Δρόμους-ποτάμια, σπίτια πλημμυρισμένα και σοβαρές κατολισθήσεις άφησε στο πέρασμά του από την Κρήτη ο ”Ραφαήλ”, ο οποίος παραδίδει τη σκυτάλη των καιρικών συνθηκών στην…παγωμένη “Σοφία” που σύμφωνα με τους μετεωρολόγους έρχεται με… φόρα. Από σήμερα το απόγευμα ένα ψυχρό πέπλο θα τυλίξει το νησί ενώ πιθανότατα σημειωθούν χιονοπτώσεις και σε χαμηλότερα υψόμετρα. Δεν αποκλείονται οι χαλαζοπτώσεις ενώ θα πνέουν ισχυροί άνεμοι.
Σε ό,τι αφορά στον “Ραφαήλ” η αλήθεια είναι ότι έφερε πολλή βροχή (πολύτιμη για τη διψασμένη κρητική γη), έφερε όμως και προβλήματα. Στο Παλαιόκαστρο Ηρακλείου οι κάτοικοι το πρωί της Τετάρτης ήθελαν… βάρκα για να μετακινηθούν. Τα ορμητικά νερά εκτός από τα φερτά υλικά παρέσυραν κάδους απορριμμάτων, ακόμα και σταθμευμένα αυτοκίνητα. Άμεση ήταν η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας αλλά του Δήμου Μαλεβιζίου που διέθεσε μηχανήματα και φορτηγά για να απομακρυνθούν τα μπάζα από διάφορα σημεία των δρόμων. Κάτοικοι υποστηρίζουν ότι αν συνεχιζόταν λίγο ακόμα η καταρρακτώδης βροχή, θα είχαν πνιγεί.
Δρόμοι πλημμύρισαν σε αρκετές περιοχές και στην πόλη του Ηρακλείου όπως για παράδειγμα στις Μεσαμπελιές και στον Μέσα Κατσαμπά. Τα σοβαρότερα προβλήματα ωστόσο καταγράφηκαν σε περιοχές του νομού Χανίων, κυρίως του Πλατανιά και της Κισσάμου.
Οδηγός κινδύνευσε όταν το αυτοκίνητό του παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά μεταμεσονύκτιες ώρες χθες. Παρά τις δύσκολες συνθήκες που βίωσε κατάφερε να διατηρήσει την ψυχραιμία του και να ζητήσει τηλεφωνικά βοήθεια για τον απεγκλωβισμό και τη διάσωση του από άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Σοβαρές ήταν η κατολισθήσεις που σημειώθηκαν κατά μήκος του ΒΟΑΚ, όμως πραγματικά έμειναν με το στόμα ανοιχτό όσοι έτυχε να περάσουν από την εθνική οδό Χανίων-Κισσάμου, στο ύψος του Σταλού. Μία ολόκληρη πλαγιά υποχώρησε με αποτέλεσμα το οδόστρωμα να καταληφθεί από λάσπες και βράχους.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε οι Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Κρήτης εφιστά την προσοχή των πολιτών κατά τις μετακινήσεις τους. Όπως επισημαίνεται θα πρέπει να αποφεύγουν τις μετακινήσεις αυτές στην κορύφωση των καιρικών φαινομένων, να επιλέγουν κεντρικές οδικές αρτηρίες και όχι δυσπρόσιτους και ερημικούς δρόμους. Χρήσιμο θα είναι να ενημερώνουν τους οικείους για τη διαδρομή που θα ακολουθήσουν.
Αν βρίσκονται στο αυτοκίνητο και πέσουν σε καταιγίδα, η Πολιτική Προστασία συμβουλεύει:
Ακινητοποιείστε το στην άκρη του δρόμου και μακριά από δέντρα που ενδέχεται να πέσουν πάνω του.
Μείνετε μέσα και ανάψτε τα προειδοποιητικά φώτα στάσης (φώτα έκτακτης ανάγκης) μέχρι να κοπάσει η καταιγίδα.
Κλείστε τα τζάμια και μην ακουμπάτε σε μεταλλικά αντικείμενα.
Αποφύγετε τους πλημμυρισμένους δρόμους.
ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΗΣ Ή ΤΗΣ ΧΙΟΝΟΘΥΕΛΛΑΣ
Αποφύγετε την οδήγηση σε δύσβατες ορεινές περιοχές. Αλλάξτε πορεία αν είστε σε δύσβατο δρόμο και υπάρχει έντονη χιονόπτωση. Τηρείτε τις αποστάσεις ασφαλείας από τα προπορευόμενα οχήματα».
Η καταιγίδα έπληξε και τα Γενικά Αρχεία
Οι έντονες βροχοπτώσεις στο Ηράκλειο έπληξαν μεταξύ άλλων και τα Γενικά Αρχεία του Κράτους. Η εν λόγω υπηρεσία, που υπάγεται απευθείας στον υπουργό Παιδείας, στεγάζεται στη λεωφόρο Πλαστήρα και τα προβλήματα στεγανότητας που αντιμετωπίζει το κτήριο βγήκαν ξανά στον αφρό… Για το πλημμυρικό φαινόμενο στο κτήριο ειδοποιήθηκε η Λότζια, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες κάποια από τα αρχεία υπέστησαν φθορές.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: Πού είναι τα αντιπλημμυρικά έργα της Περιφέρειας Κρήτης;
Την έλλειψη ολοκληρωμένου σχεδιασμού και υλοποίησης αντιπλημμυρικών έργων επισημαίνει ο υποψήφιος περιφερειάρχης Κρήτης, κ. Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης.
Σε σχετική ανακοίνωσή του αναφέρει: «Για μια ακόμα φορά διαπιστώνουμε την ανικανότητα αποτελεσματικής διαχείρισης από πλευράς ηγεσίας της Περιφέρειας Κρήτης. Αυτή τη φορά αφορμή στάθηκαν τα προβλήματα που προκλήθηκαν σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου της Κρήτης κατά τη διάρκεια της νύκτας, εξαιτίας της κακοκαιρίας που έπληξε την περιοχή. Δεν ήταν η πρώτη φορά που αντιμετωπίσαμε ανάλογες καταστάσεις, καθώς κάθε χρόνο μετράμε ανάλογες καταστροφές.
Πέρα λοιπόν από τις διαχρονικές ευθύνες για την κακοποίηση του περιβάλλοντος και τις διάφορες αυθαιρεσίες, υπάρχουν συγκεκριμένα λάθη και παραλείψεις. Τα ερωτήματα που εξακολουθούν να μένουν αναπάντητα είναι:
– Ποια συγκεκριμένα μέτρα έχει λάβει η Περιφέρεια Κρήτης για την αντιπλημμυρική προστασία του νησιού μας;
– Μετά από 9 χρόνια θητείας του σημερινού περιφερειάρχη, πόσα χρόνια θεωρεί ακόμα ότι χρειάζονται για τον σχεδιασμό και υλοποίηση αντιπλημμυρικών έργων;».