Η γραφειοκρατία αποτελεί τροχοπέδη στην αποκατάσταση των πληγωμένων κτηρίων
Η γραφειοκρατία αποτελεί τροχοπέδη στην αποκατάσταση των πληγωμένων κτηρίων

Με νέες  κατασχέσεις σεισμόπληκτων ιδιοκτησιών σφραγίζεται συμβολικά η σημερινή τραγική επέτειος της φρικτής μνήμης των φονικών 5,8 ρίκτερ που χτύπησαν το Αρκαλοχώρι με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ο Ιάκωβος Τσαγκαράκης, και εκατοντάδες άνθρωποι να αναμετρηθούν με τον εφιάλτη της απώλειας των σπιτιών τους που αίφνης γέμισαν κόκκινα και κίτρινα σημάδια που δεν τους αφήνουν περιθώρια επιστροφής.

Δύο χρόνια μετά το ολέθριο χτύπημα του εγκέλαδου, ο  δρόμος για την οικιστική ανασυγκρότηση του σεισμόπληκτου Δήμου Μινώα αποδεικνύεται ότι είναι μακρύς, δύσβατος και γεμάτος γραφειοκρατικές αγκυλώσεις που έχουν καθηλώσει στο … περίμενε… στα γραφεία του Τομέα Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών, 2250 φακέλους με αιτήσεις αποκατάστασης κτισμάτων. Η εσωτερική μετανάστευση έχει αφήσει το αποτύπωμα της στα σεισμόπληκτα χωριά του Δήμου, τον οποίο εγκατέλειψαν 3.500 άνθρωποι.

Την ίδια ώρα εκατοντάδες άλλοι, για δεύτερη χρονιά, εξακολουθούν να ζουν στις κοινοβιακού χαρακτήρα, αφόρητα ασφυκτικές συνθήκες των οικίσκων που στερούν κάθε έννοια ιδιωτικότητας, στους ενοίκους τους, όπου για άλλη μια φορά θα ασκήσουν και το εκλογικό τους δικαίωμα μέσα σε αυτούς οι κάτοικοι της περιοχής, αφού το 1ο Δημοτικό Σχολείο Αρκαλοχωρίου όπως το Δημοτικό Σχολείο Θραψανού και το Γυμνάσιο Αρκαλοχωρίου εξακολουθούν να στεγάζονται σε οικίσκους.

Στους δρόμους των σεισμόπληκτων χωριών είναι δεκάδες τα επικίνδυνα κτήρια που περιμένουν να κατεδαφιστούν, πολλά από τα οποία είναι επικίνδυνα για τη δημόσια ασφάλεια αλλά και για τη δημόσια υγεία όπως τονίζουν εκπρόσωποι του «Συλλόγου Σεισμοπλήκτων» «Η Ελπίδα» που βλέπουν ότι κάποια ερείπια μετατρέπονται σε μικρές χωματερές.

Μέσα σε αυτή την κατάσταση, μόλις 29 άτομα κατάφεραν να πάρουν το πολυπόθητο χαρτί της αδειοδότησης της ανακατασκευής των σπιτιών τους, τα οποία νομομιποιούνται να εκταμιεύσουν το ποσό που τους αναλογεί από τα 66 εκατομμύρια της αρωγής που παραμένει δεσμευμένο αλλά ανεκμετάλλευτο. Το κεντρικό αίτημα το οποίο σήμερα προτάσσει σύσσωμη η κοινωνία είναι ότι το μέλλον της δεν μπορεί να είναι η διαβίωση οικογενειών  σε 24 τετραγωνικά.

Ο οδικός χάρτης της οικιστικής ανασυγκρότησης, απαιτεί συγκεκριμένα βήματα με πρώτο και κομβικό την ειδική νομοθετική ρύθμιση που θα διευκολύνει τους 8.000  τους ιδιοκτήτες «πράσινων» και «κίτρινων» σπιτιών να αποκαταστήσουν τις ιδιοκτησίες τους για τις οποίες  έχουν δοθεί αλλεπάλληλες πολιτικές δεσμεύσεις που αποδείχτηκαν χωρίς αντίκρυσμα.

