Στις πιάτσες των μεταναστών και προσφύγων που διαμένουν στο Ηράκλειο το όνομά του προκαλεί αποστροφή. Περιγράφεται ως ένας άνθρωπος σκληρός, κυνικός και ανάλγητος που… ζει για το χρώμα του χρήματος από τη διακίνηση συνανθρώπων μας. Από την άλλη, αστυνομικοί και λιμενικοί κύκλοι που έχουν ασχοληθεί σοβαρά με την περίπτωσή του σχολιάζουν ότι έχει τη φήμη του διακινητή που «δεν θα σκάσει, ακόμα και αν πνιγούν οι διακινούμενοι».
Και είναι πραγματικά ειρωνεία ότι η κτηνώδης αυτή συμπεριφορά αποδίδεται σε έναν άνθρωπο με το όνομα “Ehsan” που στην αραβική γλώσσα σημαίνει κάτι σαν «καλός Σαμαρείτης», εκείνος που προσφέρει βοήθεια στους συνανθρώπους του.
Τον περασμένο Μάιο οπότε και καταδικάστηκε σε συνολική ποινή κάθειρξης 360 ετών κατά συγχώνευση για μία από τις σοβαρότερες υποθέσεις διακίνησης προσφύγων και μεταναστών, παρουσίασε τον εαυτό του περίπου ως θύμα σε σχέση με τα όσα του καταλογίζονταν.
Όμως οι καταθέσεις αστυνομικών και μεταναστών ήταν γροθιά στο στομάχι. Υπήρξαν άνθρωποι που πραγματικά πίστεψαν ότι δεν θα ξαναδούν το φως του ήλιου. Μέσα σε συνθήκες απίστευτης βρωμιάς και δυσωδίας, πεινασμένοι, διψασμένοι, με το κρύο και την υγρασία να «τσακίζει» τα κόκκαλά τους, ζητούσαν να κάνουν την ανάγκη τους και τους κλωτσούσαν. Τους σημάδευαν με το όπλο στον κρόταφο και τους απειλούσαν ότι θα τους θάψουν και κανείς δεν θα πάρει χαμπάρι.
Λίγους μήνες μετά ο 31χρονος Σύρος καλείται να απολογηθεί εκ νέου ενώπιον των δικαστικών Αρχών του Ηρακλείου ως το άτομο που είχε αναλάβει, αν και έγκλειστος, να οργανώσει και να συντονίσει την έλευση ενός ακόμα πλοιαρίου από τη βόρεια Αφρική.
Πρόκειται για τους 26 μετανάστες που γλύτωσαν την ζωή τους χάρη στην άμεση κινητοποίηση των Αρχών, καθώς το ξύλινο πλοιάριο στο οποίο επέβαιναν, έμπαζε νερά ενώ έπλεαν στα διεθνή χωρικά ύδατα. Όπως περιγράφεται στη δικογραφία το ύψος των κυμάτων άγγιζε τα 5-6 μέτρα.
Μαζί με τον 31χρονο πρόκειται να απολογηθούν σήμερα ένας Ιρακινός συνεργός του, ο οποίος διαμένει στο Ηράκλειο, και οι τρεις που είχαν αναλάβει να μεταφέρουν τους 26 μετανάστες από το Τομπρούκ της Λιβύης στην Κρήτη, δηλαδή τον Αιγύπτιο καπετάνιο και τους δύο Λίβυους-μέλη του πληρώματος.
Και αυτή η περίπτωση μεταφοράς δουλευόταν εδώ και τουλάχιστον δύο μήνες από το Τμήμα Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και το Γραφείο Ασφαλείας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηρακλείου που εδώ και περίπου 2,5 χρόνια συνεργάζονται στενά στο συγκεκριμένο αντικείμενο, αποδεικνύοντας έμπρακτα ότι έχουν καταφέρει να «χαρτογραφήσουν» το δύσκολο κομμάτι της διακίνησης, συνεισφέροντας σημαντικές πληροφορίες και στην Ιντερπόλ.
«Καραμέλα» τα διεθνή ύδατα
Αν και καταγράφεται ξεκάθαρα ότι σκοπός τους ήταν να μεταφέρουν τους μετανάστες στην Κρήτη, ο Αιγύπτιος καπετάνιος φέρεται να ισχυρίζεται ότι δήθεν θα παρέμεναν στα διεθνή ύδατα και εκεί θα τους μεταφόρτωναν σε μία βάρκα μήκους 8 μέτρων με την οποία θα συνέχιζαν μέχρι τα παράλια του νησιού.
Ο ισχυρισμός αυτός «εξυπηρετεί» νομικά τα κυκλώματα των διακινητών καθώς στις περιπτώσεις που δεν προκύπτει απόπειρα εισόδου στην χώρα, η ελληνική Δικαιοσύνη δεν έχει αρμοδιότητα στην ποινική διαδικασία. Είναι κάτι που το έχουμε δει να συμβαίνει σε άλλες τρανταχτές υποθέσεις διακίνησης μεταναστών, με χαρακτηριστικότερη εκείνη του πλοίου Barris.
Οι διακινητές είχαν στοιβάξει τους εκατοντάδες μετανάστες (μεταξύ των οποίων και γυναικόπαιδα) στα αμπάρια με ελάχιστη τροφή, ανεπαρκή αερισμό και χωρίς κανένα σωστικό μέσο. Πρωτόδικα καταδικάστηκαν σε ποινές-μαμούθ άνω των 500 ετών και στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο έπαψε η ποινική δίωξη κατά των κατηγορουμένων ελλείψει δικαιοδοσίας των ελληνικών δικαστηρίων.
Ο καπετάνιος πάντως φέρεται να παραδέχτηκε ότι η αμοιβή των τριών για την μεταφορά των 26 θα ήταν 7000 ευρώ. Φέρεται ακόμα να αποκάλυψε ότι τον προσέγγισαν ένας Αιγύπτιος και ένας Λίβυος προκειμένου να του αναθέσουν τη δουλειά ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι σε φωτογραφίες που του επιδείχθηκαν, αναγνώρισε τον Αιγύπτιο.