ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΤΑΠ ΤΗΣ ΛΟΤΖΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

Ένα απερίγραπτο γραφειοκρατικό εφιάλτη ζουν εκατοντάδες ιδιοκτήτες κτισμάτων εκτός σχεδίου πόλης που τρέχουν και δε φτάνουν για να εντάξουν στο νέο νόμο τακτοποίησης αυθαιρέτων τα ακίνητά τους πριν εκπνεύσει η προθεσμία που προβλέπει έκπτωση 20% του ειδικού προστίμου για τα αυθαίρετα.

Ωστόσο πολλοί από αυτούς, ούτε την προθεσμία όπως φαίνεται προλαβαίνουν, ούτε καταφέρνουν να ξεμπερδεύουν, αφού βρίσκονται αντιμέτωποι με ανυπέρβλητα εμπόδια που κυριολεκτικά τους έχουν καθηλώσει. Από τη μία οι δικαστικές καθυστερήσεις, από την άλλη η οδυνηρά χρονοβόρα λειτουργία του τμήματος ΤΑΠ της Λότζια, συνδυαστικά με την δραματική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το κτηματολόγιο στο Ηράκλειο, έχουν οδηγήσει σε πλήρη απόγνωση εκατοντάδες αυθαιρετούχους, τονίζει στην «Π» ο πρόεδρος του συλλόγου οικιστών εκτός σχεδίου πόλης Μ. Βλαχάκης, ο οποίος έχει ζητήσει εγγράφως τη σύγκλιση έκτακτης σύσκεψης με τη συμμετοχή των τοπικών βουλευτών.

Ο ίδιος εξηγεί ότι μέσα σε αυτό το γραφειοκρατικό εφιάλτη που έχει καθηλώσει εκατοντάδες συμπολίτες μας, η  επιμήκυνσης  της  εκπτωτικής περιόδου για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων, που λήγει στις 8 Οκτώβρη είναι απολύτως αναγκαία. Αντίστοιχα αναγκαία είναι και η απλοποίηση των διαδικασιών για την ένταξη στο νέο νόμο των αυθαιρέτων, των εξ αδιαιρέτου ακινήτων, οι ιδιοκτήτες των οποίων βρίσκονται αντιμέτωποι με σοβαρότατα  και μη διαχειρίσιμα προβλήματα.

 

Στον Δήμο Ηρακλείου

ΤΑΠ Δήμου Ηρακλείου: Η επιτομή της γραφειοκρατίας

Από δύο έως επτά μήνες είναι το χρονικό διάστημα που χρειάζεται ένας πολίτης για να καταφέρει να εξυπηρετηθεί από το τμήμα του ΤΑΠ στο Δήμο Ηρακλείου, καθώς όπως τονίζουν δεκάδες συμπολίτες μας, ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί είναι η επιτομή της γραφειοκρατίας.

Ειδικά οι ιδιοκτήτες των κτισμάτων εκτός σχεδίου πόλης που τρέχουν να εντάξουν τα ακίνητά τους στο νέο νόμο, έχουν κυριολεκτικά σηκώσει ψηλά τα χέρια, καθώς βυθίζονται στη δύνη μιας απίστευτης γραφειοκρατίας που δείχνει να μην έχει τέλος.

Η πλευρά της δημοτικής Αρχής επιμένει ότι απλώς εφαρμόζει το νόμο, και ότι στερείται προσωπικό που θα μπορούσε να επιταχύνει τους ελέγχους που απαιτούνται. Ωστόσο ο αντίλογος λέει ότι υπάρχουν τρόποι τους οποίους θα μπορούσε να επιλέξει η υπηρεσία για να μην ταλαιπωρεί τους πολίτες, διασφαλίζοντας παράλληλα στο ακέραιο και την τήρηση της νομιμότητας.

Αλλά αντίθετα υπάρχει μια παγιωμένη αντίληψη και εμμονή σε μια τυπολατρική γραφειοκρατική διαδικασία που κάνει το βίο αβίωτο σε δεκάδες πολίτες οι οποίοι δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν. Όπως χαρακτηριστικά τονίζουν στην «Π» όταν πας στην υπηρεσία σού  ζητούν μια λίστα με έγγραφα που πρέπει να συγκεντρώσεις.

