Δύο χρόνια μετά την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης για την αποκατάσταση του παραθαλάσσιου ενετικού τείχους Ηρακλείου ανάμεσα στο υπουργείο Πολιτισμού, το Δήμο Ηρακλείου, την Περιφέρεια, και μόλις τώρα ξεμπλοκάρει η διαδικασία για τη δημοπράτηση του έργου.
Ο Δήμος Ηρακλείου είναι έτοιμος να υποβάλλει στη νέα ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού τα τεύχη δημοπράτησης του έργου, αφού όπως εξηγεί με δηλώσεις του στην «Π» ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Γ.Αναστασάκης αντιμετωπίστηκε η δυσκολία που υπήρχε σε σχέση με το αν θα συμμετέχει τελικά ο Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου στην όλη διαδικασία.
Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο υπήρχε ένας έντονος προβληματισμός σε σχέση με τη συμμετοχή του ΟΛΗ, επειδή ο παραλιακός δρόμος βρίσκεται στη διαδικασία μεταβίβασης του, στο Δήμο Ηρακλείου που όμως ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί.
Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε να συμμετέχει και ο ΟΛΗ στη δημοπράτηση του έργου το οποίο ο ίδιος εκτιμά ότι εφόσον προχωρήσει τροχοδρομηθεί, μπορεί να μπει σε τροχιά υλοποίησης μέσα στην Άνοιξη του 2024.
Πρόκειται για ένα μεγάλο έργο, που έχει στόχο την αποκατάσταση του τμήματος του παραθαλάσσιου τείχους του Ηρακλείου και θα αναπτυχθεί από τον Κόλπο του Δερματά (ανατολικά) έως την Πλατεία 18 Άγγλων (δυτικά) και την ένωσή του με τον προσήνεμο μόλο προς το ενετικό φρούριο Roca a mare (Κούλες), ώστε να επιτευχθεί η άρση της επικινδυνότητας και η θωράκισή του έναντι του σφοδρού κυματισμού του Κρητικού Πελάγους.
Το έργο, που χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κρήτη 2014-2020» της Περιφέρειας Κρήτης, έχει προϋπολογισμό 2.062.500, και αποτελείται από 3 υποέργα, ένα από τα οποία υλοποιείται από τον Δήμο Ηρακλείου, ενώ τα άλλα δύο από τις υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Ειδικότερο όπως τονίζει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος τεχνικών έργων τα ενετικά τείχη που καταλαμβάνουν μια έκταση περίπου 350 στρεμμάτων, με το μήκος του χερσαίου τμήματος να ανέρχεται σε 4.630 μ. και αντιστοίχως το μήκος του παραλιακού τμήματος στα 1.950 μ. είναι ένα μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς για την πόλη του Ηρακλείου που οφείλει με κάθε τρόπο να περιφρουρήσει την προστασία και να διασφαλίσει την ανάδειξη τους. Οραματικά θα πρέπει να φανταστούμε τα τείχη συνολικά ως ένα νέο σύστημα δημόσιων χώρων που θα αποτελέσει τον κορμό ανάπλασης και ανάπτυξης της πόλης.
Σύμφωνα με την επίσημη τεχνική έκθεση της αρμόδιας υπηρεσίας σε όλο το παραλιακό τείχος υπάρχουν υποσκαφές, χρωματικές αλλοιώσεις στην επιφάνεια της επένδυσης του τείχους, τοπικές καταρρεύσεις λιθεπενδύσεως σε περιοχές όπου το τείχος είναι απροστάτευτο από τη δράση του κυματισμού σε μεγάλη έκταση. Επίσης υπάρχει επιφανειακή φθορά πέτρας, από τα κύματα, αποδιοργάνωση κονιάματος τοιχοποιίας, υπάρχουν ανεξέλεγκτες αποχετεύσεις οι οποίες δημιουργούν μαύρους λεκέδες στο τείχος, τριγωνικής μορφής.
Επίσης διαπιστώθηκε κατάρρευση στέψης τείχους στο τμήμα από την Πύλη Δερματά, έως τον Προμαχώνα του Αγίου Ανδρέα, ενώ υπάρχουν ρωγμές μεγάλου εύρους (περίπου 5.00 cm). Ν) και ρωγμές αποκολλήσεως. Από την τομή που έχει γίνει στον προμαχώνα του Αγίου Ανδρέα, για διάνοιξη της παραλιακής οδού, διακρίνεται σε απόσταση περίπου 10μ. από το κύριο τείχος και δεύτερο τείχος πάχους περίπου 2.00μ.