Ενωτικός απέναντι στους αγρότες εμφανίστηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, σε σύσκεψη που συγκάλεσε στο Επιμελητήριο με τους αγροτικούς φορείς της Κρήτης, οι οποίοι ωστόσο δεν άκουσαν καμία ανακοίνωση για τα «κόκκινα» δάνεια, για το ασήκωτο βάρος του κόστους παραγωγής των προϊόντων τους, ούτε για την ακαρπία και τον περονόσπορο που έχουν προκαλέσει τεράστιο πλήγμα στις τοπικές καλλιέργειες.
«Δεν είμαστε απέναντι. Είμαστε στην ίδια πλευρά της όχθης και ως κυβέρνηση πασχίζουμε για το καλό των αγροτών, αντιμετωπίζοντας τα προβλήματά τους σε τοπικό, εθνικό αλλά και ευρωπαϊκό επίπεδο», δήλωσε, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση αναγνωρίζει τα προβλήματα των αγροτών και ότι πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις τόσο σε ό,τι αφορά την αναθεώρηση της ΚΑΠ όσο και στη μείωση του κόστους εργασίας».
Έθεσε, ακόμη, στο τραπέζι τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για ελάφρυνση της φορολογίας στους αγρότες, όπως η μείωση του ΦΠΑ για αγορά αγροτικών μηχανημάτων από το 24% στο 13%, μείωση του ΦΠΑ για αγορά λιπασμάτων και ζωοτροφών από το 13% στο 6%, κατάργηση του νόμου του ΣΥΡΙΖΑ για φορολόγηση των επιδοτήσεων από το πρώτο ευρώ, κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου που συνέδεε την ασφαλιστική εισφορά με το εισόδημα και επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο (160 εκατ. ευρώ τα δύο προηγούμενα χρόνια και 82 εκατ. ευρώ το 2024).
Στο πλαίσιο αυτό, ζήτησε από τους εκπροσώπους των φορέων, εφόσον έχουν προτάσεις για ορθότερο τρόπο κατανομής των χρημάτων αυτών, να τις καταθέσουν. Σε σχέση με τον ΟΠΕΚΕΠΕ τόνισε ότι «δεν είναι ξέφραγο αμπέλι για καμία εταιρεία.
Θα γίνει μηχανισμός υπόδειγμα που θα λειτουργεί μόνο προς όφελος των δικαιούχων» είπε ο υπουργός προσθέτοντας ότι μέχρι τα μέσα Φλεβάρη θα ανοίξει εκ νέου η Ενιαία Αίτηση Ενισχύσεων του 2023 για διορθώσεις τόσο στα Οικολογικά Σχήματα (EcoSchemes) αλλά και γενικώς, ενώ πριν το Πάσχα αναμένεται πληρωμή των αδιάθετων κονδυλίων ύψους 88 εκατ. ευρώ μαζί με τα 425 εκατ. ευρώ για τα Οικολογικά Σχήματα.Εντός Απριλίου θα καταβληθούν επίσης 245 εκατ. ευρώ που αφορούν στις συνδεδεμένες ενισχύσεις, ενώ μέσα στον Μάρτιο θα ανοίξει η πλατφόρμα υποδοχής δηλώσεων ΟΣΔΕ 2024.
Σε ό,τι αφορά τα 16.000 δεσμευμένα ΑΦΜ παραγωγών, ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει ξεκινήσει ήδη τον έλεγχο για τον αποχαρακτηρισμό όσων είναι τυπικά εντάξει, ενώ σε όσα διαπιστωθούν παρατυπίες θα οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη. Αναφορικά με τον νέο κανονισμό του ΕΛΓΑ, είπε πως στόχος είναι να μη μένει κανένας ανασφάλιστος, εξού και θα υπάρχει η υποχρεωτική ασφάλιση και έπειτα οι προαιρετικοί κίνδυνοι. Ο ΥπΑΑΤ ζήτησε να κατατεθούν, μέχρι 15 Φεβρουαρίου, προτάσεις ώστε ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ να μπορεί να λειτουργεί σωστά και ανταποδοτικά.
Τόνισε, ακόμη, την ανάγκη αλλαγών στην ΚΑΠ και παρέθεσε τις 6 αλλαγές που κατέθεσε η χώρα μας, για τις οποίες ατύπως υπήρξε ενημέρωση ότι έχουν γίνει δεκτές. Στη σύσκεψη μετείχαν, μεταξύ άλλων, ο ΓΓ του ΥΠΑΑΤ Γιώργος Στρατάκος, ο αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Λευτέρης Ζερβός, ο αντιπρόεδρος του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ Νεκτάριος Βιδάκης, ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μιχάλη Βάμβουκας, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου Μανώλης Αλιφιεράκης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ρεθύμνου Γιώργος Γιακουμάκης, ο Γιάννης Γλεντζάκης μέλος του ΔΣ του ΟΠΕΚΕΠΕ καθώς, επίσης, και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Την Παρασκευή τα εγκαίνια του Κέντρου Ευζωίας Υδρόβιων Ζώων
Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι την ερχόμενη Παρασκευή θα πραγματοποιηθούν – παρουσία και της Ευρωπαίας επιτρόπου Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων Στέλλας Κυριακίδου – τα εγκαίνια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Αναφοράς για την Ευζωία των Υδρόβιων Ζώων, που θα λειτουργεί με τη μορφή κοινοπραξίας υπό το Πανεπιστήμιο Κρήτης.