Θα διανύσουν χιλιόμετρα για να βρεθούν σε ένα άγνωστο μέρος και να βοηθήσουν άγνωστους ανθρώπους. Σε μερικές βδομάδες θα ξεκινήσουν για το μεγάλο ταξίδι στην περιοχή Miseni στην Τανζανία, όπου θα συμβάλλουν στη δημιουργία κουζίνας και τουαλετών στο Δημοτικό σχολείο του χωριού καθώς και στην ανέγερση ενός κέντρου παραγωγής επαναχρησιμοποιούμενων προϊόντων γυναικείας υγιεινής.
Οι Ηρακλειώτες Σαράντης Σιμάκης, Χάρις Κοκκιάδη και η αρχιτέκτονας που έχει συνδέσει τη ζωή της με τα Χανιά, Βάσια Κατραμαδάκη, μιλούν στην «Π» για το επικείμενο ταξίδι τους που θα τους προσφέρει μοναδικές εμπειρίες ζωής. Τη δράση οργανώνει ο οργανισμός Wheeling2help.
Από το Νεπάλ στην Τανζανία
Τους προηγούμενους μήνες είχε βρεθεί στο μακρινό Νεπάλ για να συνεισφέρει στην ανοικοδόμηση σπιτιών και τώρα βάζει πλώρη για μία άλλη ήπειρο, «θα ταξιδέψω στην Αφρική, αυτή τη φορά σε ένα άλλο μέρος, σε έναν άλλο πολιτισμό, πάμε να ζήσουμε και να προσφέρουμε στους ανθρώπους που μας έχουν καλέσει», αναφέρει ο ιδρυτής του Εθελοντικού Σωματείου με τον διακριτικό τίτλο Α.Τ.Α.Χ.Τ.Ο.Ι., κ. Σαράντης Σιμάκης.
Στο πλευρό του θα έχει και άτομα που ήταν μαζί του στο Νεπάλ, «ήθελα να ζήσω και έναν άλλο πολιτισμό, αυτά είναι εμπειρίες ζωής, πιο πολύ κερδίζεις προσωπικά εσύ παρά από ό,τι προσφέρεις οικονομικά.
Πήρα την απόφαση να ξαναζήσω μία τέτοια εμπειρία διαφορετική» εξηγεί.
Σε ερώτηση αν με το ταξίδι του στο Νεπάλ συνειδητοποίησε πως ό,τι συμβαίνει στην Ελλάδα είναι σταγόνα στον ωκεανό, αναφέρει πως «εκεί οι άνθρωποι δε γνωρίζουν τι γίνεται έξω στους άλλους πολιτισμούς, λόγω έλλειψης ενημέρωσης.
Έχουν μάθει να είναι με τα λίγα και να ζουν με το χαμόγελο στα χείλη, παρά τις δυσκολίες.
Εδώ μιλάμε για μια κρίση αξιών που έχει επέλθει μέσα από την οικονομική κρίση κατά κύριο λόγο και έχει σαν συνέπεια να οδηγούμαστε στις καταστάσεις της εσωστρέφειας αντί τις εξωστρέφειας, που είναι ωραίο οι άνθρωποι να μοιράζονται πράγματα».
Τονίζει μάλιστα: «ευελπιστώ να γυρίσουμε γεροί και να μοιραστούμε εμπειρίες από αυτό το μαγευτικό μέρος».
Στην Τανζανία θα βρίσκεται το διάστημα από 15 ως 25 Νοεμβρίου, θα είναι στο χωριό Gongo για να βοηθήσει στη δημιουργία κουζίνας και τουαλέτας για το τοπικό σχολείο.
Με αυτόν τον τρόπο ακόμα περισσότερα παιδιά θα πηγαίνουν σχολείο και οι γονείς δεν θα ανησυχούν για την κάλυψη των επισιτιστικών αναγκών των παιδιών τους ή για τη μετάδοση ασθενειών λόγω έλλειψης υγιεινής.
«Δεν θα κάνουμε όμως το ταξίδι στην περιοχή Miseni μόνο για να χτίσουμε, αλλά και για να γνωρίσουμε τους ανθρώπους αυτούς από κοντά, να γίνουμε μέρος της καθημερινότητάς τους, να γιορτάσουμε μαζί τους, να παίξουμε με τα παιδιά και να δημιουργήσουμε μία σχέση, η οποία θα μας δώσει τόσα πολλά πίσω και θα μας δημιουργήσει έντονα συναισθήματα που θα κουβαλάμε για καιρό» αναφέρει στο κάλεσμά του.
