Οι πρώτες τιμές απαλλοτριώσεων για το νέο διεθνές αεροδρόμιο στο Καστέλλι, αναμένεται να δοθούν αύριο από το δικαστήριο, προκαλώντας γενικευμένη οργή και αντιδράσεις στην περιοχή, για ένα έργο που έχει διχάσει την τοπική κοινωνία.
Με φόντο την αυριανή συζήτηση των 6 πρώτων ΦΕΚ αναγκαστικών απαλλοτριώσεων επανέρχεται το ζήτημα της κατασκευής του νέου αεροδρομίου, το οποίο όμως αναγκαστικά ως μεγάλο έργο αναμένεται, εκτός από διευκολύνσεις, να δημιουργήσει και ζητήματα. Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση εκδικάζεται από το Β’ Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου, ενώ η απόφασή του θα εκδοθεί για τις τιμές εδάφους, κτισμάτων, γεωτρήσεων και δέντρων.
Οι απαλλοτριώσεις προχωρούν με βάση την παράγραφο 3 του άρθρου 7Α του Κώδικα Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων Ακινήτων. Μετά την έκδοση της απόφασης, το Ελληνικό Δημόσιο θα πρέπει να καταθέσει στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων το 70% της εκτιμώμενης αξίας απαλλοτριώσεων, όπως αυτή προκύπτει από την εκτίμηση της ανεξάρτητης πιστοποιημένης ορκωτής εκτιμήτριας.
Η διαδικασία πραγματοποιείται ουσιαστικά προκειμένου να διευκολυνθούν το Δημόσιο, αλλά και ο ανάδοχος, αφού οι συγκεκριμένες αποφάσεις επιτρέπουν την έναρξη των εργασιών χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η μακρά δικαστική διαδικασία που θα καθορίσει τελικές τιμές απαλλοτριώσεων μόλις κυρωθεί η απόφαση από το Σώμα της Βουλής των Ελλήνων.
Τονίζεται, παρ’ όλα αυτά, ότι το αυριανό δικαστήριο θα δώσει προσωρινές τιμές απαλλοτριώσεων και όχι τελικές, αφού εκκρεμεί μια τελική απάντηση για τα δύο πρώτα ΦΕΚ των απαλλοτριώσεων, η οποία όταν εκδοθεί θα συμπαρασύρει και όλες τις προηγούμενες αποφάσεις. Δικαιούχοι και δημοτική αρχή ωστόσο εκτιμούν ότι η τελική δικαστική απόφαση θα δώσει τιμές υψηλότερες από αυτές των αποφάσεων του Πλημμελειοδικείου, οπότε πιέζουν για μια τελική απόφαση των δύο πρώτων ΦΕΚ, η οποία ουσιαστικά θα σημαίνει τις συνολικά οριστικές τιμές για τις απαλλοτριώσεις.
Η πραγματικότητα
Η συγκεκριμένη διαδικασία γεννά πολλά ερωτηματικά και προκαλεί γενικευμένη οργή στους κατοίκους, οι οποίοι θεωρούν ότι εξαπατώνται από το Ελληνικό Δημόσιο, με τις περιουσίες τους να πωλούνται για ένα «κομμάτι ψωμί». Τι ισχύει ωστόσο στην πραγματικότητα;
Με βάση τα υφιστάμενα χρονοδιαγράμματα, οι τελικές διαδικασίες για την έναρξη του έργου θα έπρεπε να πραγματοποιούνται τον Οκτώβριο, με τα πρώτα μηχανήματα να εισέρχονται στο εργοτάξιο λίγο αργότερα. Μετά από μια σειρά εμπλοκών, η συγκεκριμένη διαδικασία ενδέχεται να παρουσιάσει μικρές καθυστερήσεις. Έως τότε εκτιμάται ότι το δικαστήριο θα έχει εκδώσει την απόφαση για τα δύο βασικά ΦΕΚ, τα οποία και θα καθορίσουν τις τελικές τιμές απαλλοτριώσεων και θα συμπαρασύρουν και όλες τις υπόλοιπες αποφάσεις.
