Σφοδρές διαμαρτυρίες για τους… αστρονομικούς λογαριασμούς νερού – τι απαντά στην «Π» ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ
Ο Γιώργος Βουρεξάκης

Νομική φόρμουλα προκειμένου να ανατεθεί πραγματογνωμοσύνη στο ΤΕΕ ΤΑΚ αναζητά η ΔΕΥΑΗ, ώστε να προχωρήσει ένας ενδελεχής έλεγχος σε σχέση με τη λειτουργία των υδρομέτρων, που έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από δεκάδες αγανακτισμένους πολίτες.

Η πλευρά της ΔΕΥΑΗ η οποία γίνεται αποδέκτης σφοδρών διαμαρτυριών, προσανατολίζεται να αντιδράσει επιθετικά εμπλέκοντας το ΤΕΕ ΤΑΚ με σκοπό να αναλάβει να αξιολογήσει την υφιστάμενη κατάσταση, με τη χρήση των νέων υδρομέτρων μετά την εγκατάσταση των οποίων δεκάδες λογαριασμοί έχουν απογειωθεί στα ύψη. Αυτό τονίζει με δηλώσεις του στην «Π» ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ Γιώργος Βουρεξάκης ο οποίος εξηγεί ότι θα ελεγχθούν μια – μια όλες οι καταγγελίες που γίνονται για να μην υπάρχουν σκιές και αμφιβολίες σε κανένα.

Χθες (Πέμπτη) προσέφυγαν μαζικά κάτοικοι των Βασιλειών οι οποίοι συνδέουν ευθέως με τα νέα υδρόμετρα τους αστρονομικούς λογαριασμούς νερού που παρέλαβαν. Όπως υποστηρίζουν υπάρχει ζήτημα καθώς κάποια υδρόμετρα δεν ήταν μηδενισμένα όταν τέθηκαν σε λειτουργία. Αντίστοιχα κάποιοι άλλοι θεωρούν ότι υπάρχουν υδρόμετρα τα οποία εμφανίζουν κατασκευαστικό πρόβλημα και δεν είναι αξιόπιστες οι μετρήσεις τους.

Η τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΥΑΗ πίσω από τις υπέρογκες αυξήσεις λογαριασμών;

Στο μεταξύ το ενδιαφέρον της υπόθεσης είναι ότι υπάρχει μια κρίσιμη διάσταση που ίσως αποδεχτεί κομβική σε σχέση με τους αστρονομικούς λογαριασμούς χρέωσης της ΔΕΥΑΗ. Η διάσταση αυτή αφορά στο γεγονός ότι η ενεργοποίηση των νέων υδρομέτρων που καταγράφουν -σύμφωνα με την ΔΕΥΑΗ- την πραγματική κατανάλωση και άρα περισσότερα κυβικά, ενεργοποιούν τις κλιμακωτές αυξήσεις των τιμολογίων με αποτέλεσμα να παίρνουν φωτιά οι λογαριασμοί.

Στο πλαίσιο αυτό δεν είναι λίγοι οι συμπολίτες μας που εκτιμούν ότι θα πρέπει η ΔΕΥΑΗ να επανεξετάσει την τιμολογιακή της πολιτική μετά την εγκατάσταση των νέων υδρομέτρων για να μπει ένα φρένο στις απίστευτες χρεώσεις που γίνονται στους λογαριασμούς του νερού.

Όπως χαρακτηριστικά τονίζουν, οι χρεώσεις αυτές είναι τεράστιο οικονομικό χτύπημα από την πλευρά του Δήμου σε μια χρονική συγκυρία αβάσταχτης ακρίβειας. Παράλληλα σημειώνουν ότι η επιθετική αυτή πολιτική των χρεώσεων δεν δείχνει καμία ευαισθησία στο μέσο πολίτη που είναι ξεκάθαρο ότι αδυνατεί να πληρώνει τέτοιους λογαριασμούς.

Μαζικές αντιδράσεις από τις Βασιλειές

Δεν είναι πρώτη φορά που η περιοχή των Βασιλειών βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα σε ό,τι αφορά στις χρεώσεις των λογαριασμών, όμως είναι η πρώτη περιοχή του Ηρακλείου που μαζικά ξεσηκώνεται και ζητά από τη ΔΕΥΑΗ να εκλεχθεί το σύνολο των υδρομέτρων προκειμένου να ξεκαθαριστεί πως οικογένειες που πλήρωναν μέχρι 100 ευρώ, τώρα καλούνται να πληρώσουν τα πενταπλάσια. Βεβαίως υπάρχουν και ακόμα πιο εξωφρενικές υποθέσεις καταναλωτών που καλούνται να πληρώσουν πολλαπλάσια ποσά και οι άνθρωποι έχουν σηκώσει τα χέρια ψηλά. Στο πλαίσιο αυτό οι κάτοικοι των Βασιλειών στη μαζική ένσταση που κατέθεσαν στη ΔΕΥΑΗ ζητούν να βρεθεί ένας αξιόπιστος τρόπος να ελεγχθούν τα αμφισβητούμενα υδρόμετρα.

