Δεκάδες άτομα κάθε μήνα δίνουν το “παρών”
Δεκάδες άτομα κάθε μήνα δίνουν το “παρών”

Είναι οι πιο τακτικοί επισκέπτες των αστυνομικών τμημάτων. Κάνουν «ποδαρικό» κάθε πρώτη του μήνα, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις ήταν εκείνοι που πάτησαν πρώτοι το πόδι τους την Πρωτοχρονιά σε κάποια υπηρεσία της Αστυνομίας.

Στα αστυνομικά τμήμα της χώρας αλλά και του νομού Ηρακλείου καλούνται κάθε μήνα, αλλά και περισσότερες από μια φορά το μήνα, να δώσουν το «παρών» άτομα  που έχουν την υποχρέωση που τους έχει επιβάλει η Δικαιοσύνη να εμφανίζονται ενώπιων των αξιωματικών υπηρεσίας για να δείξουν με την παρουσία τους ότι διαμένουν στην περιοχή και τη διεύθυνση που έχουν δηλώσει και πως δεν το έχουν «σκάσει» στο εξωτερικό για να αποφύγουν μία πιθανή φυλάκιση στο μέλλον.

Ποιος είναι, όμως, ο πραγματικός αριθμός όμως όλων εκείνων που υποχρεούνται να εμφανίζονται ενώπιον αστυνομικών που τους περιμένουν; Στην απάντηση δεν μπορεί να δοθεί ένας ακριβής αριθμός. Κυμαίνεται, αλλάζει από περίοδο σε περίοδο και φυσικά δεν υπάρχει ένα στάνταρ νούμερο για το πόσα άτομα έχει το αστυνομικό τμήμα της μίας περιοχής και πόσα μίας άλλης.

Σε αυτό που συμφωνούν όλοι οι αστυνομικοί με τους οποίους συνομιλήσαμε είναι ότι βασικό ρόλο παίζει ο πληθυσμός της περιοχής, αλλά και η ανθρωπογεωγραφία της. Μπορεί δηλαδή μία περιοχή με λιγότερους κατοίκους, να έχει περισσότερους πολίτες που πρέπει να εμφανίζονται στα τμήματα, από μία άλλη περιοχή με περισσότερους κατοίκους. «Έχει να κάνει και με το πόσο «δραστήρια» είναι η μία περιοχή και πόσο η άλλη» μας εξηγεί αστυνομική πηγή.

Ένα ακόμη στοιχείο στο οποίο υπάρχει συμφωνία απαντήσεων είναι ότι όσο πλησιάζουμε προς το κέντρο, τόσο αυξάνεται και ο αριθμός αυτών των ανθρώπων. Συνήθως, λένε αστυνομικοί, κάποια τμήματα της ενδοχώρας έχουν κατά μέσο όρο πάνω από 50 «παρών», υπάρχουν όμως και άλλα τμήματα της υπαίθρου που ο αριθμός είναι αρκετά μεγαλύτερος. «Είχαμε περιόδους που έπρεπε κάθε μήνα ή όποτε όριζε ο ανακριτής ή το δικαστήριο να εμφανίζονται 80 άτομα.

Την τρέχουσα περίοδο είμαστε περίπου στους μισούς» μας είπε αστυνομικός. Και φυσικά, ο αριθμός αυτός εκτινάσσεται στις υπηρεσίες Ασφαλείας. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ηρακλείου, όπου οι υπόχρεοι να δώσουν το «παρών» δεν μετριούνται σε δεκάδες αλλά εκατοντάδες, σύμφωνα με πληροφορίες. Στον αντίποδα, το τμήμα που σύμφωνα με τις ίδιες πηγές  έχει τα λιγότερα «παρών» είναι εκείνο της Βιάννου.

Σύμφωνα με αστυνομικούς, η πιο συχνή παρουσία που ορίζει κάποιος λειτουργός της Δικαιοσύνης είναι το πρώτο πενθήμερο του μήνα, υπάρχουν περιπτώσεις που το «παρών» πρέπει να δίνεται κάθε 1η, 11η  και 21η του μήνα, δύο φορές το μήνα κ.ο.κ.

Η διαδικασία δεν είναι χρονοβόρα, αρκεί να μην συμπέσουν όλοι μαζί, κάτι που σημαίνει περισσότερος  χρόνος για την ταυτοποίηση από τους αστυνομικούς που θα πρέπει να ελέγξουν ταυτότητες και να συμπληρώσουν τα έγγραφα ανά περίπτωση, δηλαδή την ημερομηνία και την ώρα προσέλευσης.

«Έχουμε περιπτώσεις που ο πολίτης δίνει το «παρών» για περισσότερες από μία περιπτώσεις. Μπορεί για παράδειγμα να έχει κάποιος διαπράξει δύο ζωοκλοπές. Η κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή και οφείλει να εμφανιστεί και για τις δύο υποθέσεις που έχει απασχολήσει». Ανάλογη όμως είναι και η διαδικασία και για όσους έχουν για παράδειγμα εκτίσει μέρος της ποινής τους και αποφυλακίζονται νωρίτερα. Το δικαστήριο μπορεί να τους επιβάλει αυτόν τον περιοριστικό όρο.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, άτομα 
ασιατικής 
καταγωγής 
συνήθως δεν 
εμφανίζονται
 στα αστυνομικά τμήματα

«Το καλύτερο είναι τα πρωινά, αλλά οι πιο πολλοί έρχονται απογεύματα»

Για υπηρεσιακούς λόγους αλλά και για γρηγορότερη ολοκλήρωση των διαδικασιών οι εμφανίσει αυτές προτείνεται να γίνονται πρωινές ώρες. «Έχουμε αρκετούς που έρχονται πρωί, αλλά η πλειοψηφία επιλέγει μετά τη δουλειά, μεσημβρινές ή απογευματινές ώρες» σχολίασε αστυνομικός.

Τυπικοί οι Έλληνες

Αστυνομικοί που ρωτήθηκαν μας είπαν ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων, τουλάχιστον σε τοπικό επίπεδο, είναι τυπική ως προς αυτή τους την υποχρέωση. «Πρόβλημα υπάρχει με τους αλλοδαπούς και κυρίως άτομα από ασιατικές χώρες, όπως είναι οι Πακιστανοί. Εκεί έχει χαθεί η μπάλα. Έχουμε δει άτομα που έχουν διαπράξει ένα αδίκημα στην Αθήνα, δηλώνουν διεύθυνση σε ένα χωριό της Κρήτης και ποτέ δεν έχουν εμφανιστεί. Το πρώτο που κάνουμε είναι να ενημερώσουμε τον εισαγγελέα προκειμένου να ξεκινήσουν οι σχετικές διαδικασίες για τον εντοπισμό τους».