Το μεγάλο κεφάλαιο της άρδευσης άνοιξε χθες η Λότζια στο πλαίσιο ευρείας σύσκεψης όπου παρουσιάστηκε η μελέτη, η οποία αποτυπώνει τις υφιστάμενες υποδομές άρδευσης στα γεωγραφικά όρια του Δήμου Ηρακλείου, αλλά και το οξύ πρόβλημα που υπάρχει σε σχέση με τους απλήρωτους λογαριασμούς και τις σοβαρές εκκρεμότητες με τα αδιασταύρωτα ΑΦΜ. Όπως προκύπτει από το ποσό των 280 χιλ. ευρώ που προκύπτει αθροιστικά για την άρδευση του Δήμου Ηρακλείου έχουν εισπραχθεί μόλις 30 χιλ ευρώ, ενώ εκκρεμεί σε ποσοστό 25% η ταυτοποίηση του ΑΦΜ των χρηστών των υδρομέτρων.
Παράλληλα στη διάρκεια της σύσκεψης δόθηκαν εξηγήσεις για τη λάθος διαχείριση που έγινε προς τους καταναλωτές άρδευσης οι οποίοι δεν έλαβαν λογαριασμό στον οποίο να αναλύονται οι χρεώσεις τους, αλλά βεβαιωμένη οφειλή με συστημένη επιστολή.
Τη σύσκεψη συγκάλεσε ο Δήμαρχος Ηρακλείου κ. Β.Λαμπρινός, με την συμμετοχή των πρόεδρων των Κοινοτήτων του Δήμου, της Γενικής Γραμματέως του Δήμου Ευγενίας Στυλιανού, του αντιδημάρχου τεχνικών έργων Γ. Αναστασάκη, της αντιδημάρχου Διοικητικών και Οικονομικών Μ. Καναβάκη, και υπηρεσιακών στελεχών.
Νερό στις καλλιέργειες με βάση της οδηγίες του Δελτίου Αρδευτικών Αναγκών Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας
Αυτό το οποίο έγινε σαφές στη διάρκεια της συζήτησης είναι η ανάγκη να ξεκαθαριστούν μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα τα οποία αφορούν στη διαχείριση του αρδευτικού νερού το οποίο θα πρέπει να μπει σε μια διαφορετική λογική διαχείρισης.
Ένα από τα βασικά ζητήματα που τέθηκαν στην κατεύθυνση αυτή ήταν ότι θα πρέπει οι υδρονομείς να παρακολουθούν οδηγίες του Δελτίου Αρδευτικών Αναγκών Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Περιφέρειας κάθε εβδομάδα, μέσα από το οποίο δίδονται συγκεκριμένες οδηγίες ανά καλλιέργεια, ανά στάδιο καλλιέργειας και ανά τύπο εδάφους, και με βάση αυτές τις συντεταγμένες να γίνεται η διαδικασία της άρδευσης. Μάλιστα όπως τονίσθηκε το Δημοτικό Συμβούλιο έχει αποφασίσει την ελλειμματική άρδευση δηλαδή να δίνεται η αναγκαία ποσότητα νερού και να μη γίνεται υπερκατανάλωση ώστε το φυτό και η καλλιέργεια να σκληραγωγείται, και μπορεί να αντέξει σε δύσκολες περιόδους για να έχει βιωσιμότητα.
Μεγάλες εκκρεμότητες με απλήρωτους λογαριασμούς
Το εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό των εισπράξεων από τη διάθεση του νερού άρδευσης επισημάνθηκε στη διάρκεια της σύσκεψης που έγινε χθες όπου τονίσθηκε ότι μόνο για το 2019, το συνολικό ποσό των χρεώσεων έφτασε τις 280 χιλ ευρώ, από τα οποία είναι ζήτημα αν πληρώθηκαν 30 χιλ ευρώ. Όπως τονίσθηκε είναι κατανοητές οι δυσκολίες και τα προβλήματα που υπάρχουν όμως για να αναλογιστεί κάποιος τις δαπάνες που απαιτούνται αρκεί να σκεφτεί ότι το κόστος των υδρονομέων φτάνει τις 80 χιλ ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό ανακοινώθηκε ότι θα ξεκινήσει μια νέα διαδικασία για την ταυτοποίηση του ΑΦΜ των καλλιεργητών που χρησιμοποιούν τα υδρόμετρα καθώς εκκρεμεί αυτή η διασταύρωση σε ποσοστό 25%.
Όπως τονίσθηκε ο αριθμός που μένει να διασταυρωθεί δεν είναι ευκαταφρόνητος αν λάβει κανείς υπόψη του ότι ένας παραγωγός μπορεί να χρησιμοποιεί 4-5 ή και 7 υδρόμετρα. Η διαδικασία αυτή κρίνεται απαραίτητη διότι συχνά διαπιστώνεται ότι ο λογαριασμός πηγαίνει σε λάθος πρόσωπο λόγω συνωνυμίας ή χάνεται διότι δεν έχουν δοθεί σωστά τα στοιχεία. Όπως ξεκαθαρίστηκε τώρα επανεκκινήται η διαδικασία της ταυτοποίησης στην οποία θα έχουν ενεργό ρόλο οι κοινότητες όπως ο νόμος προβλέπει, και οι λογαριασμοί που θα έρθουν στους κατόχους δεν θα αφορούν μόνο τις φετινές αλλά και τις περσυνές απλήρωτες χρεώσεις. Όταν διαπιστώνεται αδράνεια από τους χρήστες θα γίνεται αφαίρεση των υδρομέτρων.
Η χαρτογράφηση
Στο πλαίσιο της σύσκεψης παρουσιάστηκε η μελέτη, η οποία αποτυπώνει και καταγράφει τις υφιστάμενες υποδομές άρδευσης στα γεωγραφικά όρια του Δήμου Ηρακλείου. Σύμφωνα με την μελέτη που εκπονήθηκε, το δίκτυο άρδευσης του Δήμου Ηρακλείου αποτελείται συνολικά από 372 χιλιόμετρα, 40 γεωτρήσεις, 54 δεξαμενές και 11 αντλιοστάσια. Ολόκληρο το αρδευτικό δίκτυο έχει αποτυπωθεί με σύστημα γεωγραφικών πληροφοριών (gis) γεγονός που δίνει τη δυνατότητα συλλογής, αποθήκευσης, διαχείρισης, ανάλυσης και απόδοσης πληροφορίας σχετικής με φαινόμενα που εξελίσσονται στο χώρο του δικτύου.
Παράλληλα όπως επισημάνθηκε τα τελευταία χρόνια έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή αρδευτικού δικτύου για αξιοποίηση επεξεργασμένων υγρών αποβλήτων στην αγροτική περιοχή Βασιλειών – Αγίου Σύλλα- Αγίου Βλάση, προχωράει η επέκταση των δικτύων στην περιοχή των Δαφνών, ενώ έχουν περατωθεί τα αρδευτικά δίκτυα Αγίου Σύλλα και Αυγενικής.
Στη διάρκεια της σύσκεψης διευκρινίστηκαν ακόμη ζητήματα που σχετίζονται με την έκδοση λογαριασμών άρδευσης και την διαχείριση του αρδευτικού νερού.
Στη συνάντηση έλαβαν ακόμη μέρος οι γραμματείς και οι υδρονομείς των κοινοτήτων.