Τρία χρόνια μετά τον φονικό σεισμό στις 27 Σεπτεμβρίου 2021, δόθηκε το πρώτο άτοκο δάνειο για την αποκατάσταση μιας οικογένειας σεισμοπλήκτων στο Δήμο Μινώα Πεδιάδος! Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους και δείχνουν με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο πώς αντιμετωπίζεται μια τοπική κοινωνία που δοκιμάστηκε με τον πιο σκληρό τρόπο από τον σεισμό και εξακολουθεί να μην μπορεί ακόμα να σταθεί όρθια στα πόδια της.
Είναι χαρακτηριστικό ότι χρειάστηκε η παρέμβαση του «Συλλόγου Σεισμοπλήκτων Ελπίδα» σε φορείς όπως η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, ο Συνήγορος Πολίτη, ο Συνήγορος του Καταναλωτή για να ανοίξει ο δρόμος στη χορήγηση του πρώτου άτοκου δανείου. Και όλα αυτά μέσα από μια βαριά γραφειοκρατία που επιβάλλει στον σεισμόπληκτο ασήκωτες δαπάνες, αφού, εκτός από τα έξοδα κατάρτισης του φακέλου του, θα πρέπει να καλύψει και τα έξοδα προσημείωσης όταν το άτοκο δάνειο ξεπερνάει το ποσό των 10.000 ευρώ.
Και το ερώτημα είναι πόσοι άνθρωποι έχουν την οικονομική δυνατότητα να αντέξουν αυτές τις οικονομικές πιέσεις και να καταφέρουν να φτάσουν στον στόχο τους.
Ειδικότερα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του «Συλλόγου Σεισμοπλήκτων Ελπίδα»: «Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε πως έπειτα από προσπάθειες πολλών μηνών και κατόπιν συντονισμένων πιέσεων, παρεμβάσεων και επώνυμων καταγγελιών από συμπολίτες μας αλλά και του συλλόγου μας σε διάφορους αρμόδιους φορείς όπως η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών (επιστολή στις 25/04/2023), Συνήγορο Πολίτη (επιστολή στις 25/04/2023), Συνήγορο του Καταναλωτή (επιστολή και απάντηση 28/04/2023) δόθηκε το πρώτο άτοκο δάνειο για επισκευή/ανακατασκευή δικαιούχου που είχε υποστεί ζημιές από τον σεισμό της 27 Σεπτεμβρίου 2021 από ΕΝΑ πιστωτικό ίδρυμα.
Αξίζει να επισημάνουμε εξ όσων γνωρίζουμε, ότι ανάλογο άτοκο δάνειο σε πληγέντες από φυσικές καταστροφές δεν είχε δοθεί από κανένα πιστωτικό ίδρυμα τα τελευταία χρόνια. Κατά την πρωτόγνωρη αυτή διαδικασία εντοπίσαμε όμως και τα παρακάτω προβλήματα που αφορούν όλους τους πληγέντες από φυσικές καταστροφές (σεισμοπαθείς, πλημμυροπαθείς, πυροπαθείς), έτσι ο/η δικαιούχος του άτοκου δανείου που δικαιούται να λάβει από τα πιστωτικά ιδρύματα θα χρεώνεται:
1. με έξοδα κατάρτισης φακέλου. 2. με έξοδα προσημείωσης όταν το άτοκο δάνειο ξεπερνάει το ποσό των 10.000 ευρώ. 3. Με έξοδα άρσης προσημείωσης όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία. Για όλα τα παραπάνω εμπόδια τα οποία θα δυσχεράνουν, θα επιδεινώσουν την γρήγορη αποκατάσταση καθώς και θα επιφορτίσουν με επιπλέον σημαντικά ποσά τους πληγέντες (σεισμόπληκτους, πλημμυροπαθείς, πυροπαθείς) ζητήθηκε η άμεση διόρθωσή τους και απαλλαγή των πληγέντων από τις επιπρόσθετες επιβαρύνσεις.