Δικαστές, δημοσιογράφοι, ανώτατοι κρατικοί λειτουργοί που έχασαν τη δουλειά τους, κυνηγήθηκαν και κινδύνευσαν από το καθεστώς Ερντογάν έχουν ως ενδιάμεσο σταθμό τους το Ηράκλειο, πριν τον τελικό τους προορισμό, την Ευρώπη, όπου θα μπορέσουν να ξαναστήσουν από το μηδέν τις ζωές τους.
Όλοι αυτοί οι άνθρωποι, που στην πλειοψηφία τους έχουν τετραμελής ή με περισσότερα μέλη οικογένειες, προσπαθούν μέσα από τα αεροδρόμια της Κρήτης, από Ηράκλειο και Χανιά, να ταξιδέψουν σε ασφαλείς χώρες, μακριά από την τρομοκρατία και τον κίνδυνο που τους περιμένει στην πατρίδα τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες από υπαλλήλους του αεροδρομίου Ηρακλείου, περίπου εκατό άτομα από την αρχή του χρόνου, έχουν συλληφθεί από την αστυνομία του αερολιμένα, επειδή επέδειξαν πλαστές ταυτότητες ή διαβατήρια, ευρωπαϊκών χωρών, για να ταξιδέψουν αεροπορικώς από τον ΚΑΗΚ προς άλλο ευρωπαϊκό αεροδρόμιο. Λιγότερα άτομα, αλλά σαφώς περισσότερα από πέρυσι, είχαν την ίδια τύχη, όταν προσπάθησαν να ταξιδέψουν με πλαστά έγγραφα από το αεροδρόμιο «Ιωάννης Δασκαλογιάννης» στα Χανιά.
Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται για άτομα που στην Τουρκία είχαν μία άνετη ζωή. Όπως ανέφερε στην «Π», άτομο που γνωρίζει το παρασκήνιο αυτών των ελέγχων, «στην πλειοψηφία τους πρόκειται για εκπαιδευτικούς, δημοσιογράφους αλλά και δικαστές, οι οποίοι σε μία ημέρα μέσα απολύθηκαν, αν και δημόσιοι υπάλληλοι και κινδύνευσαν τόσο οι ίδιοι, όσο και μέλη των οικογενειών τους»
Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές ενημέρωσης, σχεδόν όλοι όσοι εντοπίστηκαν με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα, είναι άτομα που ήρθαν στην Ελλάδα, έχοντας μπει στη χώρα, από τα σύνορα με την Τουρκία και έχουν ήδη αιτηθεί πολιτικού ασύλου, κυρίως στην περιοχή της Ορεστιάδας.
«Με την αίτηση ασύλου που επιδεικνύουν όταν συλληφθούν, αφήνονται αμέσως με εισαγγελική εντολή. Απ’ ότι μαθαίνουμε οι άνθρωποι αυτοί φεύγοντας από εδώ, πηγαίνουν στην Αθήνα και ξεκινούν και πάλι τις διαδικασίες, μήπως και καταφέρουν να βρεθούν στην Ευρώπη. Από την Αθήνα προμηθεύονται πλαστές ταυτότητες και διαβατήρια. Μία καλή ταυτότητα αυτού του είδους μπορεί να φθάνει μέχρι και τα 1500 ευρώ.
Ειδικά, οι αστυνομικές ταυτότητες από την Ιταλία είναι οι πιο καλοφτιαγμένες που δύσκολα διαπιστώνεται η πλαστότητά τους. Υπάρχουν όμως κι άλλα έγγραφα πλαστά που αγοράσθηκαν με σχετικά λίγα ευρώ, που είναι πιο εύκολα να εντοπισθούν» ανέφερε υπάλληλος του αερολιμένα.
Άτομο που γνωρίζει τους ελέγχους που διεξάγονται στο «Νίκος Καζαντζάκης» μάς είπε ότι υπήρχαν περιπτώσεις στις οποίες οι συλληφθέντες εκλιπαρούσαν να τους αφήσουν να ταξιδέψουν, αναφέροντας σοκαριστικές ιστορίες για το τι είχαν ζήσει στην Τουρκία, κυρίως μετά την απόπειρα ανατροπής του Τούρκου προέδρου.
«Ένας δάσκαλος με τη σύζυγο και τα δύο του παιδιά είχαν φύγει μέσα σε μία νύκτα με τα μόνα τους υπάρχοντα τα ρούχα που φορούσαν και χρήματα. Ήθελαν να ταξιδέψουν για τη Γερμανία.
Ο σύζυγος, ο οποίος μιλούσε Ελληνικά, μας είχε πει ότι εάν επιστρέψει πίσω στην πατρίδα του, τότε θα οδηγηθεί στη φυλακή» Σε ερώτησή μας γιατί επιλέγονται τα αεροδρόμια της Κρήτης το τελευταίο διάστημα, αστυνομική πηγή μάς είπε ότι «υπάρχει η εντύπωση ότι οι έλεγχοι είναι πιο χαλαροί, επειδή υπάρχουν πολλές πτήσεις από την Κρήτη προς το εξωτερικό».