Περισσότερες πληροφορίες μπορεί να λάβει κανείς στον σύνδεσμο https://www.giveandfund.com/giveandfund/project/sarantis.
Για δεύτερη φορά στην Τανζανία
Η Χάρις Κοκκιάδη, η οποία εργάζεται σε οικογενειακή επιχείρηση, είχε ταξιδέψει και πέρσι σε ανάλογο ταξίδι στην Τανζανία. «Γύρισα άλλος άνθρωπος, για αυτό θέλω να ξαναπάω.
Δεν τίθεται θέμα τι παίρνω και τι δίνω, όσο πιο πολλά δίνεις τόσο πιο πολλά κερδίζεις και στη συνέχεια έχεις να δώσεις.
Οπότε ήταν φοβερή εμπειρία και θέλω να την ξαναβιώσω και είμαι χαρούμενη γιατί και άλλα άτομα την έχουν μάθει και θα βοηθήσουν με τον δικό τους τρόπο» αναφέρει.
Τονίζει πως «ένα ταξίδι στην Αφρική ακούγεται μακρινό και δύσκολο, είναι μια περιπέτεια αλλά μέσα από προγράμματα, το ταξίδι είναι οργανωμένο και δεν υπάρχει λόγος να φοβάται κανείς, ενώ προσφέρει, παράλληλα, την περιπέτεια του άγνωστου».
Η σχέση της με τον εθελοντισμό δεν είναι καινούργια, από φοιτήτρια γνώρισε τον οργανισμό AIESEC και είδε πώς είναι να προσφέρει κανείς ανιδιοτελώς.
Την ενδιαφέρει όχι μόνο η φιλανθρωπία αλλά και η επιχειρηματικότητα, με δράσεις που προσφέρουν στην κοινωνία. Στο Ηράκλειο συμμετέχει στον οργανισμό Bizrupt, που οργανώνει δράσεις για την επιχειρηματικότητα και τις συνεργασίες.
Παλιότερα είχε ταξιδέψει με άλλους οργανισμούς στη Βουδαπέστη και τη Ρουμανία, στον πρώτο προορισμό είχε κάνει μαθήματα αγγλικών και είχε ασχοληθεί με διαδραστικό τρόπο εκμάθησης κυρίως των αγγλικών σε παιδιά σε ορφανοτροφείο, ενώ στη Ρουμανία είχε λάβει μέρος σε μία δράση με σκοπό την προώθηση της διαφορετικότητας στις κουλτούρες.
Μια γυναίκα για τις γυναίκες
Η Βάσια Κατραμαδάκη, από την Αθήνα, σπούδασε αρχιτέκτονας στα Χανιά και ακόμα διατηρεί σχέσεις με την πόλη της Κρήτης.
Για χρόνια συνδυάζει την αγάπη της για τα ταξίδια με το επάγγελμά της, έχει ταξιδέψει αρκετά στην Ευρώπη αλλά αυτή τη φορά ετοιμάζεται για κάτι διαφορετικό, ένα ταξίδι εθελοντισμού που για πρώτη φορά οι υποχρεώσεις τής το επιτρέπουν, «ένα ταξίδι που πάντα ήθελα, που θα με κάνει να γνωρίσω από πολύ κοντά νέες κοινωνίες, νέους πολιτισμούς και να βοηθήσω έστω και λίγο κάποιους συνανθρώπους μας.
Μοιάζει με ένα όνειρο που επιτέλους παίρνει σάρκα και οστά» αναφέρει.
«Όλοι γνωρίζουμε το πόσο σημαντική είναι για όλους μας η προσωπική υγιεινή.
Για κάποιες γυναίκες όμως είναι ένα… άπιαστο όνειρο» αναφέρει στο κάλεσμά της. Τον ερχόμενο Δεκέμβριο για δέκα μέρες θα βρεθεί, λοιπόν, στην περιοχή Miseni της Τανζανίας, για να βοηθήσει στο κτίσιμο ενός κέντρου παραγωγής επαναχρησιμοποιούμενων προϊόντων γυναικείας υγιεινής.
«Όλοι μαζί μπορούμε να βοηθήσουμε, έτσι ώστε να γίνει το όραμά μας πραγματικότητα!
Κάθε μικρή οικονομική βοήθεια, θα είναι αρωγός στην προσπάθεια των εθελοντών και θα επιτρέψει στα κορίτσια που τώρα ντρέπονται να κυκλοφορήσουν τις “δύσκολες μέρες“, να ζήσουν με αξιοπρέπεια!» τονίζει. Για περισσότερες πληροφορίες, μπορεί να επισκεφτεί κανείς τον σύνδεσμο https://www.giveandfund.com/giveandfund/project/tanzania.