Προεδρεύοντος του κ. Λαμπρινού η σύσκεψη για την αξιοποίηση των πηγαδιών
Προεδρεύοντος του κ. Λαμπρινού η σύσκεψη για την αξιοποίηση των πηγαδιών

Αυτό που δεκαετίες τώρα δεν έχει γίνει στο Ηράκλειο και αφορά στην αξιοποίηση των πηγαδιών νερού για τις ανάγκες άρδευσης της πόλης, γίνεται τώρα. Οι αφόρητες πιέσεις που δημιουργούνται  και στο θέμα της άρδευσης των κοινόχρηστων χώρων της πόλης οδηγούν τη Λότζια να δρομολογήσει λύσεις και μάλιστα άμεσα.

Στο πλαίσιο αυτό, ανοίγει ο δρόμος για την αξιοποίηση των υπόγειων νερών των δεκάδων διάσπαρτων πηγαδιών της πόλης. Αυτό αποφασίστηκε στη διάρκεια  σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε παρουσία του δημάρχου Ηρακλείου κ. Βασίλη Λαμπρινού, που υπογράμμισε την ανάγκη να δρομολογηθούν λύσεις σε σχέση με τις αρδευτικές ανάγκες των κοινόχρηστων χώρων της πόλης.

Η σύσκεψη συγκλήθηκε με  πρωτοβουλία της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Ηρακλείου και συμμετείχαν  ο  αντιδήμαρχος Τεχνικών Εργων Γιάννης Αναστασακης, η γενική γραμματέας του Δήμου Ευγενία Στυλιανού και στελέχη της Τεχνικής Υπηρεσίας, της Υπηρεσίας Πρασίνου και της ΔΕΥΑΗ.

Όπως αποφασίστηκε στη διάρκεια της σύσκεψης, μια ομάδα εργασίας θα προχωρήσει άμεσα σε μια αποτίμηση της κατάστασης στην οποία βρίσκονται σήμερα τα πηγάδια της πόλης, ποιες περιοχές μπορούν να καλύψουν αρδευτικά ανάγκες κοινοχρήστων χώρων και πώς θα διαμορφωθεί το δίκτυο που θα χρησιμοποιηθεί για τον σκοπό αυτό.

Πρόκειται για μια διαδικασία που έπρεπε να έχει ξεκινήσει δεκαετίες πριν, όπως τονίσθηκε στη διάρκεια της σύσκεψης, ώστε να έχουν δρομολογηθεί λύσεις για προβλήματα που συναντάμε χρόνια τώρα μπροστά μας και διαιωνίζονται.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Εργων κ. Γ.Αναστασάκη, υπάρχουν δεκάδες πηγάδια μέσα στην πόλη τα οποία είναι καταγεγραμμένα από την Υπηρεσία Πρασίνου, τα οποία βρίσκονται μεταξύ άλλων στην οδό Μάχης Κρήτης και Εφόδου χαμηλά στην Ερυθραίας, στο Πολιτιστικό Κέντρο, στην ΟΑΣΗ, στο πάρκο Γεωργιάδη, και σε πολλά άλλα σημεία. Η ύπαρξη αυτών των πηγαδιών είναι πραγματική ευλογία για την πόλη, διότι μπορούν να αξιοποιηθούν άριστα για τις ανάγκες του πρασίνου.

Άλλωστε υπάρχουν και τόσες περιπτώσεις όπου αντλούνται νερά από τα υπόγεια των οικοδομών τα οποία οδηγούνται στους αγωγούς ομβρίων. Με τον τρόπο αυτό χάνεται ένας πραγματικός θησαυρός για την πόλη, που ειδικά στις μέρες μας δεν μπορεί να χάνει μέσα από τα χέρια της αυτές τις ευκαιρίες, που μπορούν να δώσουν λύσεις για ουσιαστικά ζητήματα που έχουμε μπροστά μας.

Ο ίδιος σημειώνει ότι οι εκτιμήσεις των έμπειρων και ικανών στελεχών της ΔΕΥΑΗ λένε ότι οι ποσότητες των νερών των υπόγειων πηγαδιών είναι ικανές για να καλύψουν τις αρδευτικές ανάγκες της πόλης. Αυτό μένει να επιβεβαιωθεί και από το πόρισμα της ομάδας εργασίας που ενεργοποιείται άμεσα με σκοπό να διασφαλιστεί η άρδευση στους κοινόχρηστους χώρους και κυρίως στα ενετικά τείχη, η έκταση των οποίων ξεπερνά τα 100 στρ.

Όπως τονίζει ο πολιτικός προϊστάμενος Πρασίνου κ. Νίκος Φακουρέλης, θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι μιλώντας για υπόγεια νερά αναφερόμαστε στα πηγάδια που βρίσκονται σε δημόσιους χώρους και όχι σε ιδιωτικά οικόπεδα. Μας ενδιαφέρουν τα ανεκμετάλλευτα υπόγεια νερά που εντοπίζονται σε διάφορα σημεία της πόλης, καθώς είναι ένας πραγματικός θησαυρός που χάνεται αναξιοποίητος και είναι άδικο μέσα σε τέτοιες συνθήκες ανομβρίας να μην αξιοποιηθούν.