Η κρητική διατροφή θα ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο μέσω του Κέντρου Αριστείας
Η κρητική διατροφή θα ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο μέσω του Κέντρου Αριστείας

Κορυφαίοι επιστήμονες από πανεπιστήμια όπως είναι το Χάρβαρντ βρέθηκαν τις προηγούμενες ημέρες στην Κρήτη στο πλαίσιο της δημιουργίας του κέντρου Αριστεία για την υγεία, την ευεξία και την διατροφή που δημιούργησε η Grecotel.

Η πρωτοβουλία για τη δημιουργία του Κέντρου ανήκει στον επιφανή επιστήμονα Στέφανο Κάλη, καθηγητή στο Χάρβαρντ στον τομέα Ιατρικής και Δημόσιας Υγείας, Έλληνα τρίτης γενιάς της Αμερικής και αποτελεί έργο ζωής για τον ίδιο.

Συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, οι Δρ. Frank Hu, πρόεδρος Τμήματος Διατροφής Σχολής Δημόσιας Υγείας Πανεπιστημίου Harvard, Greg Drescher, Ινστιτούτο Γαστρονομίας Αμερικής Culinary Institute of America CIA, Αντωνία Τριχοπούλου, Ακαδημαϊκός -τομέας της Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας, Miguel Angel Martinez Πανεπιστήμιο Navarra καθηγητής – έδρα Προληπτικής ιατρικής, Mercedes Sotos-Prieto Πανεπιστήμιο Μαδρίτης β. καθηγητής – έδρα προληπτικής Ιατρικής, Ken Toong εκτελεστικός διευθυντής Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης -U-Mass Dining κ.ά.

Το Κέντρο έχει στόχο την προώθηση των αξιών του ελληνικού πολιτισμού με αιχμή του δόρατος τη μεσογειακή Διατροφή που βασίζεται στην κρητική δίαιτα και έχει αποδειχθεί εδώ και δεκαετίες διεθνώς ως ο πιο υγιεινός τρόπος ζωής (7 Countries Study).

Τα εγκαίνια του Κέντρου πραγματοποιήθηκαν υπό την αιγίδα του ΕΟΤ και της Περιφέρειας Κρήτης σε μια λαμπερή εκδήλωση στο Amirandes Grecotel Boutique Resort παρουσία των τοπικών αρχών και των μελών του Advisory Board του Κέντρου.

Τους επιστήμονες και τις τοπικές αρχές καλωσόρισε εκ μέρους του Ομίλου Νίκου Δασκαλαντωνάκη – Grecotel o κος Δημήτρης Καλαϊτζιδάκης, Grecotel Operations Director, ο οποίος εξέφρασε τη συγκίνηση και την περηφάνια του Ομίλου, καθώς το Κέντρο Αριστείας για την Υγεία και την Ευεξία υλοποιεί ένα όραμα του κυρίου Νίκου Δασκαλαντωνάκη, στο οποίο o Όμιλος έχει επενδύσει εδώ και δεκαετίες δίνοντας ιδιαίτερη αξία και προβολή στο κομμάτι της κρητικής διατροφής και της διασύνδεσης του πρωτογενούς τομέα με τον τουρισμό.

Ο κ Κάλης, στην ομιλία του τόνισε ότι το Κέντρο αποτελεί έργο ζωής για τον ίδιο και ένα σημαντικό επίτευγμα για την Ελλάδα και την ανθρωπότητα. Έχει έδρα το Ρέθυμνο, την πατρίδα της Grecotel, ενώ συμμετέχουν διεθνείς επιστήμονες και προσωπικότητες στον χώρο της επιστήμης, της διατροφής, της εκπαίδευσης και του υγιεινού τρόπου ζωής καθώς και αναγνωρισμένοι Έλληνες καθηγητές.

Μεταφέροντας την εμπειρία του ο κ. Frank Hu, πρόεδρος του Τμήματος Διατροφής της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Harvard δήλωσε:

«Το Κέντρο Αριστείας είναι μία ευκαιρία να προωθήσουμε την κρητική διατροφή, την κουλτούρα και το περιβάλλον. Έχουμε κάνει πολλές μελέτες για την επίδραση που είχε η κρητική και η μεσογειακή διατροφή στην υγεία αλλά υπάρχει μικρή πληροφόρηση για την βιωσιμότητα και το περιβάλλον της Κρήτης. Επομένως, η επίσκεψη στην φάρμα και βλέποντας πώς παράγονται τα κρητικά προϊόντα, είναι ιδιαίτερα σημαντική.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να προωθήσουμε την κρητική διατροφή και τον τρόπο ζωής. Η διαχείριση σε ξενοδοχεία και φάρμες αλλά και στην εκπαίδευση μπορεί να παίξει πολύ μεγάλο ρόλο στο να στείλουμε το μήνυμα της προστασίας του περιβάλλοντος και της παραδοσιακής μεσογειακής διατροφής».

H κ. Αντωνία Τριχοπούλου, από τον Ακαδημαϊκό τομέα της Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας ανέφερε: «Είναι ένα γεγονός πολύ σημαντικό και για την Ελλάδα και φυσικά για την Κρήτη ειδικότερα, γιατί η Κρήτη είναι το λίκνο της παραδοσιακής ελληνικής διατροφής. Είναι το πρότυπο και αυτό οφείλεται όχι μόνο σε ιστορικούς λόγους, αλλά και στο γεγονός ότι η Κρήτη έχει θαυμάσια προϊόντα. Είμαι πάρα πολύ ευτυχής που είμαι σε αυτό το περιβάλλον και γνώρισα τόσους ανθρώπους, οι οποίοι πιστεύουν στην παράδοση, προσπαθούν να διατηρήσουν ό,τι ακόμα έχει μείνει, γιατί πάρα πολλά πράγματα χάνονται».