Τρία χρόνια μετά το φονικό σεισμό στον Αρκαλοχώρι οι σεισμόπληκτοι του Δήμου Μινώα, ενώ δεν έχουν λύσει ούτε τα πιο βασικά προβλήματα που προκάλεσε ο χορός των ρίκτερ βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα νέο εμπαιγμό που όπως υποστηρίζουν σηματοδοτεί η νέα τροπολογία που αφορά στην επιδιόρθωση ζημιών μικρής κλίμακας στα «πράσινα» και «κίτρινα» σπίτια, διότι στην πράξη αποκλείει τη συντριπτική πλειοψηφία των πληγέντων.
Από την εξαίρεση του «εξοικονομώ» περάσαμε στον εμπαιγμό του τριχίλιαρου
Όπως είναι γνωστό, τους προηγούμενους μήνες ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης κ. Χ. Τριαντόπουλος είχε ανακοινώσει ότι θα δοθεί ένα ποσό της τάξεως των 3.000 ευρώ, για την αντιμετώπιση ζημιών περιορισμένης κλίμακας σε «πράσινα» και «κίτρινα» σπίτια, μέσα από μια ευέλικτη διαδικασία.
Ωστόσο στην πράξη αυτό το οποίο αποδείχτηκε είναι ότι η διαδικασία δεν ήταν καθόλου ευέλικτη διότι απαιτούσε μεγάλο όγκο κατάθεσης εγγράφων και κυρίως απέκλειε τη συμμετοχή της μεγάλης πλειοψηφίας των πληγέντων.
Όπως τονίζει ο πρόεδρος του Συλλόγου «η Ελπίδα» Κώστας Γκαντάτσιος, ενώ αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι η τροπολογία θα κάλυπτε 2.000 άτομα όπως αποδείχτηκε μέχρι το τέλος του Αυγούστου κατάφεραν να καταθέσουν αίτηση συμμετοχής επτά άτομα και ως το τέλος του Σεπτέμβρη 35 άτομα.
Οι αριθμοί είναι αμείληκτοι που σημαίνει ότι κάποιοι νομοθετούν με γονατογραφήματα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι για μια ακόμα φορά η συντριπτική πλειοψηφία των πληγέντων έμεινε εκτός, ακόμα και από αυτή την ελάχιστη οικονομική υποστήριξη αφού η τροπολογία εκτός των άλλων δεν έδινε το δικαίωμα συμμετοχής σε όσους δεν συμμετείχαν στο πρόγραμμα της στεγαστικής ενίσχυσης.
Υποτίθεται ότι η τροπολογία έγινε με σκοπό απλοποίηση των διαδικασιών όμως εδώ πάλι συναντάμε ένα καράβι γραφειοκρατίας, με αποτέλεσμα πολλοί πολίτες αποκλείονται ακόμα και από αυτό το τριχίλιαρο που δεν καλύπτει ούτε τις πραγματικές ανάγκες.
Είναι πραγματικά απίστευτος εμπαιγμός το γεγονός ότι, όσοι δεν είχαν πάρει την πρώτη αρωγή δεν έχουν πρόσβαση ούτε στα ψίχουλα που αποφάσισαν να διαθέσουν.
Θα ζητήσουν και επιστροφές χρημάτων…
Επίσης θα πρέπει να σημειωθεί ότι εάν στο λογαριασμό ενός πολίτη είχε πιστωθεί το ποσό των 8 χιλ. ευρώ, και του τώρα του εγκρίθηκε η διάθεση των 3.000 ευρώ, τότε το υπουργείο θα του ζητήσει τις 5.000 ευρώ πίσω και μάλιστα αν το ποσό αυτό είχε διατεθεί για επιχειρήσεις θα πρέπει να επιστραφεί εντόκως.
Παράλληλα ο πολίτης θα πρέπει να υπογράψει ένορκη βεβαίωση ότι δεν έχει άλλη υποχρέωση από το κράτος και θα αναγκαστεί να επιστρέψει πίσω αυτά που του είχαν διατεθεί και να περιοριστεί στα 3 χιλ. ευρώ.
Τι σημαίνει αυτό; Ότι από την εξαίρεση του «εξοικονομώ» περάσαμε στην κοροϊδία του τριχίλιαρου. Στο πλαίσιο αυτό ο Σύλλογος Σεισμοπλήκτων «η Ελπίδα» με νέα παρέμβαση του στον αρμόδιο υπουργό, ζητά να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο και να μπορεί ο κόσμος να καταθέσει συμμετοχή στη διεκδίκηση αποζημίωσης η οποία θα πρέπει να διατεθεί με βάση τις πραγματικές τιμές της αγοράς.
Παράλληλα ο Σύλλογος ζητά να ξεμπλοκάρει και το ζήτημα της χρηματικής ενίσχυσης της οικοσκευής, διότι όσο και αν φαίνεται απίστευτο ακόμα και σήμερα τρία χρόνια μετά το σεισμό υπάρχουν πολλές περιπτώσεις πληγέντων οι οποίοι ενώ έχουν καταθέσει πλήρη φάκελο μαζί με δελτία αυτοψίας εξακολουθούν να μην έχουν εισπράξει ακόμα και αυτά τα λίγα χρήματα που ο νόμος προβλέπει για την κάλυψη των πρώτων αναγκών των πληγέντων.