Από τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Οροπέδιο Λασιθίου
κλίμακες της Ευρώπης

Λύσεις στα προβλήματα τους αναζητούν ήδη αγρότες και κτηνοτρόφοι σε όλη την Κρήτη, καθώς οι εκτεταμένες βροχές που σημειώθηκαν το προηγούμενο διάστημα, αποδείχθηκαν καταστροφικές.

Ήδη έχουν καταγραφεί σημαντικές ζημιές στην αμπελοκαλλιέργεια, ενώ εκφράζονται φόβοι για πρόσθετες καταστροφές που θα προκύψουν από τη ραγδαία αύξηση περονόσπορου και βοτρίτη. Την ίδια ώρα, πολύ μεγάλες καταστροφές καταγράφονται επίσης, κατά κύριο λόγο σε σιτηρά και οπωροκηπευτικά σε μια περίοδο μάλιστα που αναμενόταν κορύφωση της παραγωγής. Εκτός αυτών δεν μένει ανεπηρέαστη η παραγωγή γάλακτος, που σημειώνει σημαντική μείωση λόγω των υφιστάμενων συνθηκών.

Στο ιδιαίτερα αρνητικό μίγμα έρχονται να προστεθούν οι μακροπρόθεσμες συνέπειες σε σχέση με την ελαιοπαραγωγή, καθώς γεωπόνοι, αλλά και παραγωγοί υποστηρίζουν πως η λάσπη που συνόδευε τις βροχοπτώσεις, έχει επικαθίσει στους ανθούς, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα ως προς την επικονίαση της ελιάς, η οποία και πραγματοποιείται με τον αέρα.

Όλα αυτά τα θέματα συζητήθηκαν μεταξύ άλλων σε ειδική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο Τζερμιάδων στο Οροπέδιο Λασιθίου, με τη συμμετοχή του  δήμαρχου Γιάννη Στεφανάκη, του Διευθυντή του ΕΛΓΑ Νίκου Δασκαλάκη και στελεχών του ΕΛΓΑ για την αντιμετώπιση των ζημιών που προκλήθηκαν από την κακοκαιρία στις 2 Ιουνίου. Άμεση ήταν η ανταπόκριση του ΕΛΓΑ στο αίτημα του Δημάρχου και έγιναν επιτόπιοι έλεγχοι και αυτοψίες όπου διαπιστώθηκε η έκταση των καταστροφών στις καλλιέργειες των παραγωγών του Λασιθίου κυρίως σε οπωροκηπευτικά και σιτηρά.

Τεράστια τα προβλήματα που υπάρχουν στην αγροτική παραγωγή
Στις χαμηλότερες

Ο δήμος από την πρώτη στιγμή ζήτησε την ενεργοποίηση των διαδικασιών για την άμεση αποζημίωση των πληγέντων παραγωγών γεωργών και κτηνοτρόφων, καθώς η καλλιεργητική περίοδος στο Οροπέδιο Λασιθίου βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη με αποτέλεσμα να προκληθούν εκτεταμένες ζημιές λόγω της μεγάλης ποσότητας του νερού από τις ισχυρές καταιγίδες που σε σύντομο χρονικό διάστημα έπληξαν τις καλλιέργειες των οπωροκηπευτικών και τα σιτηρά αλλά και τον κτηνοτροφικό κλάδο με σημαντική μείωση της παραγωγής γάλακτος ενώ διανύουμε την περίοδο κορύφωσης της παραγωγής.

Επισημαίνεται ότι το σύστημα δηλώσεων άνοιξε άμεσα και οι παραγωγοί που επλήγησαν μπορούν να δηλώνουν στο Δήμο τις καταστροφές στις καλλιέργειες τους μέχρι και την Δευτέρα 19 Ιουνίου 2023. Στο μεταξύ, σήμερα αναμένεται να πραγματοποιηθούν επίσης συναντήσεις στην Αθήνα με εκπροσώπους του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, αλλά και με εκπροσώπους του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης από εκπροσώπους της Οργάνωσης Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης.

Η Οργάνωση έχει διαπιστώσει πως υπάρχουν μια σειρά από προβλήματα τα οποία και οφείλουν να αντιμετωπιστούν σε δύο επίπεδα. Το πρώτο επίπεδο, είναι αυτό των αποζημιώσεων ενώ το δεύτερο επίπεδο είναι αυτό των κινήσεων που πρέπει να γίνουν για την προστασία της παραγωγής.

Σε κάθε περίπτωση τα προβλήματα είναι πολλά και η ανάγκη για άμεση ενεργοποίηση είναι πολύ μεγάλη.

Από την αυτοψία που πραγματοποίησε 
η αντιπεριφερειάρχης
Καφετζάκης

Ηράκλειο: Αυτοψία σε αμπέλια και λιόφυτα

Αυτοψία σε περιοχές με αμπέλια και ελαιόδεντρα της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου που δέχτηκαν υψηλά ποσοστά βροχόπτωσης τις τελευταίες ημέρες, πραγματοποίησε χθες η Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενή τομέα Ειρήνη Χουδετσανάκη-Γιακουμάκη, συνοδευόμενη από τον Διευθυντή του ΕΛΓΑ Κρήτης Νίκο Δασκαλάκη και  τον τμηματάρχη εκτιμήσεων του υποκαταστήματος του ΕΛΓΑ Ηρακλείου Γιάννη Γιανίκη.

Με την ολοκλήρωση της αυτοψίας, τόσο η Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης όσο και ο Διευθυντής του ΕΛΓΑ ανέφεραν ότι η εξέλιξη των καλλιεργειών παρακολουθείται και εφόσον απαιτηθεί θα υπάρξουν οι ενδεδειγμένες ενέργειες.