«Αρνί Κρήτης» ως Προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης. Αυτός είναι ο στόχος της Περιφέρειας Κρήτης, που θεωρεί πως με τη συγκεκριμένη πιστοποίηση θα προσδώσει αναγνωρισιμότητα και υπεραξία στο κρητικό προϊόν.
Οι διαδικασίες άρχισαν ήδη από χθες, με την παρουσίαση της σχετικής παρουσίασης μελέτης για την κατοχύρωση της ονομασίας σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Κρήτης, παρουσία εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης, του πρωτογενούς τομέα, αλλά και ειδικών που συνέβαλαν στην υλοποίησή της.
Η μελέτη αφορά το σύνολο της γεωγραφικής ζώνης, όπου παράγεται το «Αρνί Κρήτης» και οριοθετείται κατ’ αποκλειστικότητα στα διοικητικά όρια των τεσσάρων περιφερειακών ενοτήτων του νησιού. Πρόκειται για προϊόν, του οποίου τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά απορρέουν τόσο από τη μοναδικότητα της κρητικής υπαίθρου, όσο και από την τεχνογνωσία που έχουν αποκομίσει οι Κρητικοί μετά την ενασχόλησή τους με την κτηνοτροφία από τη μινωική ακόμα εποχή.
Ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα, Μανόλης Χνάρης, έκανε γνωστό πως ολοκληρώθηκε η διαδικασία ολοκλήρωσης του φακέλου και ακολουθεί η υποβολή του στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ενώ το επόμενο διάστημα θα γίνουν και οι ανάλογες διαδικασίες για την κατοχύρωση ως ΠΠΟΠ και για το «Κατσίκι Κρήτης».
Τόσο το αρνί, όσο και το κατσίκι της κρητικής γης έχουν γίνει γνωστά για τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά, δεδομένης της διατροφής τους, η οποία είναι πλούσια σε βότανα και φυτά των ορέων της Κρήτης. Είναι ζωικά προϊόντα με ιδιαίτερη θέση στη γαστρονομία του νησιού και στη διατροφική αλυσίδα, η οποία αποτελεί σημαντική σελίδα στη μεσογειακή κρητική διατροφή.