Το ποσό των 74.674 ευρώ ζητά ο Δήμος για εισφορά σε γη από τον κ. Καμπιτάκη

“Βροχή” ενστάσεων κατά των αποφάσεων της Πολεοδομίας και του Δήμου Ηρακλείου έχουν πυροδοτήσει τα χιλιάδες μπιλιετάκια που αφορούν βεβαιωμένες ανείσπρακτες εισφορές σε χρήμα σε όλους τους ιδιοκτήτες γης στις επεκτάσεις του σχεδίου πόλης.

Σε περιοχές όπως η Θέρισσος, τα  Δειλινά, το Ατσαλένιο, του Κορώνη Μαγαρά,  και ο Μασταμπάς όπου τα προηγούμενα χρόνια κυρώθηκαν οι πράξεις εφαρμογής του σχεδίου πόλης αλλά δεν πληρώθηκε η εισφορά σε χρήμα, τώρα ενεργοποιείται η όλη διαδικασία, με αποτέλεσμα ο Δήμος να διεκδικεί απίστευτα ποσά από τους ιδιοκτήτες γης στις εκτάσεις αυτές.

Δεκάδες ιδιοκτήτες εκτάσεων βρίσκονται χωρίς υπερβολή σε προεμφραγματική κατάσταση από τα απίστευτα ποσά που τους ζητούνται, τα οποία αδυνατούν να αποπληρώσουν. Στο πλαίσιο αυτό καταθέτουν ενστάσεις στο Διοικητικό Πρωτοδικείο, σε μια προσπάθεια να βρουν λύση στο πρόβλημά τους

Ξεπερνά τις 74 χιλ. ευρώ η εισφορά σε χρήμα που ζητά ο Δήμος από τον κ. Καμπιτάκη, ο οποίος δηλώνει πλήρη αδυναμία να την καλύψει
Ξεπερνά τις 74 χιλ. ευρώ η εισφορά σε χρήμα που ζητά ο Δήμος από τον κ. Καμπιτάκη, ο οποίος δηλώνει πλήρη αδυναμία να την καλύψει

Όπως καταγγέλλουν στην «Π»,  “ο Δήμος μετά από 15-20 χρόνια έρχεται να μας ζητήσει χρηματικά ποσά της τάξεως των 50.000, 60.000, 70.000 και 80.000 ευρώ που σήμερα είναι αδιανόητο να πληρώσουμε”. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του κ. Εμμ. Καμπιτάκη, ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με μια οφειλή που ξεπερνά τα 74.000 ευρώ, τα οποία τον έχουν οδηγήσει σε απόγνωση.

Ο ίδιος εξηγεί ότι η εισφορά αυτή προέκυψε από ένα κληροδότημα του πατέρα του το οποίο μοιράστηκαν δύο αδέλφια. «Η έκταση του ακινήτου ξεπερνούσε τα 9 στρέμματα και στο πλαίσιο της εφαρμογής του σχεδίου πόλης αφαιρέθηκαν 3,5 στρέμματα από τον Δήμο με σκοπό να διαμορφώσει μεταξύ άλλων και έναν βρεφονηπιακό σταθμό, ο οποίος ακόμα δεν έχει κατασκευαστεί. Με τον τρόπο αυτό το αρχικό μας ακίνητο κατακρεουργήθηκε αφού το καλύτερο κομμάτι, το “φιλέτο” αφαιρέθηκε για να δοθεί σε κοινή χρήση.