Μέχρι τότε ζητούν να παγώσουν οι λογαριασμοί τους, να αλλάξουν οι ελαττωματικοί υδρομετρητές, και να καλυφθούν οι λογαριασμοί μέχρι την αλλαγή τους με βάση τα ποσά που πλήρωναν τους προηγούμενους μήνες με τα παλιά δεδομένα. Μάλιστα οι κάτοικοι των Βασιλειών υποστηρίζουν ότι υπάρχουν διαβεβαιώσεις και τεχνικές γνωματεύσεις από επαγγελματίες υδραυλικούς που ζουν στην περιοχή και διαπίστωσαν ότι στη διάρκεια των πολλών επισκευών που έχουν γίνει έχει εισέλθει αέρας στο δίκτυο που δεν έχει τρόπο διαφυγής και αυξάνει πλασματικά και παράνομα την κατανάλωση νερού με προφανές αποτέλεσμα την υπερχρέωση των λογαριασμών.

Γ. Βουρεξάκης: Θα ελεγχθούν εξονυχιστικά όλες οι καταγγελίες

Αποφασισμένος να μην αφήσει σκιές και σε σχέση με τις χρεώσεις του νερού εμφανίζεται με δηλώσεις του στην «Π» ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ Γιώργος Βουρεξάκης ο οποίο διαβεβαιώνει ότι θα ελεγχθούν μια μια όλες οι καταγγελίες που έχουν γίνει και θα πρέπει να καταστεί σαφές ότι η υπηρεσία δεν έχει σκοπό να αδικήσει κανένα. Ο ίδιος σημειώνει πως σε ότι αφορά στις Βασιλειές όλοι οι κάτοικοι που προσέφυγαν θα πάρουν ο καθένας ξεχωριστά τις απαντήσεις τους, και ασφαλώς όπου υπάρχουν προβλήματα θα αντιμετωπισθούν άμεσα.

Ωστόσο ο κ. Βουρεξάκης σημειώνει ότι ο ίδιος θα θέσει ζήτημα στο Διοικητικό Συμβούλιο της Δημοτικής Επιχείρησης, να φροντίσει να βρεθεί η νομική φόρμουλα ενός τεχνικού ελέγχου μιας πραγματογνωμοσύνης την οποία δεν μπορεί να κάνει η ΔΕΥΑΗ αλλά μπορεί να ανατεθεί στο ΤΕΕ ΤΑΚ προκειμένου να διερευνηθεί σε βάθος το ζήτημα των νέων υδρομέτρων, για να απαντηθούν όλα τα ερωτηματικά και οι απορίες που σήμερα τίθενται σε σχέση με τις χρεώσεις. Όπως είναι γνωστό με βάση το σχεδιασμό της ΔΕΥΑΗ προβλέπεται η τοποθέτηση 47.000 χιλιάδων νέων υδρομέτρων υψηλής ακρίβειας στο Δήμο Ηρακλείου. Μέχρι σήμερα έχουν τοποθετηθεί 12.500 νέα υδρόμετρα σε όλη την περιοχή των Βασιλειών, της Φορτέτσας, του Ατσαλένιου, στον Μασταμπά, στο κέντρο του Ηρακλείου και έπονται οι περιοχές όπου εκτελούνται έργα αντικατάστασης του δικτύου ύδρευσης (Νεα Αλικαρνασσός, Τρεις Βαγιές, Δυτικές συνοικίες κ.α.) ενώ έως το τέλος του 2025 νέα υδρόμετρα θα έχουν τοποθετηθεί σε όλη την πόλη του Ηρακλείου.

Ο κ. Βουρεξάκης σημειώνει ότι «οι νέοι υδρομετρητές τύπου IPERL του οίκου κατασκευής SENSUS είναι τεχνολογίας εναπομείναντος μαγνητικού πεδίου, χωρίς κινούμενα μέρη, με ενσωματωμένο τηλεμετρικό καταγραφικό κατανάλωσης και επικοινωνιακό εξοπλισμό, τροφοδοτούμενοι από εσωτερική μπαταρία λιθίου μεγάλης διάρκειας ζωής (μεγαλύτερη των 15 ετών), κλάσης ακρίβειας R800 και έχουν υψηλή ακρίβεια μέτρησης. Δεν επηρεάζονται και δεν καταμετρούν τον αέρα στο δίκτυο. Ταυτόχρονα, έχουν τη δυνατότητα «συναγερμού» σε περίπτωση αέρα στο διερχόμενο νερό. Τα χαρακτηριστικά αυτά συνθέτουν ένα από τα πιο σύγχρονα συστήματα μέτρησης της κατανάλωσης του νερού με δυνατότητα ακρίβειας ροής από 3 lt/h (ροή σταγόνας σε νηματοειδή μορφή) με αποτέλεσμα η καταγραφή της κατανάλωσης να είναι πραγματική αλλά και να εντοπίζει τις εσωτερικές διαρροές της υδραυλικής εγκατάστασης των κτηρίων».