Η αντιδήμαρχος Πολιτισμού Αριστέα Πλεύρη στη Βικελαία
Η αντιδήμαρχος Πολιτισμού Αριστέα Πλεύρη

Τη δική της άποψη για τη Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη παρουσιάζει σήμερα στην «Π» η αντιδήμαρχος Πολιτισμού Αριστέα Πλεύρη, αποτιμώντας το παρελθόν, αξιολογώντας το παρόν και παρουσιάζοντας την προοπτική που έχει στο μέλλον το σπουδαίο αυτό πνευματικό κύτταρο της πόλης.

«Το Ηράκλειο δικαιούται να επαίρεται για πολλά πράγματα. Για τη μακρά και σημαντική ιστορία του, για το γεγονός ότι είναι η πόλη όπου άνθησε η μοναδική Αναγέννηση στον  ελλαδικό χώρο, η Κρητική Αναγέννηση, για τα άξια τέκνα της τέχνης και του λόγου που γέννησε. Και προφανώς, για τη σημαντική βιβλιοθήκη του.

Η Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη δεν είναι ένας χώρος αποθήκευσης βιβλίων. Είναι η καρδιά της πόλης. Τα σημαντικότατα αρχεία της, το τμήμα συντήρησης παλαιτύπων, το οπτικοακουστικό αρχείο που διαθέτει, οι συλλογές βιβλιοθηκών ανθρώπων του πνεύματος, όπως του Βικέλα, του Σεφέρη κ.ά. την καθιστούν ένα πνευματικό ίδρυμα με τεράστιες δυνατότητες.

Η ιστορία της χαρακτηρίζεται από περιόδους ανόδου και ύφεσης. Κατά τη Γερμανική Κατοχή για παράδειγμα, δοκιμάστηκε και διεσώθη ως εκ θαύματος. Ποτέ όμως δεν υπέστειλε τη σημαία του πολιτισμού. Οι μέρες της μεγάλης δόξας της προφανώς ήταν επί διοίκησης του αείμνηστου  εφόρου της Νίκου Γιανναδάκη. Αλλά χάρη στο φιλότιμο των υπαλλήλων, που με συνέπεια και εργατικότητα την υπηρετούν, εξακολουθεί και σήμερα να είναι ένα ζωντανό κύτταρο, που υποστηρίζει  και διασώζει τον τεράστιο πνευματικό πλούτο της.

Οι περισσότεροι από τους σημερινούς υπαλλήλους της προσελήφθησαν ως εργάτες καθαριότητας. Ακόμα και ο ίδιος ο Νίκος Γιανναδάκης προσελήφθη ως εργάτης ασφαλτοστρώσεως. Είναι το μόνιμο πρόβλημα της αγκύλωσης της δημόσιας διοίκησης, που και σήμερα ακόμα την ταλανίζει. Προσπαθούμε να αντιμετωπίσομε τις ελλείψεις σε προσωπικό, με τη μόνη δυνατότητα που έχομε: με οκτάμηνα ή περιστασιακές προσλήψεις.

Η Βικελαία όμως χρειάζεται ειδικούς επιστήμονες, βιβλιοθηκονόμους και αρχειονόμους, φιλολόγους  και ιστορικούς. Είναι ίσως η μοναδική βιβλιοθήκη στον κόσμο που διαθέτει πλήρες αρχείο των κατακτητών της πόλης από το 1272 έως και το 1945 και θα άξιζε οπωσδήποτε μια ειδικής μεταχείρισης από την πολιτεία. Όχι προνομιακής, αντάξιας απλώς και του πλούτου και της ιστορίας της.

Παρά τις δυσκολίες ωστόσο και σε πείσμα των καιρών, εξακολουθεί να έχει το κύρος και την ευρύτητα συνεργασιών που είχε πάντα. Εξακολουθεί το σημαντικότατο εκδοτικό έργο της, την ψηφιοποίηση των αρχείων της, την καταλογογράφηση του υλικού της και δέχεται δωρεές σημαντικών βιβλιοθηκών, όπως του Πλάτωνα και του Λιοντάκη.

Οι σημερινές συνθήκες της πανδημίας δεν έχουν επηρεάσει τις δράσεις της. Ασφαλώς έχουν ανασταλεί κάποιες δραστηριότητές της, όπως οι ξεναγήσεις του κοινού και τα εκπαιδευτικά προγράμματα των παιδιών, ακόμα και η έκθεση για τον Γιώργο Σεφέρη που προγραμματίζαμε για τον περασμένο Οκτώβρη. Σε καμία περίπτωση όμως δεν έχει επηρεαστεί η συνεργασία της με τα πνευματικά ιδρύματα της χώρας και τους ανθρώπους του πνεύματος.

Παράλληλα, προσπαθούμε να υποστηρίξομε βασικές δομές της λειτουργίας της,  ώστε να ισχυροποιηθούν οι βάσεις της, με τη συμμετοχή της σε χρηματοδοτικά προγράμματα για την ανάδειξη του πλούτου της. Σήμερα η Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη συνεχίζει τις δράσεις της με προγραμματισμό, με όραμα και σχεδιασμό, με το βλέμμα στο αύριο».

 

 

Διαβάστε επίσης σχετικά: