Έναν σταθερό πυλώνα δημόσιας υγείας, για την έγκαιρη πρόληψη και την επιδημιολογική επιτήρηση, με τεχνογνωσία, ποιότητα, ταχύτητα, αξιοπιστία αποκτά η Κρήτη με την Μονάδα Διάγνωσης του Εργαστηρίου Κλινικής Ιολογίας που εγκαινιάστηκε χθες.
“Πάνω απ’ όλα το εργαστήριο είναι οι άνθρωποί του” είπε στην ομιλία του ο διευθυντής του Εργαστηρίου καθηγητής κ. Γιώργος Σουρβίνος.
Ο ίδιος τόνισε ότι η νέα Μονάδα Διάγνωσης θα αποτελεί πλέον μιας στρατηγικής σημασίας δομή και ένα σημείο διεπιστημονικής συνεργασίας διαφορετικών γνωστικών αντικειμένων, έτοιμη να αντιμετωπίσει μελλοντικές υγειονομικές προκλήσεις και να συνεργαστεί με τους φορείς της Κρήτης για την έγκαιρη ενημέρωση και πρόληψη υγειονομικών κρίσεων.
Η νέα Εργαστηριακή Μονάδα διαθέτει υπερσύγχρονο εξοπλισμό, που θα αξιοποιηθεί για την επίτευξη των στόχων της εργαστηριακής διάγνωσης και επιτήρησης ιογενών λοιμώξεων και μεταδοτικών νοσημάτων.
Ο καθηγητής ευχαρίστησε τον νυν πρύτανη κ. Κοντάκη, τη διοικήτρια της ΥΠΕ κ. Μπορμπουδάκη, τη διοίκηση του ΠΑΓΝΗ, κ.κ. Χαλκιαδάκη και Κτενιαδάκη, τον περιφερειάρχη Στ. Αρναουτάκη, για τη συνεχή στήριξη του Εργαστηρίου Κλινικής Ιολογίας με κάθε τρόπο, από την αρχή της πανδημίας του 2020 μέχρι σήμερα.
“Το Εργαστήριο σύντομα αναγνωρίζεται πανελλήνια ως ένα κέντρο «γρήγορης ανίχνευσης μεταλλάξεων του κοροναϊού», προκαλώντας την απορία συναδέλφων και μη, πώς είναι δυνατόν τα νέα στελέχη να ανιχνεύονται πρώτα από όλη τη χώρα στην Κρήτη. Σήμερα η Μονάδα Γονιδιωματικής Επιτήρησης του Εργαστηρίου μας είναι διεθνώς αναγνωρισμένη και μπορώ να σας ανακοινώσω ότι από την προηγούμενη εβδομάδα αποτελεί μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης της Πανευρωπαϊκής Εταιρείας Κλινικής Ιολογίας. Είναι μια διάκριση που εκτός της ηθικής ικανοποίησης, μας δίνει τη δυνατότητα να συμμετέχουμε σε κοινές ευρωπαϊκές δράσεις”, είπε ο ίδιος.
Χαιρετισμούς απηύθυναν ο πρύτανης κ. Κοντάκης, ο περιφερειάρχης κ. Αρναουτάκης, η διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Λ. Μπορμπουδάκη, ο κοσμήτορας της Ιατρικής Σχολής κ. Κοχιαδάκης, ενώ τον αγιασμό τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ευγένιος.
“Από την πρώτη στιγμή στηρίξαμε με προσωπικό και εργαστηριακό υλικό το εργαστήριο και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, όπως και στην αρχή της πανδημίας, είμαστε υπερήφανοι για το Πανεπιστήμιο, την Ιατρική Σχολή, τους ανθρώπους τους και θα βρισκόμαστε πάντα δίπλα τους” είπε η κ. Μπορμπουδάκη.
“Πέραν της διάγνωσης του κοροναϊού, η Μονάδα Διάγνωσης εξελίσσεται και στον τομέα της Γονιδιωματικής Επιτήρησης των παραλλαγών του κοροναϊού, ταυτοποιώντας με ταχύτητα και αξιοπιστία νέα στελέχη που εμφανίζονται στην Κρήτη.
Στο σύντομο χρόνο λειτουργίας της, η Μονάδα Διάγνωσης του Εργαστηρίου Κλινικής Ιολογίας έχει να επιδείξει σημαντικό έργο στον τομέα της δημόσιας υγείας για το νησί μας.
Θα ήθελα να απευθύνω τα θερμά μου συγχαρητήρια μου στον καθηγητή κ. Γ. Σουρβίνο, στον επ. καθηγητή κ. Α. Ζαφειρόπουλο αλλά και στην επιστημονική ομάδα που έχει φέρει εις πέρας ένα σημαντικό έργο για την Ιατρική Σχολή και το Πανεπιστήμιο Κρήτης, αλλά και να ευχαριστήσω όλους όσοι υποστήριξαν τη δημιουργία και την λειτουργία της”, είπε ο κοσμήτορας κ. Κοχιαδάκης.
“Στην Κρήτη αντιμετωπίσαμε επαρκώς την πανδημία”
Η Μονάδας Διάγνωσης του Εργαστηρίου Κλινικής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης είναι ήδη αναγνωρισμένη και τα σημερινά εγκαίνιά της αποδεικνύουν ότι στην Κρήτη αντιμετωπίσαμε επαρκώς την πανδημία COVID-19”. Αυτό τόνισε στον χαιρετισμό του ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.
Στην Περιφέρεια Κρήτης, όπως ανέφερε ο κ. Αρναουτάκης, “η μάχη δόθηκε με επιτυχία επειδή συνεργαστήκαμε. Προσαρμοστήκαμε άμεσα στα δεδομένα, ενώσαμε δυνάμεις, αξιοποιήσαμε το ανθρώπινο δυναμικό στον τομέα της υγείας, μα πάνω από όλα αντιμετωπίσαμε την πανδημία αναπτύσσοντας κοινούς μηχανισμούς άμυνας. Μηχανισμούς τους οποίους από την πρώτη στιγμή στηρίξαμε και χρηματοδοτήσαμε, προσπαθώντας να διαμορφώσουμε αποτελεσματικές δομές επιτήρησης, ώστε να υπάρχει έγκαιρη ειδοποίηση επερχόμενης επιδημικής έξαρσης, αλλά και της μολυσματικότητας και της βαρύτητας της νόσου».