Με το βλέμμα στραμμένο στο Μονομελές Πρωτοδικείο Ηρακλείου βρίσκονται Δήμος και “Φυλές του Πάρκου” καθώς σήμερα αναμένεται να εκδοθεί η απόφαση σχετικά με την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσαν χθες 26 διαμαρτυρόμενοι για προσβολή προσωπικότητας, υποστηρίζοντας ότι η σχεδιαζόμενη ανάπλαση του πάρκου Γεωργιάδη θα αλλοιώσει τον χαρακτήρα του τόσο σε επίπεδο φυσικού περιβάλλοντος όσο και από κοινωνιολογικής άποψης.
Έτσι, ζητούν από το δικαστήριο να εκδώσει προσωρινή διαταγή αναστολής των εργασιών έως ότου εκδικαστεί η κύρια αίτηση της υπόθεσης για να μην επαναληφθούν, όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά, τα ακραία γεγονότα της προηγούμενης εβδομάδας.
Την απόρριψη του αιτήματος περί προσωρινής διαταγής για αναστολή των εργασιών ζήτησαν οι δικηγόροι του Δήμου Ηρακλείου Μανόλης Καρνίκης και Μπάμπης Πυροβολάκης με διεξοδικό σημείωμα που κατέθεσαν, ενώ πρόσθετη παρέμβαση υπέρ του Δήμου Ηρακλείου έκαναν για λογαριασμό 464 δημοτών ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου Άρης Ροζάκης και ο δικηγόρος Γιώργος Γιαχνάκης.
Πρόκειται, όπως αναφέρεται, για εργαζόμενους, ελεύθερους επαγγελματίες, μισθωτούς, δημόσιους υπαλλήλους, συνταξιούχους, μόνιμους κατοίκους του Ηρακλείου, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι έχουν άμεσο έννομο συμφέρον να προχωρήσουν χωρίς καθυστέρηση οι εργασίες υλοποίησης του έργου, ώστε να διασφαλιστεί η άμεση πρόσβασή τους σε αυτό.
Οι δικηγόροι Έλλη Μιχελάκη και Έλενα Χαφνάβη που ζήτησαν την έκδοση προσωρινής διαταγής υποστηρίζουν ότι ο Δήμος Ηρακλείου δεν έχει λάβει όλες τις απαραίτητες εγκρίσεις και αδειοδοτήσεις για να προχωρήσει το έργο, όπως υποστηρίζεται από τη Δημοτική Αρχή.
Αναφέρεται ότι «η επίδικη αναβάθμιση του πάρκου τυγχάνει παντελώς παράνομη, καθώς αντίκειται σε πληθώρα προστατευτικών διατάξεων του νόμου για το περιβάλλον».
Επισημαίνεται ότι μεταξύ των αιτούντων της προσωρινής διαταγής βρίσκονται γονείς μικρών παιδιών, νέοι επαγγελματίες, νέοι επιστήμονες και ερευνητές, καλλιτέχνες, φοιτητές, μέλη συνεταιρισμών, πολιτικών φορέων και καλλιτεχνικών ομάδων, καθηγητές, δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι, οι οποίοι επί πολλά έτη συμμετέχουν στις κοινωνικοπολιτικές εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα στο πάρκο.
«Για εμάς το σπουδαιότερο όλων είναι να μη αλλοιωθεί ο επί δεκαετίες διαμορφωμένος χαρακτήρας του πάρκου Γεωργιάδη ως χώρου αναψυχής αλλά και ως χώρου έκφρασης της ελεύθερης δημιουργίας».
Μέσα από το σημείωμα που κατέθεσαν προκύπτει επίσης ότι υπάρχει δυσπιστία από μέρους των διαμαρτυρόμενων απέναντι στη δημοτική αρχή για την πιθανή μετατροπή του πάρκου σε εμπορικό χώρο, υπογραμμίζοντας ότι το 2017 σε έκθεση της WWF GreenSpaces κατατάχθηκε στα δέκα καλύτερα της Ελλάδας λαμβάνοντας βαθμολογία 9,7/10.
Τόσο οι δικηγόροι του Δήμου όσο και οι δικηγόροι που άσκησαν πρόσθετη παρέμβαση υπέρ του Δήμου υποστηρίζουν ότι ο Δήμος έχει λάβει όλες τις απαραίτητες εγκρίσεις και αδειοδοτήσεις απ’ όλους τους αρμόδιους φορείς και εμπλεκόμενους: Δασαρχείο, Διεύθυνση Δασών, Αρχαιολογική Υπηρεσία, Αποκεντρωμένη Διοίκηση, Διαχειριστική Αρχή.
Οι διαμαρτυρόμενοι καταλογίζουν στον Δήμο ότι στο πλαίσιο της ανάπλασης θα «χαμηλώσουν» αισθητά το ύψος των δένδρων για να μπορεί να διαχέεται το φως του ήλιου, απαραίτητο για την ανάπτυξη των 17.000 φυτών χαμηλής βλάστησης που θα φυτευτούν.
Η άλλη πλευρά υποστηρίζει ότι χωρίς την έγκριση του Δασαρχείου δεν πρόκειται να γίνει καμία παρέμβαση σε δένδρα, επιπλέον υποστηρίζεται ότι το μεγαλύτερο μέρος των φυτών που σχεδιάζεται να φυτευτούν είναι σκιόφιλα και ως εκ τούτου δεν χρειάζεται να «αραιώσουν» την πυκνή βλάστηση.
Αναφέρεται ακόμα ότι οι κοινόχρηστοι χώροι θα διατηρηθούν και ζήτησαν να μην χορηγηθεί προσωρινή διαταγή καθώς μία τέτοια απόφαση βλάπτει τα συμφέροντα του Δήμου (ο οποίος είναι πιθανόν να κληθεί να αποζημιώσει τον εργολάβο για αθέτηση της σύμβασης) αλλά και τους δημότες.
Από την άλλη, οι διαμαρτυρόμενοι διερωτώνται γιατί, και μάλιστα σε περίοδο κρίσης, η δημοτική Αρχή επιδιώκει να προχωρήσει σε ένα έργο ύψους 1.000.000 ευρώ, αντί να προχωρήσει σε κάποιες πιο απλές παρεμβάσεις για τον καλλωπισμό και την καθαριότητα του πάρκου.