Από το ακίνητο που έμεινε στην οικογένεια δηλαδή σε εμένα και τον αδελφό μου καλούμαστε να πληρώσουμε τώρα 74.674 ευρώ ο κάθε ένας. Αυτά τα χρήματα δεν υπάρχουν και δεν μπορούν να βρεθούν. Εγώ με τη σύζυγό μου έχω ένα μισθό 500 ευρώ από τον οποίο δεν μπορούν να βγουν οι δόσεις των 6.222 ευρώ που ζητά ο Δήμος. Τι να πληρώσω πρώτα με τη σύνταξή μου; Τα φάρμακα, τους φόρους που μας έχουν πνίξει;

Δεν μπορούμε να ζήσουμε κάτω από αυτές τις συνθήκες… Αναγκάστηκα να πουλήσω το αυτοκίνητό μου για να πληρώσω τον ΕΝΦΙΑ και τώρα έχω και την Πολεοδομία ως εκκρεμότητα και τη νέα χρέωση του ενιαίου φόρου ακίνητης περιουσίας. Είναι αδύνατο να πληρωθούν τα χρήματα αυτά και ο Δήμος θα πρέπει να αντιληφθεί την οικονομική αδυναμία των πολιτών να ανταποκριθούν σε τέτοια ποσά.

Η περιουσία μας κατακρεουργήθηκε για να εφαρμοστεί το σχέδιο πόλης και πάλι εξακολουθούμε να εμφανιζόμαστε ως χρεώστες». Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ένας σημαντικός αριθμός πολιτών, στην προσπάθεια  να πληρώσουν την εισφορά σε χρήμα, ζητούν από τον Δήμο να τους δώσει τη δυνατότητα να σβήσουν την οφειλή του διαθέτοντας ένα ακίνητο ίδιας αξίας με το ποσό που εμφανίζονται να χρωστούν.

Από την πλευρά της η αντιδήμαρχος κ. Στ. Αρχοντάκη, τονίζει ότι ο νόμος δεν επιτρέπει η εισφορά σε χρήμα να ανταλλάσσεται με ακίνητο, με τη λογική ότι ο Δήμος θα πρέπει να έχει ρευστό, ώστε να μπορεί να εκτελεί τα έργα που προβλέπονται στις επεκτάσεις του σχεδίου πόλης. Μια τέτοια πρόταση θα μπορούσε  να «περπατήσει» στην περίπτωση που ο ιδιώτης ζητούσε τροποποίηση του σχεδίου πόλης. Ωστόσο, όπως  σημειώνει, δυστυχώς σε αυτή τη φάση τα περιθώρια των πολιτών είναι ασφυκτικά, με την έννοια ότι μετά από τόσα χρόνια  έχουν τελεσιδικήσει οι πράξεις εφαρμογής.

Από την άλλη πλευρά και οι υπάλληλοι της υπηρεσίας δεν μπορούν να κρατήσουν στα συρτάρια τους τις οικονομικές αυτές εκκρεμότητες, διότι  ελέγχονται, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Η ίδια σημειώνει ότι η  τακτοποίηση των ιδιοκτησιών, όσον αφορά στην πληρωμή την εισφορά σε χρήμα είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την έκδοση οικοδομικής άδειας ή τη μεταβίβαση του ακινήτου.

Τα ίδια ισχύουν και για την εισφορά σε γη, που είναι επίσης ανάλογη με την έκταση του οικοπέδου. Αν κάποια ιδιοκτησία ρυμοτομείται υπέρμετρα, δηλαδή πέρα από την οφειλόμενη εισφορά σε γη, ο Δήμος υποχρεούται να αποζημιώσει τον κάτοχό της για τα επιπλέον μέτρα ή να τα συμψηφίσει με την οφειλόμενη από τον ιδιοκτήτη εισφορά σε χρήμα με την ίδια ακριβώς τιμή.

Η σημασία του πολεοδομικού σχεδιασμού για τη σωστή ανάπτυξη μιας πόλης και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της είναι τεράστια, αφού μέσα από τα σχέδια πόλης καθορίζονται τα οικοδομικά τετράγωνα, οι δρόμοι που διανοίγονται, καθώς και τα προβλεπόμενα δίκτυα κοινής ωφέλειας (ύδρευση, αποχέτευση,  ηλεκτροδότηση, τηλεφωνικές γραμμές κλπ.) και τέλος οι  κοινόχρηστοι και κοινωφελείς χώροι (πλατείες, πάρκα, παιδικές χαρές, σχολεία, παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί, αθλητικά κέντρα, ναοί κ.τλ.)