Την Παρασκευή 14 Μαρτίου 2025 το 6ο Γυμνάσιο Ηρακλείου με 3 εκπαιδευτικούς, την κ. Γεωργία Μυσκάκη, την κ. Σοφία Δασκαλάκη και τον κ. Μάνο Μαναβάκη και 27 μαθητές/τριες και το 8ο Γυμνάσιο με την Διευθύντρια, κ. Χαρά Κυριακάκη, την εκπαιδευτικό κ. Μαρία Αντωνίου και 8 μαθητές/τριες πραγματοποίησαν από κοινού εκπαιδευτική επίσκεψη στο Ελληνικό Γυμνάσιο και Λύκειο της Νυρεμβέργης.
Οι μαθητές και οι μαθήτριες του Ελληνικού Σχολείου της Νυρεμβέργης δέχτηκαν με πολλή χαρά τους μαθητές και τις μαθήτριες από το Ηράκλειο, τους ξενάγησαν στους χώρους του σχολείου και αντάλλαξαν απόψεις για την καθημερινότητα, τις ανησυχίες τους, τις ομοιότητες και τις διαφορές του ελληνικού και του γερμανικού εκπαιδευτικού συστήματος.
Παράλληλα η Διευθύντρια του Ελληνικού Γυμνασίου της Νυρεμβέργης, κ Ευαγγέλου Ευαγγελή, ο Υποδιευθυντής, κ. Κωνσταντίνος Τζίνης, αλλά και οι φιλόλογοι του σχολείου, κ. Γραμματική Γουναρά και κ. Κωνσταντίνος Τζίκας μίλησαν στα παιδιά για τη σχολική πραγματικότητα και το πρόγραμμα των μαθημάτων, το οποίο είναι όμοιο με την Ελλάδα, όπως και για τα σχολικά βιβλία, εξηγώντας ότι η μόνη διαφορά είναι ότι κάνουν τα αντίστοιχα μαθήματα και στα γερμανικά.
Επίσης, έδωσαν χρήσιμες πληροφορίες για τον τρόπο διαβίωσης στην Γερμανία.
Στη συνέχεια οι μαθητές και οι μαθήτριες ξενάγησαν τους συμμαθητές τους στο κέντρο της πόλης της Νυρεμβέργης και δημιουργήθηκαν φιλίες δίνοντας την υπόσχεση ότι θα ξαναβρεθούν το καλοκαίρι στο «εξωτικό» νησί της Κρήτης.
Φυσικά από την επίσκεψη δεν μπορούσαν να λείπουν τα παραδοσιακά κρητικά καλιτσούνια και ξεροτήγανα, που προσφέρθηκαν ως ένα μικρό δώρο για τη φιλοξενία, μαζί με βιβλία από την Περιφέρεια Κρήτης
Η επίσκεψη στο ελληνικό σχολείο της Νυρεμβέργης ήταν πραγματικά μια μοναδική εμπειρία για όλους, εκπαιδευτικούς και μαθητές/τριες, καθώς είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν Έλληνες ομογενείς του εξωτερικού και να διαπιστώσουν ότι η ελληνική ταυτότητα δε χάνεται αλλά αντίθετα μπορεί να ενισχυθεί σε ένα πολυπολιτισμικό περιβάλλον με διαφορετικές γλωσσικές και πολιτισμικές επιρροές.