«Σφίγγει» η στρόφιγγα στον Αποσελέμη: Στην τελευταία στάθμη υδροληψίας το φράγμα

«Σφίγγει» η στρόφιγγα του φράγματος Αποσελέμη, καθώς το επίπεδο του νερού πλέον έχει φτάσει στην τελευταία στάθμη υδροληψίας, με αποτέλεσμα να περιορίζεται στα 500 κυβικά την ώρα το νερό που λαμβάνουν οι δήμοι Ηρακλείου Χερσονήσου και Αγίου Νικολάου.

Την ίδια στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη μια τεράστια κινητοποίηση για να αποκατασταθεί η πολυήμερη διαρροή νερού του αγωγού του φράγματος στο ύψος των Γουρνών.

Πλέον το νερό που διατίθεται από το φράγμα προς τους δήμους έχει μειωθεί σε ποσοστό 35% και αυτό, όπως εξηγεί ο πρόεδρος του Οργανισμού Ανάπτυξης Θ. Νίνος, συνδέεται με το γεγονός ότι η ποσότητα που έχει απομείνει είναι εξαιρετικά επιβαρυμένη και το σύστημα διύλισης δεν μπορεί να ισορροπήσει σε αυτό το επίπεδο ώστε το νερό που δίδεται για τις ανάγκες της υδροδότησης να είναι τόσο υψηλής ποιότητας και προδιαγραφών.

Η μείωση της ποσότητας νερού που λαμβάνει το Ηράκλειο «χτύπησε κόκκινο» στο κέντρο της πόλης, όπου η διανομή γίνεται με πιο δύσκολους όρους…

Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα

Στην «κόψη του ξυραφιού» ακροβατεί η υδροδότηση του Ηρακλείου, καθώς τα λίγο πάνω από 3 εκατομμύρια κυβικά νερού που έχουν απομείνει στο φράγμα Αποσελέμη, δίνουν τον τόνο για το τι έπεται με δεδομένο και το γεγονός ότι είμαστε στα μέσα Οκτώβρη, και ακόμα δεν έχουμε δει βροχές που θα μας έκαναν να αισιοδοξούμε για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας.

Το γεγονός ότι βρισκόμαστε στην τελευταία στάθμη υδροληψίας και το νερό είναι εξαιρετικά επιβαρυμένο, σημαίνει ότι απαιτείται η διαδικασία της διύλισης να γίνεται με πολύ συγκεκριμένους όρους και πλαίσιο και, όπως εξηγεί ο πρόεδρος του Οργανισμού Ανάπτυξης Θ. Νίνος, ο οποίος σημειώνει ότι λόγω της πίεσης αυτής αναγκαστικά μειώνεται η παροχή νερού.

Ο ίδιος διευκρινίζει ότι μέχρι την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να κλείσει το ζήτημα της διαρροής νερού από αγωγό του φράγματος. Μέχρι σήμερα δεν έχει καταστεί εφικτό να αποκατασταθεί η ζημιά λόγω δυσκολίας εξεύρεσης τεχνικού συνεργείου που θα μπορεί να αναλάβει την αποκατάσταση της βλάβης της διαρροής αλλά και της αποκατάστασης του οδικού δικτύου.

Ο κ. Νίνος ωστόσο διευκρινίζει ότι η βλάβη αυτή δε συνδέεται με την μείωση της ποσότητας του νερού που δίδεται στους τρεις δήμους, αλλά με τη διαδικασία της διύλισης που πλέον είναι πολύ πιο απαιτητική. Ο ίδιος σημειώνει ότι «πλέον είναι ξεκάθαρο ότι πρέπει να αλλάξει το μοντέλο διαχείρισης και να οδηγηθούμε στην αξιοποίηση των επιφανειακών νερών.

Το γεγονός ότι είμαστε στα μέσα του Οκτώβρη και ακόμα δεν έχουμε δει βροχές που θα μας έκαναν να αισιοδοξούμε για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας, είναι ενδεικτικό για το τι θα ακολουθήσει και για το πώς θα πρέπει να προετοιμαστούμε, καθώς ήδη έχουν διατυπωθεί εκτιμήσεις για την εκδήλωση ραγδαίων καιρικών φαινομένων.

Ο ίδιος τονίζει ότι τέλος του μήνα υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση με στελέχη του Υπουργείου, προκειμένου να ανοίξει αυτό ακριβώς το μεγάλο κεφάλαιο της ενιαίας σύνδεσης της Κρήτης, όχι απαραίτητα υπό το πρίσμα της οριζόντιας σύνδεσης, αλλά της διασύνδεσης των συστημάτων τροφοδοσίας.

Ο ίδιος σημειώνει ότι το όλο θέμα θα πρέπει να μελετηθεί σε πολλά επίπεδα σε σχέση με ενδεικνυόμενα έργα που μπορεί να είναι ένας νέος ταμιευτήρας ή να ενισχυθεί η παροχέτευση νερού προς τον Αποσελέμη…