Οι κάτοικοι ξεκαθαρίζουν σε όλους τους τόνους ότι με την απλοποίηση της γραφειοκρατίας μέσα σε δύο με τρεις μήνες τα μισά από τα σπίτια αυτά θα έχουν αποκατασταθεί, και η εξέλιξη αυτή θα είναι πολύ μεγάλο κέρδος και για το κράτος και για το Δήμο Μινώα και για την κοινωνία και για τους πολίτες.

Παράλληλα εκπρόσωποι του «Συλλόγου Σεισμοπλήκτων» «Η Ελπίδα» ξεκαθαρίζουν ότι δεν είναι διατεθειμένοι να δείξουν άλλη ανοχή στο «μαρτύριο της σταγόνας» σε ό,τι αφορά στην έγκριση των φακέλων που έχουν καταθέσει οι κάτοικοι ζητώντας το μέρος της χρηματοδότησης που τους αναλογεί από την κρατική επιχορήγηση της «Αρωγής» για την ανακατασκευή των σπιτιών τους.

Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι μέχρι σήμερα εκδόθηκαν 29 άδειες από 27 άτομα που εργάζονται στον ΤΑΕΦΚ  άρα η κάθε άδεια χρειάστηκε 368 μέρες για να εκδοθεί. Με τους ρυθμούς αυτούς μπορεί ο καθένας να αντιληφθεί που οδηγείται η κατάσταση και είναι κομβικό να μπεί ένα τέλος σε αυτό το μαρτύριο.

Ακόμα και “πληγωμένα” κτήρια αφορούν πλειστηριασμοί και κατασχέσεις

Οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί καλά κρατούν…

Το θλιβερό και αφόρητα εξοργιστικό είναι ότι, αντί να λαμβάνονται μέτρα στήριξης για τους σεισμόπληκτους, οι άνθρωποι αυτοί βρίσκονται στη μέγγενη των πλειστηριασμών και των κατασχέσεων που εντελώς προκλητικά προγραμματίζονται ακόμα και τη μέρα της τραγικής επετείου. Είναι χαρακτηριστική η ανακοίνωση του Συλλόγου Σεισμοπλήκτων Δήμου Μινώα Πεδιάδας “Η Ελπίδα”, η οποία γνωστοποιεί τα αποτελέσματα της τρίτης έρευνας που πραγματοποίησε στο Υποθηκοφυλακείο Αρκαλοχωρίου.

Εκεί διαπιστώθηκε ότι «έχουν καταχωρισθεί δύο  κατασχέσεις στην Περιφέρεια του Δήμου Μινώα Πεδιάδας από 01-09-2023 έως 11-09-2023. Ειδικότερα όπως προκύπτει, είχε προγραμματιστεί κατάσχεση στη 1-9-2023, που αφορά μία οριζόντια ιδιοκτησία (αποθήκη) επί οικοδομής εντός του οικισμού Αρκαλοχωρίου. Αντίστοιχα στις 11-9-2023 έχει προγραμματιστεί κατάσχεση, που αφορά επτά  οριζόντιες ιδιοκτησίες (καταστήματα, γραφεία και αερίνη στήλη) επί οικοδομής εντός του οικισμού Αρκαλοχωρίου.

Να υπενθυμίσουμε ότι μέχρι στιγμής έχουν καταχωρισθεί δεκαοκτώ  κατασχετήρια στην Περιφέρεια του Δήμου Μινώα Πεδιάδας και του Δήμου Αρχανών-Αστερουσίων.

Επίσης υπάρχουν πληροφορίες ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας επίκεινται και άλλες επιδόσεις κατασχετηρίων σε συμπολίτες μας, ενώ ήδη έχουν οριστεί και ημερομηνίες πλειστηριασμών».

Είναι η σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι, για τους σεισμόπληκτους που δίνουν ένα σκληρό αγώνα επιβίωσης για να καταφέρουν κρατηθούν όρθιοι, με την πολιτεία να μην τους βοηθά στην επούλωση των πληγών που άνοιξε ο σεισμός καθώς αδυνατούν να ξαναφτιάξουν τα σπίτια τους και τώρα δέχονται ένα ακόμα ράπισμα με τις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς.

«Δεν είναι δυνατόν να μην βλέπει η πολιτεία ότι στην περιοχή ζουν σεισμόπληκτοι και αυτό να μην λαμβάνεται υπόψιν» τονίζει με δηλώσεις του στην «Π» ο πρόεδρος του Συλλόγου Σεισμοπλήκτων Δήμου Μινώα Πεδιάδας « Ελπίδα», κ. Κώστας Γκαντάτσιος προσθέτοντας ότι «δεν θα αφήσουμε τον κόσμο μόνο του και κανείς δεν πρέπει να μείνει αβοήθητος σε μια τόσο κρίσιμη κατάσταση».

