Τα ακανθώδη προβλήματα με τα οποία είναι αντιμέτωπη η Λότζια σε σχέση με την άρδευση, που αφορούν στην υπερκατανάλωση νερού τη μη αρδευτική περίοδο, τη μεγάλη ψαλίδα σε σχέση με την ανταποδοτικότητα της άρδευσης και τα φαινόμενα σπατάλης έχουν μπει στο κάδρο μιας μεγάλης συζήτησης που έχει ανοίξει η δημοτική Αρχή με τις τοπικές κοινωνίες της ενδοχώρας του δήμου Ηρακλείου.
Μάλιστα αυτό που έχει καταστεί σαφές είναι ότι εάν τα ανοικτά αυτά ζητήματα δεν αντιμετωπισθούν μέχρι το τέλος της τρέχουσας περιόδου, θα αναζητηθούν εναλλακτικές λύσεις και στο πλαίσιο αυτό μπαίνει και το σενάριο της δημιουργίας Τοπικού Οργανισμού Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ ) στο Δήμο Ηρακλείου.
Απίστευτη υπερκατανάλωση
Το 25% της κατανάλωσης του ηλεκτρικού ρεύματος της άρδευσης καταναλώθηκε τη μη αρδευτική περίοδο, δηλαδή από τον Οκτώβριο μέχρι το Μάρτιο τονίζει με δηλώσεις του στην «Π» ο αντιδήμαρχος Μανόλης Χαιρέτης, ο οποίος παράλληλα σημειώνει ότι αυτή τη στιγμή η ανταποδοτικότητα της άρδευσης φτάνει μόλις το 25%.
Ο ίδιος εξηγεί ότι το γεγονός ότι οι γεωτρήσεις δουλεύουν ακόμα και τους χειμερινούς μήνες, είναι ένα σοβαρό πρόβλημα όχι μόνο γιατί είναι μια απαγορευτική τακτική σε σχέση με τα φυτά τα οποία εκπαιδεύονται σε περισσότερο νερό, ενώ θα έπρεπε να συμβαίνει το αντίθετο.
Το πρόβλημα είναι ότι επειδή τα ποτίσματα των καλλιεργειών συνεχίζονται μέσα στο χειμώνα, εάν συμβεί ένα σπάσιμο αγωγού ή μια οποιαδήποτε ζημιά, δεν είναι εύκολο να εντοπιστεί και να αποκατασταθεί εγκαίρως το πρόβλημα με αποτέλεσμα να έχουμε εκτός των άλλων και σοβαρές απώλειες νερού.
Ο κ. Χαιρέτης τονίζει ότι φέτος οι γεωτρήσεις θα κλείσουν τον Οκτώβρη και θα επιβληθούν κυρώσεις σε όσους δεν σεβαστούν το γεγονός ότι δεν θα γίνεται πότισμα τη μη αρδευτική περίοδο.
Αντίστοιχα, κυρώσεις θα έχουν όσοι εντοπιστούν να κατασπαταλούν νερό και ο Δήμος θα σταθεί στο πλευρό των προέδρων των τοπικών συμβουλίων που θα τις καταγγείλουν στην αστυνομία.
Όλα τα κρίσιμα αυτά ζητήματα έχουν τεθεί στις αλλεπάλληλες συζητήσεις που γίνονται το τελευταίο διάστημα από τους αρμόδιους αντιδημάρχους Μανόλη Χαιρέτη και Γιώργο Σισαμάκη στις επαφές που έχουν με τα τοπικά συμβούλια και τους φορείς της ενδοχώρας του Δήμου Ηρακλείου, στη διάρκεια των οποίων ξεκαθαρίζεται ότι θα πρέπει να υπάρξει αυστηροποίηση στην αντιμετώπιση φαινομένων κατασπατάλησης και κλοπής νερού, ώστε να δοθεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην κοινωνία, ότι αυτά τα φαινόμενα δεν μπορεί για κανένα λόγο να είναι αποδεκτά.
Ειδικότερα, όπως εξηγεί ο αντιδήμαρχος Μανόλης Χαιρέτης, το 2019 η ευθύνη της άρδευσης έφυγε από τα χέρια της ΔΕΥΑΗ και πέρασε στην ευθύνη του Δήμου Ηρακλείου, ο οποίος παρέλαβε μια κατάσταση προβληματική και σε σχέση με τα υδρόμετρα που δεν είχαν ταυτοποιηθεί και σε σχέση με μεγάλες οφειλές που βρισκόταν σε εκκρεμότητα.
Από τότε μέχρι σήμερα έχουν γίνει πολλά και σημαντικά βήματα καθώς το μεγαλύτερο μέρος των υδρομέτρων έχει ταυτοποιηθεί, όμως στο θέμα της ανταποδοτικότητας εξακολουθούν να υπάρχουν πολλά ανοικτά ζητήματα. Όπως εξηγεί ο κ. Χαιρέτης σήμερα φτάνει μόλις στο 15% η ανταποδοτικότητα στην άρδευση και αυτό σε αριθμούς μεταφράζεται στο ότι οι οφειλές των δημοτών φτάνουν το 1,5 εκ ευρώ, ενώ την ίδια στιγμή οι εισπράξεις περιορίζονται στις 300 χιλιάδες ευρώ.
Αυτή η κατάσταση, όπως τονίζει ο αντιδήμαρχος, θα πρέπει να ανατραπεί, διότι όπως υποστηρίζει η άρδευση είναι ανταποδοτική και στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να υπάρχει και η οικονομική ανταπόκριση των καταναλωτών.
Ο ίδιος εκτιμά ότι η δημιουργία ενός ΤΟΕΒ είναι ίσως ιδανική εναλλακτική λύση που θα διασφαλίσει καλύτερες συνθήκες, πλαίσιο και κυρίως εποπτεία στη διαχείριση της άρδευσης σε σχέση με το σημερινό καθεστώς λειτουργίας.