Δύο γιατροί έμειναν στην Παιδοχειρουργική Κλινική του ΠΑΓΝΗ, οι οποίοι φεύγουν σύντομα από το τμήμα, ενώ παραιτήθηκε και η παιδοχειρουργός του νοσοκομείου Χανίων
Δύο γιατροί έμειναν στην Παιδοχειρουργική Κλινική του ΠΑΓΝΗ, οι οποίοι

Πλήρως αποδεκατισμένη βρίσκει η νέα χρονιά την Παιδοχειρουργική Κλινική του ΠΑΓΝΗ, τη μοναδική δημόσια κλινική που καλύπτει όλη την Κρήτη και το νότιο Αιγαίο, έχοντας στην κάθε εφημερία έναν μόνο γιατρό.

Πρόκειται για εξαιρετικά δυσοίωνη εξέλιξη που θα οδηγήσει αναγκαστικά τον κόσμο στον ιδιωτικό τομέα, αν κάτι χρειαστεί το παιδί του.

Από την 1η Ιανουαρίου του 2024 η κλινική έμεινε με 2 γιατρούς, καθώς ο τρίτος, ο κ. Γιάννης Βλαχάκης, όπως έχει γράψει η «Π», συνταξιοδοτήθηκε.

Ο παιδοχειρουργός είχε τονίσει στην «Π» ότι η κλινική είναι συνεχώς υπερπλήρης, αφού καλύπτει περιστατικά από όλη την Κρήτη και το νότιο Αιγαίο, ενώ είχε επισημάνει ότι κάθε χρόνο χειρουργούνται 350-400 παιδιά που αντιμετωπίζουν πάσης φύσεως προβλήματα, μεταξύ άλλων και πολύ σοβαρά.

Αποχωρήσεις και παραιτήσεις

Είχε εκφράσει τη μεγάλη ανησυχία του για το μέλλον της κλινικής που τώρα έμεινε με 2 γιατρούς, οι οποίοι επίσης θα φύγουν, ο ένας λόγω συνταξιοδότησης την άνοιξη και ο άλλος γιατί πήρε πανεπιστημιακή θέση στην Αθήνα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπέβαλε παραίτηση και η παιδοχειρουργός του νοσοκομείου Χανίων, η οποία είναι μητέρα 4 παιδιών, γιατί της ζητήθηκε να κάνει 5 εφημερίες τον μήνα στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ηρακλείου, με “εντέλλεσθε”.

Η παιδοχειρουργός Χανίων κ. Δέδε, η οποία είχε οργανική θέση στο ΠΑΓΝΗ αλλά εδώ και χρόνια είχε ζητήσει να μετακινηθεί για οικογενειακούς λόγους στο νοσοκομείων Χανίων, επιβεβαίωσε στην «Π» ότι υπέβαλε προχθές την παραίτησή της. Όπως εξήγησε, ήταν για εκείνη μια απόφαση-μονόδρομος, γιατί αδυνατεί να κάνει εφημερίες στο Ηράκλειο.

Να σημειωθεί ότι η Παιδοχειρουργική  ειδικότητα ασχολείται με:• Τις περισσότερες συγγενείς ανωμαλίες της νεογνικής περιόδου.

  • Τις χειρουργικές παθήσεις του γαστρεντερικού συστήματος στην παιδική ηλικία.
  • Τις χειρουργικές παθήσεις του ουροποιητικού συστήματος και των γεννητικών οργάνων στα παιδιά.
  • Τις περισσότερες από τις χειρουργικές παθήσεις του θώρακα στα παιδιά.
  • Τις περισσότερες χειρουργικές παθήσεις του δέρματος και των μαλακών μορίων.
  • Τη χειρουργική αντιμετώπιση των περισσότερων συμπαγών όγκων στα παιδιά.
  • Αρκετές από τις παθήσεις της κεφαλής και του τραχήλου.

Το Υπουργείο Υγείας έχει προκηρύξει μια θέση παιδοχειρουργού στο ΠΑΓΝΗ -οι πληροφορίες λένε ότι υπάρχει ένας ενδιαφερόμενος- αλλά κανείς δεν γνωρίζει αν πάρει τη θέση, πότε θα τοποθετηθεί και τι θα γίνει στο μεσοδιάστημα.

Στην Παιδοχειρουργική Κλινική του ΠΑΓΝΗ χειρουργούν 350-400 παιδιά τον χρόνο
συνιστούν οι γιατροί,

«Θα ζητήσουμε από τη γιατρό που παραιτήθηκε να εφημερεύσει»

Η «Π» ρώτησε τον διοικητή του ΠΑΓΝΗ Γιώργο Χαλκιαδάκη τι λύση δρομολογούν για την Παιδοχειρουργική Κλινική και ο ίδιος μάς είπε:

«Η γιατρός στα Χανιά μπορεί να παραιτήθηκε, αλά μέχρι να γίνει δεκτή η παραίτησή της υποχρεούται να κάνει τις εφημερίες που χρειαζόμαστε στο ΠΑΓΝΗ τον Ιανουάριο, γιατί εδώ είναι η οργανική της θέση. Μετά βλέπουμε τι θα γίνει».

Στο ερώτημα πώς γίνεται ένας παιδοχειρουργός να εφημερεύει για όλη την Κρήτη, είπε ότι «αν χρειαστεί υπάρχουν και οι ιδιώτες γιατροί».

Η διοίκηση για την Παιδοψυχιατρική

Με δύο γιατρούς έχει μείνει και η Παιδοψυχιατρική Κλινική, η μοναδική του νησιού. Από τις αρχές Δεκεμβρίου δεν νοσηλεύει παιδιά και λειτουργεί μόνο ως Κέντρο Ημέρας.

Αυτό συμβαίνει την ώρα που στην Κρήτη παιδιά και έφηβοι αντιμετωπίζουν πάρα πολλά ψυχολογικά προβλήματα, σε μεγάλο ποσοστό είναι εθισμένα σε ουσίες και στο νησί έχουμε τις περισσότερες απόπειρες αυτοκτονίας ανήλικων στην Ελλάδα.

Να σημειωθεί ότι το 60% των  νοσηλευόμενων παιδιών είχαν κάνει απόπειρα αυτοκτονίας και τα στοιχεία δείχνουν ότι οι νοσηλείες τα τελευταία χρόνια έχουν διπλασιαστεί.

Ο διοικητής του ΠΑΓΝΗ υποστηρίζει πάντως ότι «η κλινική ουδέποτε έκλεισε και δεν νοσηλεύει παιδιά, όχι γιατί δεν μπορεί, αλλά γιατί ίσως δεν υπάρχουν παιδιά που χρειάζονται νοσηλεία».