Ο ίδιος τονίζει ότι ο Σύλλογος ήδη έχει κινηθεί με τρόπο ώστε να εντάξει στη φαρέτρα του νομικές λύσεις και προτάσεις που θα ανατάξουν τις κατασχέσεις και μάλιστα δεν κρύβει την αισιοδοξία του σε σχέση με το προσδοκώμενο αποτέλεσμα.

Παράλληλα σημειώνει ότι η Πολιτεία και οι φορείς της οφείλουν να δείξουν στην πράξη και την αλληλεγγύη τους και την στήριξη τους στους σεισμόπληκτους που ζουν για δεύτερη φορά τον κίνδυνο του ξεριζωμού από τις ιδιοκτησίες τους αφού ό,τι δεν κατέστρεψε ο σεισμός το καταστρέφουν οι κατασχέσεις… Με αυτούς τους όρους δεν μπορεί να γίνει οικιστική ανασυγκρότηση της περιοχής και αυτό θα πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους που οφείλουν να συνδράμουν στην προσπάθεια για την οικιστική ανασυγκρότηση του Αρκαλοχωρίου.

 

Δύσκολη η ζωή στους οικίσκους
Ακόμα και “πληγωμένα” κτήρια αφορούν πλειστηριασμοί και κατασχέσεις

Το αίτημα στο οποίο όλοι συμφωνούν αλλά δεν υλοποιείται

Εδώ και μήνες έχει πέσει στο τραπέζι η πρόταση του ΤΕΕ ΤΑΚ την οποία έχει παρουσιάσει ο πρόεδρος Γιώργος Ταβερναράκης ξεκαθαρίζοντας ότι απαιτείται μια Fast track διαδικασία αποκατάστασης.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι  τα κτίρια που έχουν κριθεί ως «πράσινα με ζημιές» στο δευτεροβάθμιο έλεγχο, θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν εκτός την υφιστάμενη τυπική  έγκριση χρηματοδότησης και  μία fast track διαδικασία όπου θα τους δίνει τη δυνατότητα μιας εφάπαξ αποζημίωσης,  της τάξεως των 5.000 – 8.000 ευρώ  για εργασίες αποκατάστασης που η ολοκλήρωσή τους θα βεβαιώνεται από υπεύθυνη δήλωση ιδιώτη μηχανικού σε πληροφοριακό σύστημα ή στη ΔΑΕΦΚ.

Η διαδικασία αυτή θα απαλλάξει από γραφειοκρατία τη ΔΑΕΦΚ και θα πάρουν προτεραιότητα οι πιο κρίσιμες παρεμβάσεις σε κτίρια με μεγαλύτερη ζημιά.

Καθυστερεί η οικιστική ανασυγκρότηση του Αρκαλοχωρίου
Δύσκολη η ζωή στους οικίσκους

Αντίστοιχη πρόταση έχει διατυπωθεί και στα χαρακτηρισμένα «κίτρινα» κτήρια με διαπιστωμένες βλάβες τοπικού χαρακτήρα, με την προϋπόθεση όμως ότι δεν θα εμφανίζουν προβλήματα στατικότητας στο φέροντα οργανισμό. Γι αυτές τις περιπτώσεις προτείνεται οι ιδιοκτήτες αυτής της κατηγορίας των κτηρίων να μπορούν να επιλέξουν την αποζημίωση τους  μέσα από την υφιστάμενη διαδικασία έγκρισης, ή εναλλακτικά  να έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν,  με τον ίδιο τρόπο μια εφάπαξ  διαδικασία αποζημίωσης 12.000-15.000 ευρώ, και με τα χρήματα αυτά να αποκαταστήσουν τις καταστροφές των σπιτιών τους.

Το εντυπωσιακό είναι ότι την πρόταση αυτή, κανείς δεν την έχει απορρίψει και μάλιστα έχουν δοθεί συγκεκριμένες δεσμεύσεις για την αξιοποίηση της, οι οποίες δυστυχώς αποδείχτηκαν χωρίς αντίκρισμα.