, και στο 2ο εξάμηνο της επόμενης χρονιάς να αρχίσουν τα έργα.

Σύσκεψη στη Περιφέρεια με μηχανικούς του Υπ. Υποδομών για την αποκατάσταση των ζημιών σε υποδομές, σε λιμάνια και φράγματα

Άμεσα ξεκινούν από το Υπουργείο Υποδομών και την Περιφέρεια Κρήτης οι έλεγχοι για την καταγραφή των ζημιών που προκλήθηκαν σε υποδομές και συγκεκριμένα σε λιμάνια και φράγματα στο νησί.

Συγκεκριμένα, χθες το πρωί, ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης σε σύσκεψη στη Περιφέρεια, συναντήθηκε με δυο κλιμάκια μηχανικών του Υπουργείου Υποδομών, τα οποία και θα καταγράψουν αναλυτικά τις ζημιές που προκάλεσαν οι τελευταίες πλημμύρες στο νησί σε υποδομές που αφορούν σε λιμάνια και φράγματα, προκειμένου όπως ανέφερε ο περιφερειάρχης Κρήτης να ξεκινήσουν το συντομότερο τα έργα αποκατάστασης. Στη σύσκεψη συμμετείχε και η διευθύντρια Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Κρήτης Ελένη Πλουμίδη.

 

Διαβάστε επίσης σχετικά: