Η άτυχη Κάλλια Μηλιαρά
Θρήνος χθες στην κηδεία της Κάλλιας Μηλιαρά

Πάνδημο ήταν το τελευταίο “αντίο” στην κηδεία της αδικοχαμένης Κάλλιας Μηλιαρά. Με δάκρυα στα μάτια εκατοντάδες άνθρωποι, συγγενείς, φίλοι, συνάδελφοι, συναθλητές της αλλά και γονείς των μικρών μαθητών της βρέθηκαν χθες στο Σκαλάνι για να αποχαιρετήσουν την 31χρονη νηπιαγωγό, να συμπαρασταθούν στους τραγικούς γονείς και στην αδερφή της, η οποία ταξίδεψε εσπευσμένα από το εξωτερικό όπου ζει.

Ανείπωτος ο πόνος και βασανιστικά τα ερωτηματικά για το μοιραίο λάθος που τής στοίχισε τη ζωή. Η Αστυνομία που έχει αναλάβει την προανάκριση περιμένει την επίσημη αναφορά της 3ης ΕΜΑΚ Κρήτης και το φωτογραφικό υλικό από το σημείο του δυστυχήματος, στον καταρράκτη του Αμπά.

Οι πληροφορίες πάντως φέρονται να επιβεβαιώνουν τα όσα έγραψε η «Π» σχετικά με τις συνθήκες της μοιραίας πτώσης. Η 31χρονη, αν και ήταν εξαιρετικά έμπειρη, φέρεται να χρησιμοποίησε για την κατάβασή της το σχοινί της ανάκλησης (όπως είναι η ορολογία), με αποτέλεσμα να καταδικαστεί σε ελεύθερη πτώση από ύψος περίπου 70 μέτρων.

Οι δύο συνοδοιπόροι της, επίσης εξαιρετικά έμπειροι στην καταρρίχηση φαραγγιών, άκουσαν, όπως περιέγραψαν άνδρες της 3ης ΕΜΑΚ ένα «πέφτω, πέφτω» και όλα τελείωσαν   μέσα σε δευτερόλεπτα.  Ειδικοί που έχουν δει το φωτογραφικό υλικό από τον τόπο του δυστυχήματος ανέφεραν στην «Π» ότι η απόσταση των 8αριών δείχνει ανθρώπινο λάθος.

Είχε κάνει 500 επισκέψεις φαραγγιών σε Ελλάδα  και εξωτερικό

Ο Γιάννης Μπρομοιράκης είναι ένας από τους ελάχιστους πιστοποιημένους εκπαιδευτές στην καταρρίχηση φαραγγιών στην Κρήτη. Ασχολείται με το αντικείμενο από το 2004, έχει κάνει 1.350 επισκέψεις σε φαράγγια σε όλον τον κόσμο, ενώ το 2007 εξέδωσε οδηγό για τα φαράγγια της Κρήτης, τα οποία έχει «ακτινογραφήσει».

Ήταν ο εκπαιδευτής της Κάλλιας. Η 31χρονη είχε ήδη έξι χρόνια εμπειρίας στο ενεργητικό της, είχε πραγματοποιήσει 500 επισκέψεις σε φαράγγια της Κρήτης, της Ελλάδος αλλά και του εξωτερικού και ήταν πλέον ανεξάρτητη.

Όπως επισημαίνει, στις περιπτώσεις αυτές αν γίνει κάποιο λάθος, τότε αποβαίνει συνήθως και μοιραίο. Είναι σαν την οδήγηση. Μπορεί κάποιος έμπειρος οδηγός να ξεχαστεί, να περάσει το φανάρι με κόκκινο και να τον χτυπήσει νταλίκα. Δεν σημαίνει ότι δεν ήταν έμπειρος ή δεν είχε εκπαιδευτεί σωστά» σχολίασε, συντετριμμένος από τον χαμό της 31χρονης.

Στο συγκεκριμένο πεδίο, δηλαδή στην καταρρίχηση φαραγγιών, πριν από περίπου 3,5 χρόνια είχαμε τον τραυματισμό μίας κοπέλας σε φαράγγι νότια του νομού Ηρακλείου με αποτέλεσμα να υποστεί κάποιο κάταγμα και να χρειαστεί η επέμβαση της 3ης ΕΜΑΚ Κρήτης.

Όπως ανέφερε, στη Γαλλία που είναι η χώρα απ’ όπου ξεκίνησε το συγκεκριμένο άθλημα και ήδη μετρά περί τους 35.000 καταρριχητές φαραγγιών, καταγράφονται ετησίως περίπου 8 δυστυχήματα και 60-70 περιστατικά τραυματισμών.