Ως «μεροκαματιάρηδες» που βρήκαν άδικα τον μπελά τους, επειδή προσφέρθηκαν ανθρώπινα να εξυπηρετήσουν μία κατάσταση, είχαν εμφανίσει τους εαυτούς τους πριν από ένα χρόνο ενώπιον του αρμόδιου ανακριτή Ηρακλείου εμπλεκόμενοι στην υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης με κυρίαρχη δράση την παράνομη μεταφορά μεταναστών από χώρες της βορείου Αφρικής στην Κρήτη.
Ο 30χρονος Σύρος, ο οποίος παρουσιάζεται σήμερα από την ΕΛ.ΑΣ ως ηγετικό στέλεχος του πυρήνα της Κρήτης, τότε το …έπαιζε αθώα περιστερά, ισχυριζόμενος ότι δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την παράνομη μεταφορά μεταναστών. Άνθρωπος της βιοπάλης είχε εμφανιστεί και ο 32χρονος Κρητικός, ο οποίος φέρεται ως βασικό μέλος της οργάνωσης και είναι εκ των κατηγορουμένων που θα απολογηθούν σήμερα.
Οι δύο προαναφερόμενοι μαζί με έναν ακόμα Κρητικό, ο οποίος περιλαμβάνεται στην ογκώδη δικογραφία της εγκληματικής οργάνωσης, είχαν συλληφθεί από αστυνομικούς της ΔΙ.ΑΣ ενώ μετέφεραν πέντε Αιγύπτιους από χωριό της ενδοχώρας στο λιμάνι του Ηρακλείου με προορισμό τον Πειραιά. Και οι τρεις μετά τις απολογίες τους αφέθηκαν ελεύθεροι με τους όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισης στο Α.Τ. κάθε μήνα καθώς και της καταβολής υψηλής εγγυοδοσίας.
Στη συγκεκριμένη υπόθεση η ΕΛ.ΑΣ είχε αποφύγει σκοπίμως να δώσει δημοσιότητα, επιδιώκοντας με κάθε τρόπο να μείνει στο περιθώριο, καθώς την περίοδο εκείνη βρίσκονταν σε εξέλιξη έρευνες για να πιαστούν τα «μεγάλα ψάρια». Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στη δικογραφία της εγκληματικής οργάνωσης, ακόμα και μέσα από τα κρατητήρια ο 30χρονος Σύρος έδινε κατευθύνσεις στους συνεργούς του έξω προκειμένου να σπεύσουν να καθαρίσουν όλα τα ενοχοποιητικά στοιχεία από τους χώρους όπου είχαν περάσει, αγροικίες, καφενεία κλπ
Προκύπτει ακόμα ότι μόλις αφέθηκε ελεύθερος επικοινώνησε αμέσως με τα «υψηλόβαθμα» στελέχη της οργάνωσης στην Αίγυπτο για να τους ενημερώσει για τις εξελίξεις, να τους διαβεβαιώσει ότι δεν τους κάρφωσε και να τους ζητήσει να συνεχίσουν κανονικά τη συνεργασία τους, επισημαίνοντας ότι από την πλευρά του θα «ανανέωνε» κάποιους συνεργάτες του στην Κρήτη γιατί πλέον δεν είχε εμπιστοσύνη. Με βάση την ΕΛ.ΑΣ, αυτό που του ζητήθηκε από την «ιεραρχία» ήταν να περιοριστεί μόνο στο στάδιο της παραλαβής των μεταναστών στα νότια παράλια και να εποπτεύει …αθέατα την υπόλοιπη διαδικασία, κάνοντας γνωστό ότι τρέχουν και άλλες καραβιές. Ο 30χρονος την κοπάνησε τότε για Ρουμανία, παραβιάζοντας τους περιοριστικούς όρους που είχαν τεθεί.
Να σημειωθεί ότι οι καταθέσεις που είχαν ληφθεί από τους μεταφερόμενους Αιγύπτιους ήταν καταπέλτης σε βάρος των κατηγορουμένων. Χαρακτηριστική ήταν η κατάθεση του νεαρού Μοχάμαντ από την Αίγυπτο, ο οποίος πλήρωσε 25.000 γινέ για να ταξιδέψει με τη βάρκα. «Ο πατέρας μου δανείστηκε τα χρήματα αυτά για να έρθω να δουλέψω.
