ΑΣΚΗΣΗ ΜΙΝΩΑΣ Σχέδια και ασκήσεις για τους σεισμούς, αλλά πόσο έτοιμη είναι η Κρήτη;
O Γιώργος Λάνθιμος με την Έμμα Στόουν

Την ίδια ώρα που ετοιμάζεται μία από τις μεγαλύτερες ασκήσεις που έχει γίνει ποτέ για τον σεισμό σε επίπεδο Κρήτης, συνεχίζει να υπάρχει τεράστια ανησυχία σε σχέση με το τι θα συμβεί σε περίπτωση νέων φυσικών καταστροφών.

Η Περιφέρεια Κρήτης έχει κάνει ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να «θωρακίσει» και να προστατεύσει την Κρήτη από πιθανά φαινόμενα καταστροφών, για τα οποία κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει το πότε, το πώς και του πού μπορούν να «χτυπήσουν».

Έχει μάλιστα ενισχύσει τις υπηρεσίες της με νέα, αιρετά όργανα σε μια προσπάθεια να υπάρχει πλήρης συντονισμός για όλες τις Περιφερειακές Ενότητες. Όπως όλοι αναγνωρίζουν όμως, όλη αυτή η προσπάθεια γίνεται χωρίς πόρους και χωρίς υποστήριξη από την κεντρική πολιτεία. Και σε κάθε περίπτωση η αλλαγή του νομικού πλαισίου κρίνεται επιτακτική, διότι όσες ασκήσεις κι αν πραγματοποιηθούν, όση προετοιμασία κι αν υπάρξει, αν δεν υπάρχουν και οι κατάλληλες υποδομές, προσωπικό, μηχανήματα και εξοπλισμός, καμία φυσική καταστροφή δεν θα είναι το ίδιο εύκολα διαχειρίσιμη.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός, πως μόνο για στοιχειώδη και βασικό εξοπλισμό που χρειάζεται η ΕΜΑΚ η Περιφέρεια Κρήτης διέθεσε κονδύλιο της τάξης του μισού δισ.

Όμως ακόμα και αυτό το ποσό αποτελεί σταγόνα στον ωκεανό, σε σχέση με τα κονδύλια και τα ποσά που πραγματικά απαιτούνται σε όλη την Κρήτη, προκειμένου να θεωρηθεί ότι έχει θωρακιστεί επαρκώς και μπορεί, στο βαθμό του εφικτού, να διαχειριστεί πλημμυρικά και καταστροφικά φαινόμενα.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, αυτό που μπορεί να γίνει σε επίπεδο Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας γίνεται, ενώ χθες πραγματοποιήθηκε η τέταρτη σύσκεψη για την τεράστια άσκηση που προετοιμάζεται στην Κρήτη μέσα στον Φεβρουάριο, αναφορικά με την πρόληψη και την αντιμετώπιση σεισμικών φαινομένων.

Η μεγάλη άσκηση «ΜΙΝΩΑΣ» που θα γίνει στην Κρήτη για την αντισεισμική προστασία, θα αποτελέσει την πρώτη πιλοτική επιχειρησιακή άσκηση πεδίου στη χώρα για την αντιμετώπιση μεγάλου Σεισμού και Συνοδών Γεωδυναμικών Φαινομένων, όπως εξήγησε χθες ο Ευθύμιος Λέκκας, Πρόεδρος του Δ.Σ. του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού & Προστασίας (ΟΑΣΠ) κατά τη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Ηρακλείου που έγινε στο Επιμελητήριο Ηρακλείου.

Ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών ΕΚΠΑ, επεσήμανε πως η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο της ενημέρωσης των εμπλεκόμενων για την μεγάλη άσκηση που θα διεξαχθεί στα μέσα Φεβρουαρίου (15 -16 Φεβρουαρίου) όταν και θα δοκιμαστούν επί χάρτου όλες οι υφιστάμενες δομές, αλλά και στις αρχές Απριλίου όταν και προγραμματίζεται να γίνει η πλήρης άσκηση όπου και θα δοκιμαστούν οι δομές σε όλη την Κρήτη με πολλά επεισόδια.

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ ενημέρωσε τους εκπροσώπους όλων των υπηρεσιών και φορέων για το χρονοδιάγραμμα της άσκησης, τις προβλέψεις, την πορεία που θα έχει κι όλες τις λεπτομέρειες για την επιτυχή έκβαση της με στόχο ν’ αναδειχθούν προβλήματα και αδυναμίες.

Στη συνεδρίαση με θέμα «Σχεδιασμός και δράσεις Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση σεισμών στη Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου» προήδρευσε ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Νίκος Συριγωνάκης δηλώνοντας πως η παρουσία όλων των φορέων και εκπροσώπων ήταν εντυπωσιακή και οι τοποθετήσεις όλων πρόσφεραν σφαιρική ενημέρωση και στοιχεία για το καλύτερο δυνατό τελικό αποτέλεσμα που είναι η προετοιμασία, με στόχο την προστασία της ανθρώπινης ζωής, της δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας και του περιβάλλοντος, καθώς και η μείωση των καταστροφών.

Για την ολοκλήρωση των συναντήσεων σε όλη την Κρήτη αναφέρθηκε ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Γιώργος Τσαπάκος, σημειώνοντας πως γίνεται οργανωμένη προετοιμασία σε όλο το νησί, με στόχο να μην γίνει μια άσκηση για να βαθμολογηθεί με άριστα, αλλά μια άσκηση που θ’ αναδείξει αδυναμίες, προβλήματα και ελλείψεις ώστε να υπάρχει μεγάλη ετοιμότητα στην εκδήλωση τέτοιου φυσικού φαινομένου στην Περιφέρεια Κρήτης.