Για να υπάρξει ωστόσο μια 100% κατοχύρωση του αναδόχου, αλλά και για να «κλειδώσει» το Δημόσιο το ότι ανεξάρτητα από την απόφαση του Δικαστηρίου οι διαδικασίες θα προχωρήσουν, ακολούθησε τη διαδικασία των απαλλοτριώσεων με την παράγραφο 3 του άρθρου 7Α.
Η συγκεκριμένη διαδικασία ωστόσο, η οποία στην ουσία της είναι τεχνική, έχει δημιουργήσει εντονότατες αμφισβητήσεις από πλευράς κατοίκων, πολλοί από τους οποίους την επόμενη ημέρα μετά την έναρξη εργασιών για τη δημιουργία του αεροδρομίου θα μείνουν χωρίς γη. Αυτός είναι και ο λόγος άλλωστε που διεκδικούν τη δικαστική απόφαση των 2 πρώτων ΦΕΚ και όχι την απόφαση με βάση τον 7Α , έχοντας την προσδοκία ότι οι συγκεκριμένη απόφαση τουλάχιστον θα διασφαλίσει ένα λογικό ύψος αποζημιώσεων. Έτσι όπως προχωρούν όμως οι διαδικασίες, κανένας δεν μπορεί να διασφαλίσει πως μια τελική δικαστική απόφαση θα δώσει απαραίτητα υψηλότερες τιμές σε σχέση με μια εκδίκαση του 7Α.
Μηχανοκίνητη πορεία διαμαρτυρίας κατά του νέου αεροδρομίου
Την κάθετη αντίθεσή τους στη δημιουργία του νέου διεθνούς αεροδρομίου στο Καστέλλι εξέφρασαν κάτοικοι και φορείς της ευρύτερης περιοχής του Καστελλίου, πραγματοποιώντας μηχανοκίνητη πορεία το Σάββατο.
Η πορεία οργανώθηκε από φορείς και συλλόγους του οικισμού Ευαγγελισμός, καθώς τόσο στον συγκεκριμένο οικισμό όσο και στα Ρουσσοχώρια οι απαλλοτριώσεις φθάνουν το 70% – 80% της συνολικής περιουσίας ιδιοκτητών, με αποτέλεσμα το νέο έργο να τους αφήνει ακτήμονες και στην ουσία άνεργους.
Οι κάτοικοι στο πλαίσιο της διαμαρτυρίας τους ζήτησαν την αναβολή του αυριανού δικαστηρίου, η απόφαση του οποίου στην ουσία επιτρέπει την είσοδο του εργολάβου εντός του εργοταξίου. Η διαμαρτυρία άρχισε από την Αγία Φωτεινή και πραγματοποιήθηκε στον κεντρικό δρόμο της περιοχής Γαζέπη Μύλος, στον δήμο Μινώα Πεδιάδος. Η συμμετοχή των κατοίκων ήταν μαζική, αφού η δημιουργία του νέου αεροδρομίου συνεπάγεται ουσιαστικά την οικονομική και επαγγελματικής τους καταστροφή.
Πριν την πορεία διαμαρτυρίας, ο Σύλλογος «Κυπεράς» του Ευαγγελισμού, η Τοπική Κοινότητα, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ευαγγελισμού καθώς και ο Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Ευαγγελισμού, είχαν εκδώσει σχετική ανακοίνωση στην οποία και δήλωναν «αποφασισμένοι να ανατρέψουν τα σχέδια του κράτους που έχουν στόχο την περιβαλλοντική καταστροφή της πεδιάδας μας και την οικονομική εξόντωση των κατοίκων». Οι ίδιοι επεσήμαναν πως θεωρούσαν άκυρη και καταχρηστική την όλη διαδικασία, τονίζοντας πως δεν θα αφήσουν κανέναν και με κανένα τίμημα να τους αποβάλει από τον τόπο τους.
«Θα εμποδίσουμε με κάθε θυσία την καταστροφή της πεδιάδας μας και την δήμευση της περιουσίας μας» τονίζονταν στη σχετική ανακοίνωση με την επισήμανση ότι αυτό είναι «το ελάχιστο χρέος που έχουμε στους πατεράδες μας και στα παιδιά μας».
Διαβάστε επίσης :