Ήρθαμε στην Κρήτη αλλά δεν γνωρίζω σε ποιο μέρος. Είναι η πρώτη φορά που έρχομαι στην Ελλάδα. Στη βάρκα όταν ήρθαμε, είμαστε περίπου 30 με 40 άτομα. Μαζί μου ήταν και οι άλλοι τέσσερις που μας πιάσατε και οι οποίοι είναι και αυτοί Αιγύπτιοι. Όταν ήρθαμε μας έβαλαν να μείνουμε σε ένα σπίτι, το οποίο δεν ξέρω πού βρίσκεται. Ήταν μακριά από την παραλία, απόσταση περίπου 2,5 ώρες, αλλά δεν ξέρω να σας πω ακριβώς γιατί εμείς φθάσαμε στις 2 τα ξημερώματα της περασμένης Τετάρτης. Κάποιοι από εμάς που ήμασταν στη βάρκα, έχουν ήδη φύγει για την Αθήνα.
Όποιος πλήρωνε έφευγε αμέσως. Μέχρι και σήμερα, από την Τετάρτη που ήρθαμε, μέναμε σε αυτό το σπίτι. Φαγητό μας έφερναν οι δύο Έλληνες και ο Σύρος που μας πιάσατε. Δηλαδή ο Έλληνας που οδηγούσε την κλούβα που μας μετέφερε και ο Έλληνας με τον Σύρο που ήταν μπροστά με το άλλο αυτοκίνητο». Μέσα από τη δικογραφία που βρίσκεται πλέον στην διάθεση της δικαιοσύνης ξεδιπλώνεται καρέ-καρέ όλη η δράση της οργάνωσης, ενώ αποκαλύπτεται πέραν από κάθε αμφιβολία ότι σε αυτά τα κυκλώματα με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, εμπλέκεται πολύς… λαός.
Θα τολμούσε κανείς να υποστηρίξει ότι στην πλάτη των ταλαίπωρων μεταναστών είχε στηθεί μία ολόκληρη παρα-οικονομία. Εκτός από αυτούς που είχαν πλήρη γνώση και ενεργή ή μερική συμμετοχή, διαφαίνεται ότι και αρκετοί, άλλοι επέλεγαν ενδεχομένως να κάνουν τα «στραβά μάτια», βάζοντας τα χέρια τους στο βάζο με το μέλι. Κάθε νέα άφιξη σκάφους σήμαινε για τα μέλη του τοπικού πυρήνα και την οργάνωση μίας ολόκληρης επιχείρησης που προϋπέθετε την εξεύρεση σκαφών, οχημάτων μεταφοράς, καταλυμάτων, ακτοπλοϊκών εισιτηρίων.
Σε περίπτωση που κάποιος άσχετος έπαιρνε χαμπάρι, θα επιχειρούσαν να τον «λαδώσουν», όπως σκέφτηκαν στην περίπτωση ενός βοσκού, η παρουσία του οποίου ήταν μάλλον απειλητική για την αποκάλυψη της δράσης του κυκλώματος κατά την αποβίβαση μεταναστών στην περιοχή των Σφακίων.
ΠΕΡΝΟΥΝ ΟΙ ΠΑΝΤΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ: «Ανοχύρωτη» η νότια Κρήτη
Μέσα από την παρούσα δικογραφία επιβεβαιώνεται για μία ακόμα φορά πόσο «ανοχύρωτη» είναι η νότια Κρήτη και με πόση ευκολία μπορούν να περάσουν επί ελληνικού και κατ’ επέκταση ευρωπαϊκού εδάφους οι πάντες και τα πάντα. Με εξαίρεση κάποιες περιπτώσεις που αποκαλύφθηκαν τυχαία, οι μεγάλες υποθέσεις που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας τον τελευταίο χρόνο βασίστηκαν σε πληροφορίες που αξιοποιήθηκαν από την ΕΛΑΣ και το Λιμενικό μέσα από συστηματική έρευνα και επισυνδέσεις.
Ακόμα και αυτές όμως μοιάζουν με …σταγόνα στον ωκεανό. Δύο πιάνονται, τρεις περνούν. Η δράση αυτών των διεθνών εγκληματικών οργανώσεων έχει να κάνει καθαρά με το αντικείμενο και όχι με τα πρόσωπα, τα οποία είναι αναλώσιμα και αντικαθίστανται από τα επόμενα. Η εξάρθρωση ενός τοπικού πυρήνα μπορεί απλώς να αναστείλει για λίγο τη δράση του κυκλώματος.
Το βέβαιο είναι ότι τα παράλια της νότιας Κρήτης είναι προσβάσιμα σε κάθε είδους παράνομη δραστηριότητα, από διακίνηση μεταναστών έως διακίνηση όπλων, ναρκωτικών και λαθρεμπόριο τσιγάρων. Από την άλλη ουδείς μπορεί να αποκλείσει, όπως άλλωστε έχει λεχθεί κατά κόρον, ότι μέσα στις καραβιές των ταλαίπωρων μεταναστών που φθάνουν στο νησί δεν έχουν ενταχθεί και καμουφλαρισμένοι τζιχαντιστές, εκμεταλλευόμενοι την κατάσταση.