Πλώρη για… είκοσι χρόνια στην Περιφέρεια Κρήτης έβαλε επίσημα χθες ο νυν περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο οποίος και πέτυχε σαρωτική νίκη έναντι των ουσιαστικά ανύπαρκτων αντιπάλων του, συγκεντρώνοντας ποσοστά που ξεπέρασαν το 78%. Είναι χαρακτηριστικό πως στο 67,41% της ενσωμάτωσης των αποτελεσμάτων, ο Σταύρος Αρναουτάκης είχε συγκεντρώσει ποσοστά της τάξης του 78,25% παγιώνοντας μάλιστα σταθερά ποσοστά πάνω από 77%.
Με σύνθημα του «Για την Κρήτη μας συνεχίζουμε» και με μια ομάδα υποψήφιων, η οποία ήταν ανανεωμένη στα σημεία, ο Σταύρος Αρναουτάκης κατάφερε να πείσει ολόκληρη την Κρήτη, πως η δική του πρόταση διακυβέρνησης είναι καλύτερη απ’ οποιαδήποτε άλλη. Ο νυν κι εκ νέου περιφερειάρχης Κρήτης συνέχισε στη λογική της «Εθνικής Κρήτης» δίνοντας ωστόσο έμφαση στην παραγωγή έργου, την εμπειρία και τις μεγάλες αλλαγές που έχει καταφέρει να επιτύχει απ’ άκρη σ’ άκρη της Κρήτης.
Για να συμβεί όμως κάτι τέτοιο, χρειάστηκε μεγάλη προσπάθεια κι επιμονή, με δεδομένο ότι ο Σταύρος Αρναουτάκης, ήταν σε μια περίοδο «παντοκρατορίας» Μητσοτάκη, ο μοναδικός περιφερειάρχης σε ολόκληρη τη χώρα που δεν είχε τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας στην Περιφέρεια του. Παραβλέποντας το… Νεοδημοκρατικό χρίσμα, το οποίο φάνηκε πως δεν είχε ανάγκη, ο Σταύρος Αρναουτάκης κατάφερε να πείσει την κυβέρνηση και τα Υπουργεία με τα οποία συνεργάστηκε, πως είχε τη θέληση, την τόλμη και την ικανότητα να προσφέρει τα μέγιστα στην Περιφέρεια του, σε μια λογική σύνθεσης με την κυβέρνηση, ακόμα κι αν αυτή αρχικά δεν τον είχε στηρίξει αρχικά.
Κάτι τέτοιο ασφαλώς κι έγινε αντιληπτό από τον πρωθυπουργό, ο οποίος έσπευσε προσωπικά να διορθώσει το λάθος του και να τονίσει προεκλογικά πως «η Κρήτη έχει Περιφερειάρχη» δίνοντας με αυτό τον τρόπο άμεσο χρίσμα στον Σταύρο Αρναουτάκη. Ασφαλώς η κίνηση Μητσοτάκη είχε και ωφελιμιστικά στοιχεία μέσα της, αφού ο πρωθυπουργός δεν ήθελε με τίποτα να ρισκάρει μια πενταετία έργων για την Κρήτη (η οποία κι έρχεται) όπου δεν θα είχε με το μέρος του την Περιφέρεια.
Περιφερειάρχη, ο οποίος κατάλαβε πολύ νωρίς ότι στην ουσία κατεβαίνει στις εκλογές χωρίς αντίπαλο.
Από την άλλη, ο ΣΥΡΙΖΑ, περιχαρακωμένος στα εσωτερικά προβλήματα και τις κομματικές εμμονές του, προτού γυρίσει σελίδα με τον Στέφανο Κασσελάκη, έσπευσε να αποσύρει τη στήριξη του από τον Σταύρο Αρναουτάκη και να κατέλθει στις εκλογές με τον Σπύρο Δανέλλη ως υποψήφιο, ο οποίος δέχθηκε πρακτικά να «θυσιαστεί» για το καλό του κόμματος. Τα αποτελέσματα δυστυχώς για τον ΣΥΡΙΖΑ, που το προηγούμενο διάστημα μεσουρανούσε πολιτικά στην Περιφέρεια Κρήτης, έδειξαν ένα απογοητευτικό πισωγύρισμα, που ξαναρίχνει το κόμμα κοντά στο 1 % και «φωνάζει» για αλλαγή στρατηγικής, πολιτικής και πλεύσης.
Το γεγονός άλλωστε πως τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ δεν απείχαν τελικά δραματικά από αυτά του Κομμουνιστικού Κόμματος και της Λαϊκής Συσπείρωσης, «χτύπησαν καμπανάκια» για τη νέα ηγεσία και τον Στέφανο Κασσελάκη, που βλέπει ότι ως Κρητικός οφείλει να τα αλλάξει ξανά όλα.
Πολύ χαμηλή ήταν και η απήχηση που είχε η Ανυπόταχτη Κρήτη, που παρά το γεγονός ότι αποφάσισε να κατέβει με αξιώσεις στον στίβο των αυτοδιοικητικών εκλογών, δεν κατάφερε να πείσει παρά μια ισχνή μειοψηφία που περιορίζεται σε χαμηλότατα μονοψήφια ποσοστά.