Και με τη βούλα της Οικονομικής Επιτροπής επικυρώθηκε το αποτέλεσμα του διαγωνισμού για την αποκατάσταση της πλατείας Ελευθερίας, όπου αναμένεται να ξεκινήσουν τα έργα μέσα στον Σεπτέμβριο. Η σχετική απόφαση αναμένεται να εγκριθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και στη συνέχεια ανοίγει ο δρόμος για την εκτέλεση ενός έργου το οποίο εδώ και δεκαετίες περιμένει το Ηράκλειο για να αποκατασταθεί η απαράδεκτη εικόνα της πιο μεγάλης πλατείας της πόλης.
Όπως είναι γνωστό, το έργο θα εκτελέσει η κοινοπραξία «Ένωση LYDAKIS ESTATE IKE- ΜΑΡΜΙ Α.Ε. -ΑΦΟΙ ΦΑΣΟΥΛΑΚΗ ΚΑΙ ΣΙΑ» καθώς αναδείχτηκε ανάδοχος του διαγωνισμού με ποσοστό έκπτωσης 30,34%. Το σημαντικό έργο της ανάπλασης της πλατείας Ελευθερίας χρηματοδοτείται με το ποσό των 4,5 εκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι τίθενται σφιχτές προθεσμίες για την εκτέλεσή του, ώστε να απορροφηθούν τα κονδύλια που έχουν δεσμευτεί.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι, μετά και τις τελευταίες εγκρίσεις, όπως όλα δείχνουν μέσα στο φθινόπωρο αναμένεται να ανοίξει στην «καρδιά» της πόλης ένα μεγάλο εργοτάξιο, αφού ο στόχος που έχει τεθεί από τη Λότζια είναι το έργο να συμβασιοποιηθεί μέχρι τον Ιούλιο. Όπως είναι γνωστό, η ανάπλαση της πλατείας Ελευθερίας είναι ένα έργο που επιτέλους προχωρά μετά από αναβολές δεκαετιών με σκοπό να αποκατασταθούν οι βαριές φθορές που έχει υποστεί ένας από τους μεγαλύτερους κοινόχρηστους χώρους της πόλης, που εμφανίζει σοβαρά λειτουργικά προβλήματα.
Η έγκριση της μελέτης του έργου της ανάπλασης αποδείχτηκε γόρδιος δεσμός για τον Δήμο Ηρακλείου, που επί σειρά ετών σύρθηκε σε μία μακροχρόνια, αδιέξοδη ενδοϋπηρεσιακή αλληλογραφία σε σχέση με τα έργα που θα εκτελεστούν, η οποία εκτός των άλλων ανέκοψε την αρχική βούληση της δημοτικής Αρχής για την αντικατάσταση του συνόλου των φωτιστικών της πλατείας. Ωστόσο όπως ήταν αναμενόμενο, η καθυστέρηση και οι αναβολές αυτές είχαν σαν αποτέλεσμα ο δημόσιος χώρος της πλατείας να έχει κυριολεκτικά απαξιωθεί από τα δεκάδες προβλήματα που αντιμετωπίζει.
Σήμερα η πλατεία ασφυκτιά από πληθώρα εμποδίων για τους πεζούς, από έλλειψη πρασίνου, ενώ έχει απολύτως υποβαθμιστεί από τις σπασμένες πλάκες σε ποσοστό επιφανείας περίπου 50%. Επίσης, ο χώρος έχει παρακμάσει από τον κατεστραμμένο αστικό εξοπλισμό, τις φθορές των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων και συνολικότερα από την έλλειψη ασφαλούς κυκλοφορίας οχημάτων, πεζών. Τα προβλήματα αυτά καλείται να θεραπεύσει η μελέτη ανάπλασης που ετοιμάζεται να δημοπρατήσει η Λότζια, με σκοπό να επουλώσει τις ανοικτές πληγές που υπάρχουν.
Η μελέτη στο κεντρικό τμήμα της πλατείας, το “BELVEDERE, προβλέπει τη διατήρηση των σημερινών υψομετρικών σταθμών και χαράξεων, τη διατήρηση των υφιστάμενων δέντρων, τη διατήρηση και συντήρηση μέρους των υφιστάμενων καθιστικών από σκυρόδεμα ώστε να είναι ασφαλής για τους χρήστες. Η πρόσβαση στην πλατεία θα γίνεται είτε μέσω σκαλοπατιών είτε μέσω των υφιστάμενων αλλά και νέων ραμπών πρόσβασης προδιαγραφών ΑμεΑ δυτικά της πλατείας.