Τα μαζεύεις με την ελπίδα ότι θα πάρεις στα χέρια σου το χαρτί που ζητάς, αλλά όταν ξαναπάς στην υπηρεσία σου ζητούν άλλα τόσα και έτσι η ταλαιπωρία του πολίτη δεν έχει τέλος. Η κατάσταση αυτή έχει προκαλέσει οργή και αγανάκτηση στους πολίτες.

Μάλιστα ο κ. Βλαχάκης αποδίδει πολιτικές ευθύνες στη δημοτική Αρχή, η οποία με τον πολιτικό ρόλο που έχει στη Λότζια οφείλει να δώσει διέξοδο στους πολίτες που ταλαιπωρούνται. «Κανείς δεν λέει να γίνονται παράτυπες διαδικασίες. Όμως υπάρχουν τρόποι και ο νόμος να τηρείται και η υπηρεσία να είναι καλυμμένη. Αυτή η κατάσταση που σήμερα αντιμετωπίζει ο πολίτης είναι απερίγραπτα βασανιστική και προκλητικά απαράδεκτη…» τονίζει.

Στο κτηματολογικό γραφείο Ηρακλείου
Από το κακό στο χειρότερο η κατάσταση στο κτηματολογικό γραφείο Ηρακλείου

Εκτός ελέγχου  η δραματική κατάσταση στο κτηματολόγιο

Από το κακό στο χειρότερο εξελίσσεται η κατάσταση στο κτηματολογικό γραφείο Ηρακλείου, το οποίο βρίσκεται σε μια κατάσταση δραματικής υποστελέχωσης, με αποτέλεσμα την απερίγραπτη ταλαιπωρία εκατοντάδων συμπολιτών μας που καθημερινά συνωστίζονται στους χώρους του.

Ουσιαστικά η εξέλιξη αυτή είναι η φυσική τροπή, μιας εξαρχής προβληματικής συγκρότησης του γραφείου, το οποίο σε αντίθεση με όλα τα αντίστοιχα κτηματολογικά γραφεία της χώρας, από την πρώτη μέρα της λειτουργίας του ήταν υποστελεχωμένο, και με μη μόνιμο προσωπικό, γεγονός το οποίο πάντα δημιουργούσε δυσεπίλυτα προβλήματα, καθώς δεν υπήρξε ποτέ ούτε επαρκής στελέχωση του γραφείου, αλλά ούτε και η απαιτούμενη για την εύρυθμη λειτουργία του συνοχή και συνέχεια στη συνεργασία.

Όλα αυτά συμβαίνουν σε ένα γραφείο που καλείται να εξυπηρετήσει τις ανάγκες μιας πόλης 200.000 κατοίκων, όπου έχει γίνει μια κτηματογράφηση με αμέτρητα λάθη και προβλήματα, με 15 περίπου κυρωμένες πράξεις εφαρμογής και άλλες τόσες υπό κύρωση, με ιδιαιτερότητες νομικού και πολεοδομικού ενδιαφέροντος (παράνομες κατατμήσεις κληροτεμαχίων, αυθαίρετη δόμηση κλπ.), με 750 περίπου δικηγόρους, και 1.000 περίπου μηχανικούς ασχολούμενους με το Κτηματολόγιο.

Όπως τονίζει ο κ. Βλαχάκης δεκάδες ιδιοκτήτες εκτός σχεδίου πόλης κτισμάτων βρίσκονται σε αδιέξοδο λόγω της κατάστασης αυτής που είναι αδιανόητο να συνεχιστεί κάτω από αυτές τις συνθήκες. Απαιτείται να υπάρξει άμεση πολιτική παρέμβαση, αλλά και κινητοποίηση των τοπικών φορέων που οφείλουν να διεκδικήσουν τη στελέχωση και σωστή λειτουργία του κτηματολογικού γραφείου.