Από τη Γαλλία στο Ηράκλειο για τη διαδικασία ταφής των νεκρών

Η διαδικασία ταφής των νεκρών από τη Μινωική Κρήτη μέχρι τις ημέρες μας ήταν ο λόγος της επίσκεψης 72 Γάλλων στο Ηράκλειο και συγκεκριμένα στο Κοιμητήριο του Αγίου Κωνσταντίνου όπου βρίσκεται και το μοναδικό στον κόσμο Μουσείο Ταφής.

Οι Γάλλοι επισκέπτες είναι σπουδαστές σχολής που εκπαιδεύονται για το επάγγελμα του νεκροθάφτη. Η ταφή των νεκρών στην Ελλάδα από τα αρχαία χρόνια μέχρι σήμερα ήταν ένα από τα μαθήματα τους.

Οι σπουδαστές ξεναγήθηκαν στο Μουσείο Ταφής, στην εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου, στα μνήματα του νεκροταφείου και στο οστεοφυλάκιο.

« Οι σπουδαστές έμειναν έκπληκτοι από όλη τη διαδικασία ταφής των νεκρών μας και το σεβασμό μας απέναντι τους», δήλωσε στο patris.gr ο πατήρ Κωνσταντίνος Πιτσικάκης, προϊστάμενος του ναού Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης.
«Η ξενάγηση στο οστεοφυλάκιο μας σίγουρα θα τους μείνει αξέχαστη. Το γεγονός ότι επισκεπτόμαστε τους νεκρούς μας, τους μιλάμε αλλά και τους αφήνουμε αντικείμενα για να τους ¨συντροφεύουν¨ δείχνουν το σεβασμό μας προς τους νεκρούς με την προσδοκία της Ανάστασης.»

Μάλιστα κατά την διάρκεια της ξενάγησης είδαν μία μητέρα να αφήνει δύο τσιγάρα και όταν ο πατήρ Κωνσταντίνος τους περιέγραψε πως συχνά αφήνουν πράγματα στους νεκρούς εκείνοι συγκινήθηκαν.

Μετά το πέρας της ξενάγησης πραγματοποιήθηκε μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των νεκρών.

Πραγματοποιήθηκε τρισάγιο στην αίθουσα τελετών όπου το γραφείο του Ηρακλείου είχε φροντίσει και είχε τα πάντα, ότι έχουμε στα μνημόσυνα.


«Η ταφή και όσα συνοδεύουν το τελετουργικό που ακολουθείται, είναι δείγμα όχι μόνο του σεβασμού προς τους νεκρούς, αλλά και δείγμα του πολιτισμού ενός λαού»
ανέφερε ο πατήρ Κωνσταντίνος Πιτσικάκης.