Αστυνομία στην πανδημία

Με τη  μείωση της εγκληματικότητας λόγω της δεύτερης καραντίνας που έχει επιβληθεί δεν σημαίνει παράλληλα κι ότι τα στελέχη της Αστυνομίας κάθονται  όλο αυτό το διάστημα με «σταυρωμένα χέρια», περιμένοντας  να «σκάσει» κάποιο περιστατικό για να επέμβουν…

Οφείλεται η μείωση αυτή  και στον σχεδιασμό που τηρείται όλες αυτές τις μέρες, ένα σχεδιασμό που βελτιώθηκε από το πρώτο lock down και στον οποίο δίνεται περισσότερη έμφαση στην πρόληψη, την εμφανή παρουσία ένστολων  σε συγκεκριμένα σημεία  αλλά και στην αναμόχλευση παλαιότερων υποθέσεων για τις οποίες δεν υπήρχε ο χρόνος για να ανασυρθούν από τα συρτάρια διαφόρων υπηρεσιών.

Όπως πρόσφατα έγραψε η «Π», οι δείκτες εγκληματικότητας σε ορισμένα εγκλήματα όπως είναι οι κλοπές και οι διαρρήξεις σε σπίτια, καταστήματα, οχήματα κοκ έχει μειωθεί. Τα κρούσματα που υπάρχουν ερευνώνται όπως και πριν το lockdown, υπάρχει πλέον όμως η δυνατότητα να γίνουν κάποιες αλλαγές σε αυτό που ονομάζεται αστυνόμευση πόλης και ενδοχώρας.

Η δουλειά για τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ όπως απαντούν αστυνομικοί που ρωτήθηκαν δεν έχει μειωθεί, έχει αλλάξει, όμως, σε μεγάλο βαθμό  το αντικείμενο  στην παρούσα φάση της αστυνομικής εργασίας. Το μεγαλύτερο ποσοστό του φόρτου εργασίας όπως σημειώνουν οι ίδιοι οι αστυνομικοί αφορά στους συνεχείς ελέγχους που γίνονται για την αποτροπή της διασποράς της covid 19 όχι μόνο στην πόλη αλλά και στην ύπαιθρο. Βλέποντας κανείς τα πρόστιμα που επιβάλλονται σε καθημερινή βάση διαπιστώνει ότι αυτά είναι το αποτέλεσμα εκατοντάδων ελέγχων που  γίνονται  καθημερινά στο νομό Ηρακλείου.

«Έλεγχοι που δε γίνονται φυσικά μόνο για το εάν φοράει κανείς μάσκα, αλλά και για το εάν πρέπει ή όχι να κυκλοφορεί τις ώρες κατά τις οποίες απαγορεύεται η κυκλοφορία» λέει αστυνομική πηγή. Ωστόσο, εκεί που παλαιότερα τα νυχτερινά μπλόκα στήνονταν για τον εντοπισμό κακοποιών σε πόλη και ύπαιθρο, φαίνεται  πλέον ότι οι νυχτερινοί έλεγχοι στην πλειονότητά τους γίνεται σε πολίτες που δικαιολογημένα ή αδικαιολόγητα  κυκλοφορούν.

«Σε κομβικά σημεία όταν σταματούσαμε ένα αυτοκίνητο παλαιότερα  ερευνούσαμε  για το εάν μεταφέρει κάτι παράνομο, βλέπαμε ποιος είναι οι οδηγός και οι συνεπιβάτες. Πλέον οι έλεγχοι έχουν επικεντρωθεί στο εάν ο ελεγχόμενος έχει τα απαραίτητα δικαιολογητικά  που επιτρέπουν την παρουσία του έξω από το σπίτι και μετά όλα τα άλλα » είπε άλλος αστυνομικός που συμμετέχει σε καθημερινούς ελέγχους που γίνονται.

Στην ύπαιθρο η εντολή που έχει δοθεί αυτή την περίοδο είναι να υπάρχει εμφανής παρουσία της αστυνομίας σε σημεία στα οποία μπορούν να υπάρξουν διαρρήξεις και κλοπές. Σε αποθήκες για παράδειγμα ή σε μέρη όπου ο πολίτης έχει αφήσει τον ελαιόκαρπό του πριν τον μεταφέρει στο εργοστάσιο για την παραγωγή του ελαιόλαδου.

«Μετά τις 9 το βράδυ οι έλεγχοι που γίνονται τώρα δεν είχαν γίνει παλαιότερα σε τόσο μεγάλο βαθμό. Κι αυτό δεν είναι γιατί θέλουμε να γράφουμε τον κόσμο για να πληρώσει 300 ευρώ, αλλά για να προστατεύσουμε τόσο την υγεία του κόσμου όσο και την περιουσία του. Την ημέρα ο σχεδιασμός είναι διαφορετικός.

Προσπαθούμε να διασφαλίσουμε όσο μπορούμε με την παρουσία μας την αποτροπή διαρρήξεων σε σπίτια, σε ιδιοκτησίες ανθρώπων που έχουν πάει να μαζέψουν ελιές». Αυτοί που βλέπουν μία σημαντική αύξηση στο ήδη γνωστό αντικείμενο που είχαν και πριν τον εγκλεισμό, είναι οι αστυνομικοί που ασχολούνται με θέματα ενδοοικογενειακής βίας, με ψυχιατρικά θέματα, εξυβρίσεις, απειλές κοκ. «Αυτό το διάστημα αυτού του είδους τα περιστατικά έχουν εκτοξευθεί.

Ο εγκλεισμός έχει προκαλέσει αύξηση σε αυτή τη μορφή βίας» λέει αστυνομικός που υπηρετεί σε υπηρεσία του κέντρου.