Ποια οικόπεδα εντοπίστηκαν και πού
Σημαντικά ακίνητα αποδεσμεύει η Πολεοδομία του Δήμου Ηρακλείου, με σκοπό να λύσει τα οξύτατα προβλήματα της σχολικής στέγης, δηλαδή του υπ’ αριθμόν ένα προβλήματος της εκπαιδευτικής κοινότητας. Πρόκειται για εκτάσεις του σχεδίου πόλης που είτε έχουν απαλλοτριωθεί είτε υπολείπεται μικρό μέρος τους για να ολοκληρωθεί η απαλλοτρίωσή τους, και μπορούν άμεσα να διατεθούν για τις ανάγκες σχολείων της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαιδευτικής κοινότητας.
Στο πλαίσιο αυτό, αποδεσμεύεται ένα μεγάλο ακίνητο στην οδό Φιλικής Εταιρείας στην ευρύτερη περιοχή της Χρυσοπηγής και του Πόρου, έκτασης 780 τ.μ. με σκοπό να κατασκευαστεί ένα νηπιαγωγείο. Όπως εξηγεί η αντιδήμαρχος Στέλλα Αρχοντάκη Καλογεράκη, το ακίνητο στο μεγαλύτερο μέρος του είναι ελεύθερο και απομένει η αποζημίωση 210 μέτρων. Αντίστοιχα απελευθερώνεται ένα μεγάλο ακίνητο 4 στρεμμάτων στην οδό Χριστομιχάλη Ξυλούρη, το οποίο είναι πλήρως απαλλοτριωμένο και θα διατεθεί για τις ανάγκες της σχολικής κοινότητας.
Επίσης, αναμένεται να απελευθερωθεί σύντομα ένα μεγάλο ακίνητο στην περιοχή Κορώνη Μαγαρά, συνολικής έκτασης 4.200 στρεμμάτων για το οποίο βγαίνει πολύ σύντομα τιμή μονάδος και ανοίγει ο δρόμος για τη διάθεσή του ως σχολικής στέγης.
Την ίδια στιγμή στο μικροσκόπιο της υπηρεσίας της Πολεοδομίας έχουν μπει και οι ανάγκες της σχολικής κοινότητας της Νέας Αλικαρνασσού που επίσης εμφανίζει σοβαρά προβλήματα.
Όπως τονίζει η κ. Αρχοντάκη ουσιαστικά εξαντλούμε τις δυνατότητες που υπάρχουν προκειμένου μέσα από το πολεοδομικό σχέδιο να δώσουμε διέξοδο στις ανάγκες της σχολικής στέγης.Υπάρχει η χαρτογράφηση των αναγκών και σε σχέση με τα υφιστάμενα σχολικά συγκροτήματα, αλλά και για νέα που θα πρέπει να ανεγερθούν, και προσπαθούμε να δούμε τι προοπτικές δίνει το υφιστάμενο σχέδιο, το οποίο, όπως έχει αποδειχτεί, σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να διέξοδο στο οξύ αυτό πρόβλημα.
Όπως σημειώνει η κ. Αρχοντάκη η όλη διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη, προχωρά και με κριτήριο τις οικονομικές δυνατότητες του Δήμου, που είναι σοβαρή παράμετρος στην εξέλιξη της υπόθεσης.
Η ίδια σημειώνει ότι η υπόθεση της σχολικής στέγης απαιτεί μια συγκροτημένη και ουσιαστική προσέγγιση, καθώς υπάρχουν περιοχές, όπως ο Μασταμπάς, για τις οποίες το σχέδιο πόλης του ‘58 δεν προβλέπει τη δημιουργία νηπιαγωγείων, με αποτέλεσμα όλη η γεωγραφική αυτή έκταση κυριολεκτικά να ασφυκτιά. Και είναι βέβαιο ότι τα πράγματα θα εξελιχθούν με ακόμα πιο οδυνηρό τρόπο εάν καταστεί υποχρεωτική η φοίτηση και για τα προνήπια, τα οποία δεν έχουν διέξοδο σε ό,τι αφορά στη στέγασή τους ειδικά στην περιοχή του Μασταμπά.
Σε κάθε περίπτωση, όπως τονίζει η αντιδήμαρχος, γίνεται μια συντονισμένη προσπάθεια για να δρομολογηθούν ευέλικτες λύσεις στο οξύ πρόβλημα της σχολικής στέγης.