Προβλέπεται η διατήρηση των υφιστάμενων φωτιστικών ιστών και η συντήρηση ή αντικατάσταση των φωτιστικών υφιστάμενων σωμάτων τους. Ειδικότερα θα γίνει προσπάθεια συντήρησής τους ώστε να αποφευχθεί το όποιο πρόβλημα στατικότητας και θα τοποθετηθούν νέα φωτιστικά σώματα ώστε να επιτευχθεί η μέγιστη επιθυμητή απόδοση φωτισμού της πλατείας.
Προβλέπεται η καθαίρεση των υφιστάμενων σχαρών δένδρων (ευκάλυπτοι) που σηκώνονται από τις ρίζες τους και η δημιουργία νέων υπερυψωμένων, ελλειψοειδών και κυκλικών παρτεριών, χαμηλής ανθοφόρου βλάστησης τα οποία δίνουν χρώμα στο ασπρόμαυρο φόντο της πλατεία.
Τα παρτέρια αυτά θα χρησιμοποιούνται ως καθιστικά και θα είναι κατασκευασμένα από εμφανές σκυρόδεμα υψηλής αντοχής ύψους 45εκ. και πλάτους 45εκ., φωτοκαταλυτικής επιφάνειας για την αντιμετώπιση των τοξικών ουσιών που υπάρχουν στον αστικό αέρα που προκαλούν οσμές, ρύπους και είναι ιδιαίτερα επιβλαβείς για την ανθρώπινη υγεία. Η επιφάνεια που θα χρησιμοποιείται ως κάθισμα θα καλύπτεται με στοιχεία πριστής ξυλείας εμποτισμένης φινλανδικής πεύκης, διαμορφώνοντας έναν άνετο χώρο ξεκούρασης.
Ακόμα προβλέπεται η αντικατάσταση των πλακών στο κεντρικό τμήμα “BELVEDERE” λόγω των μεγάλων φθορών που έχουν προκύψει τόσο με τον χρόνο όσο και με τις χρήσεις της πλατείας. Θα χρησιμοποιηθούν πλάκες από μάρμαρο Φαιστού κοπανιστό, προς αποφυγή της ολισθηρότητας, σε μεγαλύτερο πάχος 4-5εκ. για να επιτευχθεί η μέγιστη αντοχή. Θα γίνει αντικατάσταση της φθαρμένης πλακόστρωσης περιμετρικά του κτηρίου της Περιφέρειας με σκληρό πωρόλιθο χρώματος ώχρας μεγαλύτερου πάχους (4-5εκ.), για την ανάδειξη και αισθητική αναβάθμιση με μικρότερη απορρόφηση θερμότητας από την ηλιακή ακτινοβολία.
Ακόμα προβλέπεται η διαμόρφωση ενός μεγάλου χώρου πρασίνου (320τ.μ.) περιμετρικά της προτομής Ν. Καζαντζάκη και γύρω από τους υφιστάμενους φοίνικες στο νότιο τμήμα της πλατείας (πλατεία Ιατρικού).
Το σχήμα του νέου παρτεριού αποτελεί μια μικρογραφία του κεντρικού τμήματος “BELVEDERE” της πλατείας. Ο χώρος εμπλουτίζεται με χαμηλή φύτευση και δέντρα που προσφέρουν σκίαση, ενώ περικλείεται από καμπυλόγραμμο καθιστικό από εμφανές σκυρόδεμα υψηλής αντοχής, φωτοκαταλυτικής επιφάνειας για την αντιμετώπιση των τοξικών ουσιών που υπάρχουν στον αστικό αέρα. Το ένα τμήμα αυτού θα έχει ύψος 45εκ. και πλάτος 45εκ. και θα χρησιμοποιείται ως κάθισμα, διαμορφώνοντας έναν άνετο χώρο ξεκούρασης.
Το υπόλοιπο τμήμα που θα περιβάλλει του υφιστάμενους φοίνικες θα είναι χαμηλού ύψους περίπου 15εκ.. Ακόμα η μελέτη προβλέπει την ανάπλαση της διαδρομής από την πλατεία προς το πάρκο Γεωργιάδη και τη σύνδεσή τους.
Δημιουργείται μια λωρίδα πρασίνου που περιλαμβάνει τα μεγάλα υφιστάμενα δέντρα σε συνδυασμό με χαμηλή φύτευση που αρχίζει από το πάρκο Γεωργιάδη ως την πλατεία Ελευθερίας κατά μήκος της διαδρομής των πεζών. Ακόμα προβλέπει την ανάπλαση της περιοχής γύρω από την πλατεία, από τη λ. Δικαιοσύνης έως το Αρχαιολογικό Μουσείο, η οποία αποτελεί συνέχεια της μελέτης ανάπλασης Δικαιοσύνης – Καλοκαιρνού. Γι’ αυτό και ακολουθείται το ίδιο μοτίβο στη διαμόρφωση των πεζοδρομίων.